Beteri bitti, şimdi daha beteri geliyor! Meteoroloji'den uyarı: Yeni rekora hazır olun

Beteri bitti, şimdi daha beteri geliyor! Meteoroloji'den uyarı: Yeni rekora hazır olun

2024 yılının Şubat ayını yarılamış olmamıza rağmen hava sıcaklıkları mevsim değerlerinin üzerinde devam ediyor. Meteorolojiden ise bomba etkisi yaratan yeni rekora hazır olun uyarısı geldi.

GAMZE DEMİREL

2024 yılı şimdiden şaşırtıcı bir şekilde sıcak geçiyor. Bilim insanları, Ocak ayının şimdiye kadar kayıtlara geçen en sıcak Ocak ayı olduğunu açıkladı. Bu, art arda sekizinci ayda hava sıcaklıklarında rekor kırılması anlamına geliyor.

Şubat ayının ortalarına geldiğimiz bu günlerde, beklenen kar yağışları yerine bahar havasının hakim olması dikkat çekiyor. Bilim insanları, geçtiğimiz ocak ayının kaydedilen tarih boyunca en sıcak ocak ayı olduğunu açıkladı. Bu, ardı ardına sıcaklık rekorlarının kırıldığı sekizinci ay oldu.

Geleneksel olarak kar yağışı ve soğuk hava ile bilinen ocak ve şubat ayları, artık bu özelliklerini yitirmiş gibi görünüyor. Bu durum, "Yılın ilk ayı ocak / Kar yağar kucak kucak / İkinci ay şubattır / Soğuğu pek berbattır" şeklindeki eski şiirlerin artık gerçekliği yansıtmadığını gösteriyor. Geçen yıl yaşadığımız aşırı sıcaklar, bu yıl da devam edecek gibi duruyor.

Avrupa Birliği'nin Copernicus İklim Değişikliği Servisi, ocak ayının şimdiye kadar kaydedilen en sıcak ocak ayı olduğunu bildirdi. Kanada'nın doğusu, Afrika'nın kuzeybatısı, Ortadoğu ve Orta Asya gibi bölgelerde sıcaklıklar ortalamanın oldukça üstünde seyrederken, ABD'nin iç kesimleri soğuk hava ile karşılaştı. Güney Amerika'nın bazı kısımları ise normalden daha sıcak ve kurak geçti. Özellikle Şili'deki orman yangınları, bu sıcak ve kurak hava koşullarının ciddi sonuçlarını ortaya koydu.

whatsapp-image-2024-02-12-at-08-16-57.jpeg

OKYANUSLAR DA NASİBİNİ ALDI

Okyanuslar da bu sıcaklık artışından nasibini aldı ve en sıcak ocak ayını yaşadı. Deniz yüzeyi sıcaklıkları, geçen ağustos ayındaki rekor düzeylerin sadece biraz altında kaldı. Şubat ayının ilk günlerinde ise deniz sıcaklıklarındaki artış devam etti ve geçen ağustosta kırılan günlük sıcaklık rekorlarını geride bıraktı. Okyanus sıcaklıklarının artması, daha şiddetli kasırgalar ve fırtınalar anlamına geliyor, bu da deniz yaşamını olumsuz etkileyebilir.

2023 yılı, hem kıtalar hem de denizler bazında ortalama hava sıcaklıklarında ardı ardına rekorlar kırılan sekizinci ay oldu ve kaydedilen en sıcak yıl olarak tarihe geçti.

sicaklik-1233.webp

SICAKLIK ARTIŞI NEDEN OLUR?

Bu sıcaklık artışlarının nedeni, bilim insanları için sürpriz değil. Fosil yakıtların yakılması, ormansızlaşma ve diğer insan kaynaklı faaliyetler uzun süredir bu duruma yol açıyor. Buna ek olarak, geçen yıl yaşanan El Nino olayı da sıcaklıkların artmasında önemli bir rol oynadı. NOAA'dan bilim insanı Michelle L’Heureux, insan kaynaklı ısınma nedeniyle El Nino'nun bölgesel sıcaklıklar üzerindeki etkilerinin artık öngörülebilir olmadığını belirtti. Bu durum, bilim insanları arasında devam eden tartışmaların konusu olmaya devam ediyor.

GELECEK NE GÖSTERİYOR?

Bilim insanları, fosil yakıtlara olan bağımlılığımızı azaltmazsak sıcaklıkların artmaya devam edeceğini ve bunun yıkıcı sonuçlara yol açacağını uyarıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN