Bela bize de geldi! Ermenistan, Azerbaycan, Gürcistan, Almanya’yı yedi bitirdi: O haşere ilk kez Türkiye'de görüldü

Bela bize de geldi! Ermenistan, Azerbaycan, Gürcistan, Almanya’yı yedi bitirdi: O haşere ilk kez Türkiye'de görüldü

Dünya üzerindeki birçok ülkeyi etkisi altına alan o bela bize de geldi! Ermenistan, Azerbaycan, Gürcistan ve Almanya’yı yiyip bitirdikten sonra rotasını Türkiye’ye çevirdi. O haşere ilk defa Türkiye’de de görüldü. İşte konuya ilişkin detaylar…

Bazı ülkelerde görülen ve adına “Plumilus grandicollis” denilen böcek türü, Türkiye’de de tespit edildi. Zararlı böcekler kategorisinde görülen bu böcek, kayın ve incir ağaçlarında zarara neden oldu. Dolayısıyla özellikle de çiftçiler için endişeye neden oldu.

TÜRKİYE’DE DE TESPİT EDİLDİ

Plumilus grandicollis isimli yeni bir böcek türü, Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi ve Ormancılık Meslek Yüksekokulu öğretim üyeleri ile Kavak ve Hızlı Gelişen Orman Ağaçları Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün 2018 yılından beri yaptığı araştırmalar kapsamında Türkiye’de de ortaya çıktı.

yeni-proje-24.jpg

Konuya ilişkin açıklama yapan Düzce Üniversitesi Ormancılık Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağlar Akçay, “Sakarya Hendek Orman İşletme Müdürlüğü sınırları içerisinde kalan Süleymaniye Subasar (Longoz) Ormanlarında gerçekleştirdiğimiz ‘Sakarya-Süleymaniye Subasar Dişbudak (Fraxinus) Ormanlarına Arız Olan Böcek Türlerinin Belirlenmesi’ adlı projede hem ülkemiz için yeni bir böcek, hem de dünyada ilk defa dişbudak ağaçlarında zarar yapan yeni bir böcek türü tespit ettik. Bahse konu olan böcek türü daha önce; Ermenistan, Azerbaycan, Gürcistan, Almaya, Iran, Israil, Romanya, Rusya ve Türkmenistan’da tespit edilmiş; ancak ülkemizde şimdiye kadar tam lokalite ile tespit edilmemişti. Bu türü, proje çalışmasında Sakarya ili Hendek ilçesi, Paşa köyü, Süleymaniye Subasar Ormanlarında tespit ettik. Orman ağaçları genellikle dişbudak ağaçlarından oluşmakta ve 200-250 yıllık tarihi ağaçların yer aldığı bölgedir. Ayrıca böceğin daha önce depolanmış kayın ve incir ağaçlarında zarar yaptığına dair bilgiler mevcuttur. Biz ise dünya literatürüne ilk defa dişbudak ağacında da zarar yaptığını kazandırmış olduk” dedi.

Yakın zamanda konuya ilişkin yapılan çalışma Orman Genel Müdürlüğü’nün “Ormancılık Araştırma Dergisi”nde yayınlandı. Yapılan çalışmada ise Düzce Üniversitesi’nden; Dr. Öğretim Üyesi Beşir Yüksel, Doç. Dr. Mesut Yalçın ve Doç. Dr. Çağlar Akçay araştırmacı isimler olarak yer aldı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN