Marmara Bölgesi'nde zaman zaman yaşanan orta ölçekli depremleri 'depremcik' olarak niteleyen Prof. Dr. Ahmet Ercan, başta İstanbul'u derinden etkileyecek Marmara'da olası büyük deprem için beklediği tarihi açıkladı. İşte detaylar...
Marmara Bölgesi'ndeki deprem riski hakkında konuşan jeofizik yüksek mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, merak edilen soruları yanıtladı.
"EN ÇEKİNCELİSİ KUZEY MARMARA FAY KOLU"
Mynet'te yer alan habere göre, Marmara Bölgesi'nde bulunan üç fay koluna değinen Prof. Dr. Ahmet Ercan, şunları söyledi:
"Kuzey Anadolu kırığı Marmara'ya gelirken üç kola ayrılıyor. Bunlardan biri Kuzey Kolu, ve depremlerin yüzde 78'i burada oluyor. Akyazı'dan ayrılan Orta Kol'da depremlerin sadece yüzde 9'u oluyor. Geri kalan depremlerin yüzde 13'ü de diğer kolda meydana geliyor.
Bunlardan en çekincelisi Kuzey Marmara Kolu'dur. En az çekincelisi Orta Marmara, orta çekincelisi ise Güney Marmara yani Bursa koludur. Yalnız Bursa'da kırıkların boylarının uçuk olması nedeniyle o bölgede büyük bir deprem beklentisi içerisinde değiliz. 6 - 6.5 - 7'ye varır ama çok beklediğimiz bir şey değil."
"DEPREMCİKLER BÜYÜK DEPREMLERİN OLMASINI ENGELLEMEZ"
Depremciklerin nedenini ve etkilediği olayları anlatan Prof. Dr. Ahmet Ercan, şöyle konuştu:
"4'ten daha küçük sarsıntıların deprem şeklinde uyarı yapılmaması gerekiyor. Çünkü biz 4'ten küçük sarsıntıları deprem değil depremcik olarak adlandırırız. 3 büyüklüğünde 3.5 büyüklüğündeki sarsıntıları 'deprem oldu' şeklinde yansıtmak halkın huzurunu bozar. Depremcikler fay hattı tetiklemez. Bunlar o bölgedeki yerel gerginlik boşalmalarıdır.
Ancak bu küçük depremler büyük depremlerin olmasını engellemez. 7 büyüklüğündeki depremin engellenebilmesi için 3200 tane 5 büyüklüğünde deprem olması lazım. 3 büyüklüğünde de 30 bin tane sarsıntı gerekiyor. Yani depremcikler büyük depremlerin olmasını engellemez."
"MARMARA DEPREMİ 2045'TEN ÖNCE OLMAYACAK"
Büyük Marmara depremi hakkında varsayımlarını anlatan Prof. Dr. Ahmet Ercan, şu bilgileri paylaştı:
"Marmara bir kere gergin değil. İstese de büyük deprem yapamaz. Marmara, 1999 yılında 7.6 depremle gerginliğini boşalttı. Yeni bir deprem yapabilmesi için en az 100 yıl lazım. Benim geliştirdiğim algoritmaya baktığım zaman depremin 2045'ten önce olmayacağı görülüyor.
Kaldı ki bunu söyleyen tek insan olarak, yaklaşık 26 yıldır beklenen deprem olmadı ve olmayacak da. Benim deprem beklentim 2045 hatta daha da gecikme olasılığı var. 2075 hatta 2150 yılına kadar gecikebilir. Dolayısıyla Marmara'da hemen deprem bekleniyor demenin bilimsel hiçbir açıklaması yoktur."
"İSTANBUL'U BİRAZ RAHATLATMAK VE NÜFUS YOĞUNLUĞUNU DÜŞÜRMEK LAZIM"
Prof. Dr. Ahmet Ercan, İstanbul'un insan yoğunluğunun çok arttığına değinerek şunları söyledi:
"Türkiye, güzel şeyler yaptı. 2007'de deprem yönetmeliğini çıkardı, daha sonra 2017'de deprem yönetmeliğini geliştirdi. Kentsel dönüşüm gayet güzel tarif edildi ancak kentsel dönüşümün yapılamayacağı ortaya çıktı. Yalnızca İstanbul için 25 milyar dolar gerekli. Şu an yapılanlar yapısal dönüşüm. Kentsel dönüşümde yeşil alan olur, az katlı bina olur. İstanbul'u biraz rahatlatmak ve nüfus yoğunluğunu düşürmek lazım."
"HİÇBİR YERDE DEPREM OLMASA BİNGÖL'DE OLUR"
Türkiye'nin en riskli bölgesine dikkat çeken Prof. Dr. Ahmet Ercan, şöyle konuştu:
"Türkiye'de hiçbir yerde deprem olmasa Bingöl'de olur. Bingöl Türkiye'nin en çekinceli kesimidir. Bunun yanı sıra Adapazarı, Sakarya çukuru depremlerin yoğun olduğu kesimlerdir. Adapazarında yaşanacak bir deprem, ilin neresinde yaşandığına bağlı olarak İstanbul'da büyük bir yıkıntı yapmaz ama ciddi ölçekte sarsar."