Bakan Özhaseki'den 'kentsel dönüşüm yasası' eleştirilerine tepki: Kimsenin malında gözümüz yok

Bakan Özhaseki'den 'kentsel dönüşüm yasası' eleştirilerine tepki: Kimsenin malında gözümüz yok

Bakan Özhaseki, kentsel dönüşüm yasasının eleştirilere konu olan rezerv alanlara ilişkin maddeleriyle ilgili açıklamasında "Milletin evlerine bakanlık el koyup ne yapacak? Kimsenin malında gözümüz yok." dedi. Özhaseki, 50+1 şartına değinerek rezerv alan olarak ilan edilen alanların boş ve kamu arazileri olduğunu söyledi. İmamoğlu'na da tepki gösteren Özhaseki "Kentsel dönüşümü nasıl yürüteceğimi onlara mı soracağım." ifadelerini kaydetti.

Kentsel dönüşüme yönelik düzenlemeleri içeren kanun teklifi, meclisten geçerek yasalaştı. Düzenlemede yer alan "rezerv yapı alanı" maddeleri ise "mülkiyet hakkının ihlali" gerekçesiyle eleştirileri beraberinde getirdi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Şehir Plancıları Odası'nın yasayı "mülksüzleştirme planı" olarak yorumladığı yasaya ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, CNN Türk’te katıldığı yayında açıklama yaptı.

Bakan Özhaseki, tartışma yaratan ve mülksüzleştirme projesi olarak eleştirilen yasaya ilişkin "Kimsenin mülkiyet hakkına zarar gelmez" dedi.

YÜZDE 50+1 ŞARTI

Bakan Özhaseki'nin açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Milletin evlerine bakanlık el koyup ne yapacak? Türkiye'de bir cenah olayı ideolojik çerçevesinden bakıp, ısrarla muhalefet olsun diye bir şeyi yalan yanlış söylemeye devam ediyor. Kimsenin malında gözümüz yok. Mevcut kullandığımız alanlar içinde varsa rezerv alan olarak kullanmak istiyoruz. Rezerv alan olarak ilan ettiğimiz yerler boş ve kamu arazileri. Kamu alanı varsa, burayı biz rezerv alan ilan edelim istiyoruz. Herhangi bir yerde karot örneği alıp depreme dayanıksız olduğunu kesinleştirmişseniz, burayı yönetelim diyorsa, vatandaş da yüzde 50'den fazlası istiyorsa işe başlıyorsunuz. Yüzde 50+1 şartı getirildi. Yarıdan bir fazlası konutları değiştirin diyorsa, onun kendine has prosedürü var, o işlem devam edecek.

İMAMOĞLU'NA TEPKİ

İmamoğlu işine baksın, kentsel dönüşümü nasıl yürüteceğimi onlara mı soracağım. Kentsel Dönüşüm Yasası iki ana hatta var. Belediyeler yasası var değişiklik olmadı. Kolaylaştırıcı maddeler var, başlasınlar bir an önce. Bir nokta kadar dahi engelleyici yasa gelmedi. Tüm Türkiye için geçerli olan 50+1'le karar alabiliyorsunuz. Ruhsat aşamasında tamamının vekaleti isteniyordu, 50+1 ile veriliyor. Küçük payını Kenya'da oturan birine devrediyor. 0,5'lik mülkiyete tebligat yapılamadığı için inşaat olmuyordu. İBB bir tarafta kentsel dönüşüme başlamak istiyorsa, önlerinde engel varsa gelsinler yanlarında duracağım."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN