Eski THK yöneticisi Duman: Bizim uçaklarımız niye antika olsun?

Eski THK yöneticisi Duman: Bizim uçaklarımız niye antika olsun?

Türkiye'nin güneyinde felakete sebep olan orman yangınlarıyla birlikte tartışmaya açılan THK uçaklarının kullanılmaması hakkında Bakan Pakdemirli, "Bizim THK ile sorunumuz yok. Bu uçaklarla ilgili problem var" dedi. Merkez Denetleme Kurulu Eski Başkanı Bayram Duman, Pakdemirli'nin açıklamalarına "Bizim uçaklarımız niye antika olsun?" diye cevap verdi. Duman, ayrıca THK uçaklarının 2015-2018 arasında orman yangınlarını yarım saat ile bir buçuk saat arasında söndürebildiklerini söyledi.

EDA NARİN | KARAR

Türkiye'nin güneyinde başlayan ve ülkenin gündemine oturan orman yangınları sonrası Türk Hava Kurumu'na (THK) ait olan yangın söndürme uçaklarının akıbeti tekrar tartışılmaya başlandı.

PAKDEMİRLİ: ANTİKACI DÜKKANI GİBİ

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin THK'ya ait uçakların neden kullanılmadığı sorusuna verdiği cevap ise tartışmaları körükledi. Pakdemirli, Antalya Manavgat'ta çıkan yangın sonrası bölgeye giderek, THK uçaklarına ilişkin şunları söyledi:

"Bizim THK ile sorunumuz yok. Bu uçaklarla ilgili problem var. Bu uçak, uçabilecek kapasitede değil. Uçsa bile performans verebilecek kapasitede değil. Hala antikacı dükkanı gibi 1960'lardan kalma uçakları kullanalım tarzı açıklama yapılıyor."

ERDOĞAN: RAHATLIKLA KULLANILABİLECEK UÇAK FALAN YOK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, bugün yaptığı açıklamada, THK uçakları tartışmasına ilişkin, "THK'nın elinde buralarda rahatlıkla kullanılabilecek uçak falan yok" dedi.

bayram.jpgTHK Merkez Denetleme Kurulu Eski Başkanı Bayram Duman

"BİZİM UÇAKLARIMIZ NİYE ANTİKA OLSUN?"

Karar'a konuşan THK Merkez Denetleme Kurulu Eski Başkanı Bayram Duman, Bakan Pakdemirli'nin THK uçaklarıyla ilgili 'antika' açıklamalarına ilişkin olarak, "Avrupa'da, İspanya, İtalya, Fransa, Yunanistan ve dünyada Amerika aynı uçakları kullanıyorken bizim uçaklarımız niye antika olsun? Bu uçakların yedek parçaları takıldığı zaman, genel bakımı yapıldığı zaman sıfır uçak gibi uçmaya devam eder. Bizim uçaklarımız niye uçmasın ki? Ben bu görüşe katılmıyorum" dedi.

"SAYIN CENAP BEY, HAZIR ETSEYDİNİZ DE UÇAKLARIMIZ UÇSAYDI"

Duman, THK Kayyum Heyeti Başkanı Cenap Aşçı'nın "4 milyon dolar harcarsak uçaklarımız uçar" açıklamalarını hatırlatarak, "Bana göre 1,5-2 milyon dolar tutar. Sayın kayyum heyeti başkanı Cenap bey, hazır etseydiniz de uçaklarımız uçsaydı" diye konuştu.

THK'ya ait uçakların pilotlarının ve teknik personelinin uçaklarda keyifle uçtuğunu ve herhangi bir sorun yaşamadıklarını belirterek, Bakan Pakdemirli'nin neden böyle bir söylemde bulunduğunu anlamadığını yineledi.

"9 UÇAĞIMIZ VAR, 6'SI HAZIR"

Türk Hava Kurumu uçaklarının uzun yıllar daha uçabileceğinin altını çizen Duman, "Çünkü bu uçakların yenisi 40 milyon dolar. 9 tane uçağımız var, 6'sı hazır. Niye uçamasın? Uçaklarımız antika falan değil, maşallahı var. Biz onlara 'Ateş Kuşları' diyoruz" ifadelerini kullandı.

"BU UÇAKLARLA YARIM SAATTE YANGIN SÖNDÜREBİLİYORDUK"

Duman, 2015-2018 arasında orman yangınlarını yarım saat ile bir buçuk saat arasında söndürebildiklerini belirterek, şunları söyledi: "Şimdi bu uçaklar bizim coğrafi şartlarımıza uygun uçaklar. Rusya'dan gelen uçaklar büyük, 8 tonluk. Bizimki 5 tonluk. Onlar düz alandaki yangınlarda etkili olurlar ama bizim uçaklarımız her tarafa girer çıkarlar, her hava şartına uyarlar. Yüksekten su bırakabilirler ama helikopterler rüzgar çıktığında devre dışı kalırlar ve her zaman uçak helikopterlerden daha üstündür. Helikopterin de başarılı olduğu yerler vardır ama uçaklar kadar değildir. 3 saat içinde 25-40 arasında sorti yapıp, 125 ile 200 ton arasında su atabilirler. Diğerleri yapabilir mi? Bu uçaklar THK’nın değil Türk milletinin malıdır."

BAKANLIĞIN İNADI, ORMANLARIN SINAVI OLDU

Orman yangınlarına müdahalede en etkili araçlardan biri olan yangın söndürme uçakları, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın THK'yı ihalelere dahil etmemedeki ısrarı nedeniyle kullanılamıyor ve Türkiye son yıllarda orman yangınlarına müdahalede çok zor bir sınav veriyor.

AKDENİZ ÜLKELERİNDE KAÇ TANE YANGIN SÖNDÜRME UÇAĞI VAR?

YUNANİSTAN

Yunanistan bölgenin en geniş yangın söndürme uçak filolarından birine sahip. Her ne kadar filonun yaşlı olması zaman zaman eleştiri konusu olsa da ülkede 20 uçaklık bir filo aktif olarak kullanılıyor.

FRANSA

Fransa Sivil Savunma bünyesinde 26 tane yangın söndürme uçağı bulunuyor. Fransa senatosunun internet sitesinde yer alan bilgilere göre 26 uçak için 90 pilot görev yapıyor.

İSPANYA

Akdeniz ikliminin de etkisiyle sık sık orman yangınlarıyla mücadele eden İspanya'nın elinde 17 uçaktan oluşan bir Canadair filosu bulunuyor.

İTALYA

İtalya'nın yangın söndürme filosunda 16 CL-415 ile 3 CL-215'ten oluşan 19 uçaklık bir Canadair ağırlığı dikkat çekiyor.

PEKİ TÜRKİYE?

Türkiye'de Türk Hava Kurumu'na (THK) ait 9 adet yangın söndürme uçağı bulunuyor. THK'nın 9 uçağından 4'ü kullanım dışı. Diğer uçaklar da Tarım ve Orman Bakanlığı'nın inadı nedeniyle ihalelere giremediği için çürümeye terk edilmiş durumda.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (13)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
13 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN