Bakan Pakdemirli'den THK uçakları yorumu: Uçabilecek kapasitede değiller

Bakan Pakdemirli'den THK uçakları yorumu: Uçabilecek kapasitede değiller

Eski Türk Hava Kurumu yöneticisi Bayram Duman'ın "Bizim uçaklarımız kişisel hırslar yüzünden hangarlardan çıkarılmıyor oysa bu yangınları biz bir saatte söndürürdük" açıklamasının ardından Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, bir kez daha THK uçakları hakkında konuştu: Bizim THK ile sorunumuz yok, bu uçaklarla ilgili problem var, THK uçakları uçabilecek kapasitede değil.

Eski Türk Hava Kurumu yöneticisi Bayram Duman'ın "Bizim uçaklarımız kişisel hırslar yüzünden hangarlardan çıkarılmıyor oysa bu yangınları biz bir saatte söndürürdük" açıklaması yaptı.

Bu açıklamanın ardından gazetecilerin sorusu üzerine Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Bizim THK ile sorunumuz yok, bu uçaklarla ilgili problem var, THK uçakları uçabilecek kapasitede değil" dedi.

Pakdemirli, şunları kaydetti: "Burada devletin tüm kurumları var. Maalesef bu konuyu istismar etmeye çalışıp uçaklar üzerinden bir şey söyleyebilir miyiz diyorlar. Coğrafyaya göre uçak değil de helikopterin daha iyi olduğu kararı alınmış. Bizim THK ile sorunumuz yok. Bu uçaklarla ilgili problem var. Bu uçak, uçabilecek kapasitede değil. Uçsa bile performans verebilecek kapasitede değil. Hala antikacı dükkanı gibi 1960'lardan kalma uçakları kullanalım tarzı açıklama yapılıyor."

"BU BİZİ ÜZMEKTEN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİL"

Pakdemirli, şöyle devam etti: "Orman teşkilatı dünyanın en donanımlı orman teşkilatlarından bir tanesi. Bir eksik müdahale asla yok. Biz burada diyoruz ki son teknoloji, insansız hava uçakları, insansız hava helikopterleri diyoruz hala antikacı dükkanı gibi 1960'lardan kalma uçakları kullanalım tarzı açıklama yapılıyorlar. Bu bizi üzmekten başka bir şey değil. Orman teşkilatı istemediği için bunları kullanmayı bıraktık. Yerine çok daha iyi olan, daha fazla verimli uçakları kullandık.

"ENVANTERİMİZDE YANGIN SÖNDÜRME UÇAĞIMIZ YOK"

2 senedir daha verimli uçaklar kullandık. Bir tane bu işlerden anlayan insan şunu demeli, helikopter sayınız arttı, noktaya atış yapabiliyorsunuz, bravo. Havada ne kullandığımız değil, yere ne kadar su attığımız önemli olmalı. Biz bir de ihale sistemi ile alım yapıyoruz. Envanterimizde yangın söndürme uçağımız ve helikopterimiz yok, bu ezelden beri böyle.

Envantere de uçak alımı ile ilgili Sayın Cumhurbaşkanının talimatı ile çalışmalara başladık. Şu andaki uçakların tedarikçisi de THK. Burada uzay aracı kullanmamız gerekse kullanırız. Ağacın bedeli yoktur. Elbette hatasız kul olmaz. Bizim de hatalarımız olabilir."

PAKDEMİRLİ NE SÖYLEMİŞTİ?

Daha önce de Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, THK'nin yangın söndürme uçakları ile ilgili "Kim uçmak istiyorsa uçsun bunlarla. Benim THK'ye bir lira borcum yok. Biz kamu kurumuyuz, bu iş çocuk oyuncağı değil. Benim teşkilatım bunlarla uçmak istemiyor, nokta.

Memuriyeti olanlar diyor ki 'Ben bu uçağa binmem.' 'Bineceksin' dediğin zaman, 'Memuriyetten atın beni yine de binmem.' diyor. Bu uçaklar belge üzerinde ne olursa olsun, emniyetli olarak addedilmiyor. Hele ki bu saatten sonra devletin bir bakanı 'Biz bu uçakları emniyetli bulmuyoruz.' demiş, konu bitmiştir" açıklamasını yapmıştı.

Bu arada Türkiye genelinde yangın söndürme çalışmaları sürerken, en çok merak edilen sorulardan biri de Türkiye'nin kaç tane yangın söndürme uçağına sahip olup olmadığı. Kaç uçak olduğu ve bunları akıbeti konusunda açıklamalar tutarsız ya da mevcut bilgiler çelişkili.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (26)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
26 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN