Asgari ücretli çalışanlara müjde! Yeni asgari ücret belli oldu: Bildiğiniz rakamları unutun!

Asgari ücretli çalışanlara müjde! Yeni asgari ücret belli oldu: Bildiğiniz rakamları unutun!

Milyonlarca vatandaşın gözü, temmuz ayında asgari ücrete yapılacak zamma çevrildi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu 13 Haziran'da bir araya gelerek yeni asgari ücreti belirlemek için görüşmelere başlayacak. Ekonomist Muhammet Bayram, yeni asgari ücrete dair dikkat çekici iddialarda bulundu.

Tüm ülkenin gözü kulağı açıklanacak olan yeni asgari ücret zammına çevrildi. 7 milyondan fazla çalışanı direkt olarak ilgilendiren asgari ücrete yapılacak ara zammın maratonu 13 Haziran'da başlayacak. Eski Çalışma Bakanı Vedat Bilgin'in asgari ücretin 500 dolar civarında olacağın işaret etmesinin ardından yeni asgari ücretin ne kadar olacağı merak konusu oldu.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücrete yapılacak ara zam oranını görüşmek üzere 13 Haziran'da toplanacak ve asgari ücret zammını belirlemek için ilk adımı atacak. Söz konusu toplantıya kısa bir süre kala Haziran ayında açıklanacak enflasyon oranı merak konusu oldu.

Milliyet gazetesinde yer alan habere göre; Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, asgari ücrete yapılacak zam konusunda dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

"11 BİN 500 İLE 12 BİN 500 ARASINDA OLACAK"

Asgari ücreti belirleme konusunda parametrede değişikliğe gidildiğini ifade eden Bayram, yeni asgari ücretin 11 bin 500 ile 12 bin 500 arasında arasında olacağını düşündüğünü açıklayarak şunları söyledi:

"Bu dönemde enflasyon oranlarından başka parametreler de asgari ücretin belirlenmesinde dikkate alınacak. Bir önceki dönemde asgari ücrete enflasyon artı refah payı artışı yapılmıştı. Yine refah payı artışının önemi fazla ama bu defa parametreler değişti. Geçtiğimiz dönemde Çalışma Bakanlığı’nın kamuoyu araştırması vardı. TÜRK-İŞ Başkanı’nın açlık sınırının altında olmaz talebi vardı.

TİSK ve TÜRK-İŞ’in taleplerini bilmiyoruz ancak devletin işaret ettiği bazı oranlar var. Kamu işçilerine yüzde 45 zam yapıldı bu referans bir değerdir. Yüzde 45’lik zamla birlikte bütün asgari ücretliler ve memur ile emekliler en az bu düzeyde kendilerine zam yapılmasını talep ediyor.

YENİ BAKAN BUNU DEVAM ETTİRİR Mİ?

Eski Çalışma Bakanı Vedat Bilgin asgari ücretin 500 dolar civarında olacağını işaret etmişti. Şöyle bir soru işareti var, acaba yeni Bakan bunu devam ettirir mi? Bizim ülkemizde plan bellidir, devletimiz verdiği sözü tutar. 500 dolar açıklandıysa bu seviyenin altında olmamak suretiyle açıklanacaktır. Ancak bazı dengeleri gözetmek gerekiyor.

Biz kamu işçilerine gelen zammı baz alırsak asgari ücrette 12 bin ile 12 bin 500 TL arası bir zamdan söz edebiliriz. Asgari ücrette 500 dolarlık referans değerimiz var. Bu referans değere göre asgari ücret 11 bin 500 ile 12 bin 500 TL seviyesinde olacaktır.

Bizim söylemiş olduğumuz hem kamu işçilerine yapılan zam hem dolar kurundaki seviye 11 bin 500 ile 12 bin 500 TL arası bir değere işaret edecektir. Daha net bir rakam söylemek için TÜRK-İŞ ve TİSK’in taleplerini görmek gerekir. Şu andaki tahminimizi 1000 TL bandında tutmak istiyorum. 11 bin 500 ile 12 bin 500 arasında olacaktır.

Önceki dönemde asgari ücret üzerindeki vergiler kaldırdık, tüm ücretler üzerinden vergi istisna tutuldu. Yine bu uygulama devam edecektir. Devletimizin vereceği diğer teşvikler gündemde olacaktır. 500 dolar seviyesi ihracatçı için rekabetçi bir asgari ücret tutarı değil.

Sadece ihracatçılarla kalmıyor özel sektörde diğer işletmelerin de devletimizin sigorta prim teşvikleri, asgari ücret destekleri bunlar artırılarak asgari ücretteki olumsuz etkilerin işveren üzerinden alınması planlanabilir."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN