Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), BM İklim Konferansı öncesinde yayımladığı yıllık sera gazı bülteninde küresel iklim kriziyle ilgili alarm zillerini çaldı. Rapora göre, atmosferdeki karbondioksit (CO2) oranı 2023'ten 2024'e kadar rekor düzeyde arttı.
Türkiye’nin en büyük gölü yok oluyor: Haritalar değişiyor, su seviyesi 3 kilometreye kadar çekildi
Bursa’da su kesintileri 22 Ekim’e kadar uzatıldı
800 BİN YILDIR GÖRÜLMEMİŞ ARTIŞ
Euronews'in haberine göre WMO, 1960’lardan bu yana karbondioksit artış hızının üç katına çıktığını ve kaydedilen son seviyelerin en az 800 bin yıldır görülmediğini belirtti. Bu artışta, kömür, petrol ve gaz gibi fosil yakıtların yakılmasının yanı sıra artan orman yangınları da önemli rol oynadı.
Bilim insanları tarih verdi: Adana 2030’da, İstanbul 2050’de susuz kalabilir
Türkiye genelinde yağışlar dibe vurdu: Son 52 yılın en düşük seviyesi
WMO Genel Sekreter Yardımcısı Barret, "Bu rapor, insanlığın önündeki en net uyarılardan biri. Gezegenin geleceğini kurtarmak için artık zaman kalmadı" ifadelerini kullandı. İklim araştırma kuruluşu Climate Analytics’in yöneticisi Bill Hare de verileri "alarm verici ve endişe uyandırıcı" olarak nitelendirdi ve dünyanın son derece tehlikeli bir döneme doğru gittiği uyarısını yaptı.
Türkiye’de kuraklık derinleşiyor: Yaz yağışları yüzde 53 azaldı
PARİS İKLİM ANLAŞMASI TEHLİKEDE
Bu gidişat, 2015 Paris İklim Anlaşması'nda belirlenen, küresel sıcaklık artışını sanayi öncesi döneme göre 1.5°C ile sınırlama hedefini ciddi biçimde tehlikeye atıyor. BM İklim Şefi Simon Stiell, mevcut seyrin devam etmesi halinde dünyanın 3°C’lik bir ısınma yolunda olduğunu söyledi.
