BES'ten emeklilik bekleyenlere kötü haber! BES'le emekli olan gazeteci aldığı parayı açıkladı: Devlet o parayı geri alıyor

BES'ten emeklilik bekleyenlere kötü haber! BES'le emekli olan gazeteci aldığı parayı açıkladı: Devlet o parayı geri alıyor

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) bekleyenlere kötü haber geldi! Bu anlatılanları duyduktan sonra BES'ten vazgeçeceksiniz. Gazeteci tarafından anlatılanlara göre, Devlet o parayı geri alıyor.. İşte tüm detaylar...

Bireysel emeklilik sisteminde yer alan şartları yerine getiren gazeteci isyan etti. Gerekli şartları sağlasa da Devlet'in o parayı geri almasını anlattı. BES'le emekli olma hayali kuranlara kötü haberi sosyal medyadan verdi.

BES ŞARTLARI

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) kapsamında yıl şartına göre alacağınız katkı payı da değişiyor. Sisteme göre, 6 yılını dolduran BES'liler, devlet katkı payının yüzde 35'ini, 10 yılını dolduranlar ise yüzde 60'ını alabilir. Sistemde hem 10 yılını dolduranlar hem de 56 yaşını tamamlayanlar ve emeklilik hakkı kazanan adaylar ise katkı payının yüzde 100'ünü almaya hak kazanır.

maxresdefault-4.jpg

BES EMEKLİLERİNE KÖTÜ HABER

Gazeteci Hasan Aydın'ın açıklamalarına göre, BES'de yüzde 100 katkı payı almak için tüm şartları yerine getirse de Devlet'in o parayı geri aldığını paylaştı. Aydın, 10 yıl ve 56 yaş şartını gerçekleştirerek emekli olma hayali kuruyordu.

Primleri ve Devlet katkı payları dışında yer alan tutardan yüzde 5 stopaj kesildiğini paylaştı. Bireysel Emeklilik Sistemi'nde, Devlet tarafından sağlanan katkı emekli olunduğunda geri alındığını paylaştı.

1-l4gv.jpg

DEVLET VERDİĞİNİ GERİ ALIYOR

Devlet'in aslında katkı yapmadığını söyleyen Hasan Aydın, tablo şeklinde anlattı. Aydın, 15 yıl boyunca prim ödediğini ve ana paranın 200 bin TL olduğunu söyledi. 2013 yılından itibaren Devlet'in katkı payı vermeye başladığını söyleyerek toplamda 60 bin TL olduğunu söyledi.

15 yıllık getiri 1 milyon olurken stopaj ile yüzde 5 kesinti olduğunu vurguladı. Yüzde 5'lik kesim ise 50 bin TL'ye denk geliyor. Devletin 10 yılda verdiği katkı 10 bin olduğunu söyleyerek "Hep kandırmaca" sözlerini kullandı.

Gazeteci Hasan Aydın sözlerini, "10 yıldan önce ayrılanlar için getiri tutarı yüzde 15'i, 10 yıllık katkı payı ödeyerek 56 yaşını doldurmadan ayrılanlar için getiri tutarı yüzde 10'u, emeklilik hakkı kazananlarla bu sistemden vefat ve maluliyet gibi nedenlerden ayrılanlar için getiri yüzde 5 oranında vergi uygulanıyor." sözleriyle tamamladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN