Ordu ve Samsun sınırında yer alan 'dar yol' iki kenti birbirinden ayırıyor. Bir adımla şehir değiştiren Şentepe ve Ambartepe Mahallesi sakinleri 'ortak iftar' kararı aldı. Yıllardır ramazan ayında 1 dakika arayla oruç açan mahalleliler, ezan saatlerini eşitleyerek artık aynı sofraya oturup beraber iftar yapıyor.
Ordu'nun Şentepe, Samsun'un Ambartepe Mahallesini 7 metre genişliğindeki yol ayırıyor. Bir adımla şehir değiştiren mahalleliler sabit hattan birbirlerini ararken de şehirlerarası kod kullanmak zorunda kalıyor.
BİR DEVİR SONA ERDİ
İki kentin sınırı olarak kabul edilen ve yarısı Samsun'a, yarısı Ordu'ya ait yol üzerinde 100 metre mesafede bulunan iki camiden, her ramazan ayında bir dakika arayla ezan sesi yükseliyordu. Yola bakan binalarda karşılıklı evlerde oturan vatandaşlar, bu yıl ortak iftar kararı aldı.
Kısa aralıkla 2 mahallenin cami hoparlöründen duyulan ezanlar, bu ramazan ayı itibarıyla aynı anda okundu. İftar yemekleri ise mahallede yaşayıp imkanı olan vatandaşlar tarafından cami avlusunda ikram edildi. Ezan okunmasına yakın Şentepe Mahallesi Topul Camii'ne gelen Ambartepe, Elimdağ ve Şentepe Mahallesi sakinleri, birlikte iftar yaparak, oruçlarını açtı.
'30 SANİYE ONLARDAN, 30 SANİYE BİZDEN'
Şentepe Mahalle Muhtarı Engin Arslan, bundan sonra iki mahallelinin ortak iftar yapacağını belirterek, aradaki 1 dakikalık farkı kaldırdıklarını belirtti.
Ortak bir yerde oruç alma kararlarını anlatan Arslan, "Bizim camimizin yanında ve diğer camimizin yanında akşamları ayrı ayrı oruç açmak için alan oluşturduk. Bundan sonra birlikte oruçlarımızı açacağız artık. Ezanlar arsında saate göre fark var ama bizim aramızda böyle bir şey olmayacak. Biz bunu kaldırdık. Böyle daha iyi oldu. Çünkü yıllardır farklı bir şekilde oluyordu. Yine de ortak noktada buluştuk. 30 saniye onlardan, 30 saniye bizden gitmek şartı ile ortada bir buluşma sağladık." dedi.
'BU YIL İFTAR SAATİMİZ BİRLEŞTİ'
Şentepe Mahallesi’nde yaşayan Fahrettin Kışla ise, "Bu yıl iftar saatimiz birleşti. Önceleri 1 dakika bir taraf ileri okuyordu. Şimdi bu sefer ezanların saatini birleştirdiler. İki cami imamı ezanları birlikte okuyor. Bizim için iyi oldu. Çünkü bir taraf erken, bir taraf orucunu geç açıyordu. Şimdi böyle bir şey ortadan kalktı. Herkes birlikte iftar yapıyor." diye konuştu.
'RAMAZANDA KİMSENİN EVİNDE YEMEK PİŞMEYECEK'
Turan Kışla da konuyla ilgili, "Önceleri oruçlarımızı iki mahalle ayrı ayrı açıyorduk. Şimdi eskisi gibi olmadı. İki mahalle halkı ve iki mahallenin cami imamları Müftülük ile konuştular. İkisinin ortak noktasını buldular. Bir mahalle 1 dakika erken, diğeri 2 dakika geçti. Şimdi iki mahallede aynı anda ezan okunuyor. İftarlar da birlikte yapılıyor. Şu an öyle bir sıkıntı kalmadı. İftar haricinde ezanlar yine 2 dakika ara ile okunuyor. Sahurda da aynı anda ezanlar okunuyor. Ramazan boyunca kimsenin evinde yemek pişmeyecek. 2 mahalle halkı olarak cami avlusunda kurduğumuz yerde oruçlarımızı birlikte açacağız." ifadelerini kullandı.