Yeni asgari ücret tahminini canlı yayında açıklandı! Bildiğiniz rakamları unutun: Asgari ücrette büyük sürpriz

Yeni asgari ücret  tahminini canlı yayında açıklandı! Bildiğiniz rakamları unutun: Asgari ücrette büyük sürpriz

Son olarak Temmuz ayında yüzde 30 oranında zam yapılan asgari ücret hakkında Cumhurbaşkanı Erdoğan yılbaşını işaret ederek "Yüzde 30 ara artış yapıyoruz. Bu bir ara artıştır, asıl tespiti inşallah yılbaşında gerçekleştireceğiz" ifadelerini kullanmıştı. Yeni yıl yaklaşırken asgari ücret zammının ne kadar olacağı ve ne zaman resmi olarak açıklanacağı merak konusu olurken asgari ücrette net rakam canlı yayında açıklandı. İşte detaylar...

Milyonlarca vatandaşın büyük bir merakla beklediği asgari ücret zammında ret rakam belli oldu. Son olarak Temmuz ayında yüzde 30 oranında zam yapılan asgari ücretin yeni yılda ne kadar olacağı ve ne zaman resmi olarak açıklanacağı merak konusu olmuştu. Milyonların merakla beklediği soru yanıtını buldu. Yeni asgari ücret canlı yayında açıklandı.

Yaklaşık 7 milyon asgari ücretli çalışanın merakla beklediği 'asgari ücret zammı' konusunda bir süredir görüşmeler sürüyordu. Asgari ücrete son olarak Temmuz ayında yüzde 30 oranında zam yapılırken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, söz konusu bu zammın bir ara artış olduğunu vurgulayarak asıl zammın yılbaşında hayata geçeceğini açıklamıştı.

ERDOĞAN "BU BİR ARA ARTIŞ ASIL ARTIŞ YILBAŞINDA OLACAK" DEMİŞTİ

Temmuz ayında yeni asgari ücretin 5 bin 500 lira olarak belirlendiğini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamasında "Yeni bir asgari ücret rakamı belirledik. Asgari ücrete temmuzdan geçerli olmak üzere yüzde 30 ara artış yapıyoruz. Net 5 bin 500 lira olacak. İşçi başına devletimiz işverenlere de 100 lira destek verecek. Yeni asgari ücretin tüm kesimlere hayırlı olmasını diliyorum. Bu bir ara artıştır, asıl tespiti inşallah yılbaşında gerçekleştireceğiz." ifadelerine yer vermişti.

4933388.jpg

BAKAN BİLGİN: GERÇEKÇİ BİR RAKAM ÜZERİNDE DURMAK LAZIM

Yeni yılın başlamasına günler kala milyonlarca vatandaş gözünü asgari ücret zammına çevirdi. Geçtiğimiz günlerde yeni yılda hayatı geçmesi beklenen asgari ücret zammı hakkında açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, açıklamasında "Enflasyonun tahribatından koruyacak bir düzenlemeyi geçen sene yapmaya çalıştık, yüzde 50 zam vererek. O yetmedi hemen onun üzerine aritmetik olarak yüzde 80'in üzerinde, kümülatif olarak yüzde 94 küsur zam verdik ama enflasyonun tahribatı devam ediyor. Dolayısıyla bunu dikkate alan bir düzenleme yapacağız" ifadelerine yer vermişti.

Bakan Bilgin ayrıca "Yüzde 50 zam olur mu?" sorusuna da "Hayali değil gerçekçi bir rakam üzerinde durmak lazım" demişti.

Bakan Vedat Bilgin'den EYT ve asgari ücret açıklaması

"TOPLUMUN BÜYÜK KESİMİNİ MEMNUN EDECEK"

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Genel Başkanı Ergün Atalay ise ilki 7 Aralık'ta yapılan Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı öncesinde sendika genel merkezinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayarak toplumun büyük bir bölümünü memnun etmeyecek bir rakamın altına imza atmayacaklarını vurgulayarak "Bugün komisyonumuz, asgari ücret toplantısına 7 bin 785 lira açlık sınırından başlayacak. Onun üstüne nereye çıkabiliyorsa toplumun büyük kesimini memnun edecek bir rakam olursa oturup altına imza atarız." demişti.

Asgari ücret ne kadar olacak sorusunun cevabını aramak için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, TİSK ve TÜRK-İŞ 14 Aralık’ta ikinci kez bir araya gelecek.

YENİ ASGARİ ÜCRET BEKLENTİSİNİ CANLI YAYINDA AÇIKLADI

Söz konusu ikinci toplantı sonrasında yeni asgari ücretin resmi olarak açıklanması beklenirken gazeteci Melik Yiğitel, Haber Global ekranlarında 'taraflarla konuştum' diyerek yeni asgari ücreti duyurdu.

Milyonlarca asgari ücretli çalışanı heyecanlandıran açıklamalara imza atan Yiğitel, asgari ücretin 8.300 civarında olmasını beklediğini açıklayarak “Resmi istatistiklere göre asgari ücretli çalışan sayısı yüzde 37. Bu Çalışma Bakanı Vedat Bilgin’in 2 hafta önce açıkladığı rakam. Toplamda 31 milyon 422 bin kişi çalışıyor. Bunun 13 milyon 536 bini asgari ücretli. Ben bütün taraflarla konuştum. Gördüğüm kadarıyla rakam 8 bin liradan az olmayacak. 8.000 – 8.500 bandında bir yerde olacak. Hatta bu bandı biraz daha daraltırsam 8.300 civarında bir rakam çıkabilir, sürpriz olmaz” ifadelerini kullandı.

Melik Yiğitel kimdir, Melik Yiğitel kaç yaşında, aslen nereli? - Habernew.com

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

1 Ocak 2023'ten itibaren geçerli olacak yeni ücret Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun çalışmaları sonucunda netleşecek. Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten 5'er temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor.

Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında dört kez toplanıyor. Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

Asgari ücret için masadaki rakamlar: Yüzde 60 gelirse zam gelirse 8.800 TL olacak

ASGARİ ÜCRET ZAM ORANLARI

YÜZDE 30 ZAM

Şu an 5 bin 500 TL olan asgari ücret yüzde 30 zamla 7 bin 150 TL'ye yükselecek.

YÜZDE 40 ZAM

Şu an 5 bin 500 TL olan asgari ücret yüzde 40 zamla 7 bin 700 TL'ye yükselecek.

YÜZDE 50 ZAM

Şu an 5 bin 500 TL olan asgari ücret yüzde 50 zamla 8 bin 250 TL'ye yükselecek

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (44)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
44 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN