Marmara Denizi ve Simav hattında art arda yaşanan depremler sonrası gözler Balıkesir’e çevrildi. Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan, şehir merkezinden geçen Gökçeyazı fayının 7.2 büyüklüğünde bir deprem üretebileceğini söyledi. “Sismik boşluk tehlikesi büyüyor, acil önlem şart!” uyarısında bulundu.
Marmara Denizi’nde meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından yaşanan sarsıntılar Balıkesir’de büyük tedirginliğe yol açtı. Kuzeyde Marmara Denizi, güneyde ise Kütahya Simav hattındaki hareketlilik devam ederken, Balıkesir’de sadece son 3 günde 10 küçük çaplı deprem kaydedildi. En büyüğü 3 büyüklüğünde olan bu depremlerle birlikte, bölgedeki sismik risk yeniden gündeme geldi.
“SİSMİK BOŞLUK BALIKESİR’İ TEHDİT EDİYOR”
Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan, İHA’ya yaptığı açıklamada, Balıkesir’in Türkiye’nin en riskli deprem bölgelerinden biri olduğunu belirtti. Aykan, “Uzun süredir dikkat çektiğim sismik boşluk Balıkesir’i ciddi şekilde tehdit ediyor. Özellikle şehir merkezinden geçen Gökçeyazı fayı, bin yılda bir kırılıyor ama bu fay tam 2 bin yıldır kırılmamış durumda. Bu da yaklaşık 7.2 büyüklüğünde bir deprem potansiyeli anlamına geliyor” dedi.
MARMARA DEPREMİ 32 KAT DAHA BÜYÜK OLABİLİR
Aykan, Marmara Denizi’nde beklenen büyük depreme de dikkat çekerek, “Geçtiğimiz günlerde yaşanan 6.2’lik Marmara depreminden 32 kat daha büyük bir deprem riski söz konusu. Tıpkı Kahramanmaraş merkezli depremler gibi, Marmara'da da birçok şehir birden etkilenebilir. Balıkesir de bu illerden biri” diye konuştu.
“YIKIM OLMASIN, ÖNLEM ŞART!”
Depremin her zaman hissedilebileceğini ancak önemli olanın yıkımın önlenmesi olduğunu vurgulayan Aykan, “Gökçeyazı fayı ve çevresi için acilen kentsel dönüşüme hız verilmeli. Yapılar güçlendirilmeli. Depremin zamanı bilinemez ama zararları azaltmak elimizde” açıklamasında bulundu.
Balıkesir’de deprem riskine karşı büyük dönüşüm devam ediyor