Beklenen istifa ama sebebi başka

Beklenen istifa ama sebebi başka

Deprem sonrası hazırlıksızlık, koordinasyonsuzluk yıkımı büyüttü. Çadır ve içme suyu eksiğinin bile beş haftadır çözülemediği Hatay’da da ‘Sorumluluk alan olmayacak mı’ tepkisiyle güçlü bir istifa beklentisi oluştu. Hatay Valisi Rahmi Doğan görevden ayrıldığını duyurdu ancak amacının milletvekilliği olduğunu belirtti. Dikkat çeken gelişme her şeyden önce köklü bir zihniyet değişiminin zorunluluk olduğunu gösterdi.

Hatay, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde en büyük yıkımın yaşandığı il oldu. Kentte binlerce bina yerle bir olurken Hatay’daki durumun vahameti eski milli futbolcular Gökhan Zan ve Volkan Demirel’in açıklamalarıyla ortaya çıkmıştı. Arama kurtarma çalışmalarında geç kalınan şehirde sonraki faaliyetler de organize edilemedi. 39 gündür geçici barınma ve içme suyu gibi en temel sorunlar tam olarak çözülemedi.

Eksiklikler tartışılırken Defne Parkı’ndaki gönüllülerin depremzedelere yardım etmesini engelleyen Hatay Vali Yardımcısı Harun Kaya’nın bir aydır bir iş insanına ait konteynerde yaşadığı ortaya çıktı. Felaket sonrası ortaya çıkan koordinasyon eksikliği ve ihmalkârlık nedeniyle kamuoyunda istifa beklentisi oluşsa da bu yöndeki çağrılar karşılıksız kaldı. Ancak ilk istifa Hatay Valisi Rahmi Doğan’dan geldi.

Doğan, AK Parti’den milletvekilliği aday adaylığı için görevinden ayrıldı:

“Beş yıldır yürüttüğüm Hatay Valiliği görevinden, devlet büyüklerimin de müsaadeleri ile, 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak olan Milletvekili seçimlerinde, memleketim Sivas’tan ‘aday adayı’ olmak üzere ayrılmış bulunmaktayım.

Hatay’da görev yaptığım süre içerisinde Hatay’a ve Hataylılara hizmet etmek için canla başla çalıştım. Elimden geldiği, gücümün yettiği kadarı ile memleketimiz için güzel işler yapmaya gayret ettim. Hataylı hemşerilerim bu sürecin en büyük şahididir. Görev yaptığım süre içerisinde; sel baskınları, orman yangınları, pandemi, İdlib’deki çatışmalar gibi birçok zorlu olaya şahitlik ettim ve bu süreçleri layıkıyla yürüttüm. Son olarak yaşadığımız deprem felaketi yüreğimde tarifi imkânsız derin yaralar açtı. Ben de sizler gibi, eşimle beraber yaşadım bu felaketi. Dostlarımı, çalışma arkadaşlarımı ve bunca zaman hizmet ettiğim değerli hemşerilerimi kaybettim.

Bu hüzün ve derin kederi ömrüm boyunca unutamayacağım. Rabbimden vefat eden vatandaşlarıma rahmet diliyorum. Mekanları cennet olsun. Yaralılarımıza ise acil şifalar diliyorum. Değerli hemşerilerim; Bugün itibari ile Hatay’dan ayrılıyorum. Ancak kalbim ve gönlüm hep sizinle olacak. Nasip olur da milletvekili olursam, Hatay’ın ‘On ikinci Milletvekili’ hissiyatıyla Hatay için de çalışacağımdan, Hatay’ın yeniden inşasında üzerime düşeni yapacağımdan asla şüpheniz olmasın.”

1603krt01a-tum.jpg

Hatay enkaz altındayken Vali Doğan’ın milletvekilliği için istifası tepki çekti. Gazeteci Kemal Öztürk, istifa duyurusunun valiliğin resmi sayfasından yapılmasını eleştirdi. Öztürk “Valiliğin resmi hesabını kişisel siyasi kariyeri için kullanmak devlet adabına, geleneğine uymaz. Hadi bunu geçtim. Harap olmuş şehri bırakıp gitmek Vali Bey’in vicdanına nasıl uydu onu merak ettim asıl?” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba da “Deprem felaketi nedeniyle sorumluluk alıp istifa etmesi gereken Hatay Valisi, istifa müessesinin ne olduğunu Milletvekili olmak isteyince aklına geldi. Şaşırdık mı? Elbette hayır. Herhalde sorumsuzluğunun üstünü dokunulmazlık zırhı ile örtmeye çalışıyor” ifadelerini kullandı.

Gazeteci Timur Soykan da “On binlerce insan hayatını kaybetti, tek sorumlu çıkıp istifa etmedi. Şimdi kent yerle bir haldeyken Hatay Valisi milletvekilliği için istifa ediyor. Yıkılmış şehri arkasında bırakıp gidiyor. Yazıklar olsun” tepkisini gösterdi.

CHP Parti Meclisi Üyesi Eren Erdem “Başta Hatay valisi olmak üzere; deprem sürecinde ihmalleri olan ve “dokunulmazlık zırhına bürünme” namına milletvekili yapılacak kişiler o zırha hiç güvenmesin. Soruşturmanın selameti için o zırh TBMM’de kalkar. Tüm ihmallerin hesabı sorulur” paylaşımında bulundu.

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir ise “On binlerce Hatay’lı kardeşimiz enkaz altında beceriksizlik ve basiretsizlik sonucunda can verirken istifa etmeyi aklına getirmeyen Hatay Valisi Rahmi Doğan Milletvekili Adayı olmak İçin istifa etmiş. Yolu açık olsun AKP’ye de böyle milletvekili yakışır” dedi.

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır “Görevini yerine getirmediği için, Hatay’ı kaderine terk ettiği için istifa etmesi gereken Rahmi Doğan, milletvekili olabilmek için istifa ediyor. Sizin utanacak yüzünüz yok! Çünkü siz, liyakat sahibi devletin bürokratı değil, sadakat sahibi AKP’nin bürokratısınız” ifadesine yer verdi.

Gazeteci Alican Uludağ da “Denizli Valisi Ali Fuat Atik, kanser olmasına Hatay’da günlerdir görev yaparken: Hatay’ın sözde valisi Rahmi Doğan vicdanı sızladığı için değil koltuk sevdası uğruna kenti terk ediyor” dedi.

GÖNÜLLÜLERİN ÇADIR KENTİ KAPATILDI, VALİ YARDIMCISI KENDİNE KONTEYNER KURDURDU

Kurtarmadan başlayan yanlışlar zinciri 40’ıncı günde çadır eksiğinin giderilememesine kadar uzandı. Her eleştiri karşısında hükümetin ‘Devletimiz eksikleri giderecek güçte’ söylemleri ise karşılık bulmadı. Hatay’da da afetzedeler çadır ve temiz su bulamadıklarını haykırdı. Kent yönetimi çağrılara koşacağına İskenderun’da gönüllülerin çadır kenti kapatıldı. Millet sokaktayken vali yardımcısının kendine konteyner kurdurduğu ortaya çıktı.

49 BİN KİŞİ ÖLDÜ İSTİFA ETMEDİ ŞİMDİ HATAY HARAPKEN MİLLETVEKİLLİĞİ İÇİN İSTİFA EDİYOR

Skandallar zinciri karşısında kamuoyunda istifa çağrıları yapıldı. Beklenen istifa beşinci haftada geldi ancak gerekçesi dikkat çekti. Hatay Valisi Rahmi Doğan, AK Parti’den milletvekili aday adayı olmak için istifa ettiğini duyurdu. Doğan’ın gidiş nedeni ‘Amaç dokunulmazlık mı’ tepkilerini doğurdu. ‘Harap olmuş şehri bırakıp gitmeyi vicdanına nasıl yediriyor’, ‘49 bin kişi can verdi istifa etmedi şimdi vekillik için istifa ediyor’ paylaşımları yapıldı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN