Bal fiyatları uçacak! Zirai don bal üreticisini vurdu: Arıcılık sektörü alarm veriyor

Bal fiyatları uçacak! Zirai don bal üreticisini vurdu: Arıcılık sektörü alarm veriyor

Türkiye genelinde etkili olan zirai don, bal üretimini olumsuz etkiledi. Arıcılar bu sezon ciddi verim kaybı yaşayacaklarını belirtti. Bal fiyatları uçacak...

Türkiye’nin birçok bölgesini etkisi altına alan zirai don, sadece meyve üreticilerini değil, arıcılık sektörünü de ağır biçimde etkiledi. Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Başkanı Ziya Şahin, doğada nektar sağlayacak bitki kalmadığını belirterek, bu yıl bal üretiminin son yılların en düşük seviyesine ineceğini açıkladı.

ARICILAR SEZONA ZARARLA BAŞLADI

Don olayının meyve ağaçları ve kır çiçeklerine büyük zarar verdiğini vurgulayan Şahin,"Don zararından sonra üçüncü, dördüncü çiçekler gelse bile bize faydası olmayacak çünkü arılarımız gelişmedi. Arılar gelişseydi üçüncü dördüncü çiçekte bal alabilecektim. Ben komple zarar gördüm. Arılarda da ciddi harar oluştu. Orta Anadolu’daki arılarımızda ciddi zarar var. Kırıkkale’deki arıların yüzde 80’i zarar görmüş, kışlatma sürecinde. Dengesiz hava şartlarından oluştu bu zarar." dedi.

ŞEKER DESTEĞİ DE SAĞLANMADI

Geçmiş yıllarda kovan başına verilen şeker desteğinin bu yıl yapılmadığını belirten Şahin, “Geçen yıllarda arıcılarımıza kovan başına dörder beşer kilo şeker veriliyordu bu yıl hiçbir şey verilmedi. Şeker verilebilseydi belki bu kadar zarar oluşmayacaktı. Arıcılar desteklerini alamadı. Ocak şubatta yatıyordu normalde nisan geldi halen destek alamadık. Arıcılar perişan oldu.” dedi.

Zirai don ağzımızın tadını kaçıracak; bal üretimi düşecek

2025 BAL ÜRETİMİ BELİRSİZ

Türkiye’de yıllık ortalama bal üretimi 115 bin ton civarındayken, geçen yıl bu rakam 80 bin tona kadar gerilemişti. Bu yıl ise bu rakamın dahi yakalanamayacağı öngörülüyor. Şahin, "İleriye dönük plan program yapamıyoruz. Türkiye’nin uzun yıllar ortalaması 115 bin ton bal üretimi. Geçen yıl 80 in ton civarında üretim oldu ve kendi ihtiyacımızı karşıladık. 2025 yılına yönelik öngörüde bulunamıyorum. Ülkede üretilen balın yüzde 35-40’ı çam balından oluyor. Ege ve Akdeniz’deki çam ormanlarından üretiliyor. İklimsel değişiklikler önemli sorun. Temmuzda kavurucu sıcaklar olursa bal üretimi olumsuz etkilenecek. Arıcılarımız her zaman arılarını dinç tutmak zorunda yavru faaliyetleri en üst seviyede olmalı. Bu yıl 80 bin ton bile çok uzak kalıyor bal üretiminde. Ciddi kayıp oluşacak maalesef." diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN