Aşı olmayanlar yaptırımla karşılaşacak mı? Bakan Koca açıkladı

Aşı olmayanlar yaptırımla karşılaşacak mı? Bakan Koca açıkladı

Sağlık Bakanı Koca, koronavirüs aşısı yaptırmayanlardan, yan yana oturulacak yerlerde PCR testi istenebileceğini belirtti. Bu uygulamanın yeme-içme yerleri için değil uçak, tiyatro, sinema gibi alanlar için tartışıldığını aktardı Bu uygulamadaki amacı ise "Aşısını olup, sosyal hayatını sürdürmek isteyenleri korumak" olarak açıkladı.

Normalleşme adımları sonrasında, özellikle de bayram tatili boyunca şehirlerarası seyahatteki yüksek artışın da etkisiyle koronavirüs vakalarında tırmanış yaşanıyor. Bununla birlikte hiç aşı olmayan milyonlarca kişi bulunuyor. Dünya genelinden uzmanların salgınla mücadelede en önemli silah dediği aşının yaygınlaşması için ise Sağlık Bakanlığı ekiplerinin ikna çalışmaları sürüyor. Ancak aşı olmayanlara yönelik bir yaptırım ise söz konusu değil.

Hürriyet'ten Abdülkadir Selvi'ye konuşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşılama çalışmalarına ilişkin bilgi verdi. Ayrıca aşı olmayanlara ilerleyen dönemde bir yaptırım olup olmayacağı sorusunu da yanıtladı.

'ZORLAYICI TEDBİR KANAATİNDE DEĞİLİM'

Merak konusu olan aşı olmayanlara yaptırım uygulanabilir mi sorusunu da yanıtlayan Bakan Koca, yaptırımdan yana olmadığını ikna etmeyi doğru bulduğunu belirtti. Koca açıklamasında "Ben ikna ederek aşı tereddüdünün kaldırılmasının daha doğru olduğunu düşünüyorum. Bunu başaracağımıza inanıyorum. Çünkü bu toplum yüzde 98 oranında kızamık ve benzeri aşıları çocuklarına yaptırabildi. Yani aslında aşıya direncimiz yok. Tereddüdümüz var. Bunu da vatandaşımızı bilgilendirerek, ikna ederek aşabileceğimizi düşünüyorum. Zorlayıcı bir tedbirin olması kanaatinde değilim” ifadelerini kullandı.

'AŞI OLMAYANLARDAN PCR TESTİ İSTEYEBİLİRİZ'

Aşı olmayanlar nedeniyle aşı olanların da risk altında olmasına ilişkin konuşan Bakan Koca, “Bazı alanlarda dünyada da yer yer uygulandığı şekliyle vatandaşımızı korumak için aşı olanın yanında aynı uçakta, aynı otobüste, aynı sinemada ya da tiyatroda oturacak olan kişinin o virüsü taşıyıp taşımadığını öğrenmek için PCR testi isteyebiliriz. Çünkü o vatandaşımızın sağlık hakkını da korumak anlamında önemli bazı alanlarda bu uygulama başlanabilir. Bunu tartışıyoruz.

'SİNEMA, TİYATRO, UÇAK...'

Testin yeme içme alanlarında değil ancak yan yana oturulacak yerlerde istenebileceğini belirten Koca, bu uygulamayı şöyle açıkladı:

"Yeme içme alanlarında değil. Özellikle esnafın işyerine dönük bir kısıtlama düşünülmüyor. Ama yan yana oturulacak yerlerde aşı olmayanlardan PCR testi istenebilecek. Sinemaya, tiyatroya gitmek istiyorum, uçağa, şehirlerarası otobüse bineceğim diyorsanız... Aynı zamanda aşınızı da yaptırmadıysanız, PCR testi yaptıracaksınız. Test ücretsiz olacak. Fakat öyle hızlı kitlerle yapılan testlerden de olmayacak. Hayat devam edeceği için aşı olmamakta direnenler iki gün arayla devlet hastanelerinde ücretsiz PCR testi yaptırabilecek. Amaç, aşısını olup, sosyal hayatını sürdürmek isteyenleri korumak.”

AŞI OLMAMAK İÇİN DİRENEN BÖLGELERE ÖZEL ÇABA

Aşı olmamak için direnen bölgelerde yapılan çalışmaları aktaran Bakan Koca, “O bölgelere yönelik olarak özel bir çabamız var. Mobil ekip sayılarımızı çok arttırdık. Bölgenin kanaat önderleri dahil olmak üzere yerel dinamiklerini devreye sokmaya gayret ediyoruz. Bu etkili de oldu. Özellikle Hakkâri ve Şırnak için söyleyebilirim. Hakkâri şu an sarıda yüzde 67’lere kadar çıktı, belki ilk maviye dönecek ilimiz olacak. Yoğun gayret edilip, yerel dinamikler devreye sokulduğunda sonuç almak mümkün. Aşı karşıtlığından öte aşı tereddüdünün aşılması gerekiyor" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN