Taklit ve tağşiş ürünler listesini yayınlayan bakanlık bu sefer sahtekarları değil güvenilirleri açıkladı. Türkiye’nin birçok ilinde hileli satışlar sürerken, 18 il listede yer almadı. Peki o iller hangileri? İşte gıdada en güvenli şehirler…
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yaptığı denetimler, Türkiye'nin dört bir yanında gıda güvenliği açısından ciddi sorunların yaşandığını gözler önüne serdi. Ancak yapılan denetimler sonucunda, bazı iller gıda üreticilerinin hile yapmadığı bölgeler olarak öne çıktı. İşte, gıda güvenliği konusunda tam puan alan iller:
Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye genelinde 81 ilde gerçekleştirdiği denetimlerde, pek çok gıda ürününde taklit ve tağşiş olaylarına rastladı. Bu ürünler arasında bal, peynir, yağ, baharat, baklava, şarküteri ve hamur işleri gibi temel gıda maddeleri yer aldı. Sağlığa zararlı maddeler içeren bu ürünler, tüketicileri tehdit ediyor. Ayrıca, bazı içeceklerde ilaç karıştıran firmalar da denetimlerde tespit edildi.
90 FİRMA KIRMIZI LİSTEYE ALINDI
Türkiye genelinde yapılan denetimlerde 63 ilden toplam 90 firma, sağlığa zararlı maddeler içeren ürünler ürettikleri için “kırmızı liste”ye alındı. Bu firmalar, üretimlerinde ciddi hilelere imza atarak tüketicilerin sağlığını tehlikeye attılar. Ayrıca, taklit veya tağşiş yaparak tüketiciyi aldatmaya devam eden yaklaşık 1.000 firma da "turuncu liste"de yer aldı.
18 İL HİLE YAPMADI
Bununla birlikte, denetimlerde dikkat çeken bir diğer önemli gelişme ise bazı illerde hiç hileli gıda üretimi yapılmadığına dair raporlardır. 18 ilde hiçbir firmanın gıda güvenliği ihlali yapmadığı belirlendi. Bu iller, Türkiye'deki gıda üreticileri arasında en güvenilir olan bölgeler olarak öne çıkmaktadır.
GIDA GÜVENLİĞİNDE TAM NOT ALAN İLLER
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın denetim sonuçlarına göre, gıda güvenliği konusunda tam not alan iller şunlardır:
- Ağrı
- Ardahan
- Artvin
- Bayburt
- Bingöl
- Bitlis
- Düzce
- Erzincan
- Hakkari
- Karabük
- Kars
- Kastamonu
- Kırıkkale
- Kırşehir
- Nevşehir
- Niğde
- Uşak
- Van
Bu iller, gıda üreticilerinin sağlığa zarar verecek herhangi bir hileye başvurmadığı bölgeler olarak dikkat çekiyor.
GIDA GÜVENLİĞİ KONUSUNDA FARKINDALIK ARTIYOR
Bakanlık tarafından gerçekleştirilen bu denetimler, gıda güvenliği konusunda farkındalığı artırmayı amaçlıyor. Tüketicilerin sağlıklı gıda ürünlerine ulaşabilmesi için daha sıkı denetimlerin yapılması gerektiği bir kez daha ortaya çıkmış oldu. Bu denetimler, güvenilir ve sağlıklı gıda üretimini teşvik ederken, hileli üretim yapan firmaları ise cezalandırmaya devam edecektir.