Ağar'ı kimler beraat ettirdi?

Bi' Karar Ver programına, konuk olan Turgut Kazan, Mehmet Ağar'ın nasıl aklandığını açıkladı: Ağar davada hep korundu, kollandı, sonunda da mahkum oldu. Yargıtay kararı zaman aşımı geçtikten sonra verildi. 'Zaman aşımı noktasından itiraz ediyorum' dedi, dava düşürüldü.

DEMET İLCE | KARAR

Elif Çakır ve Yıldıray Oğur, Bi'Karar Ver'de konukları Hukukçu Turgut Kazan ile birlikte yazılı, görsel ve dijital medyada öne çıkan haberleri yorumladı. Kazan, Cumhur ittifakının yer altı dünyasının ilişkisini ve Mehmet Ağar'ın nasıl aklandığını anlattı.

"MEHMET AĞAR HEP KORUNDU"

Kazan, Mehmet Ağar'ın nasıl aklandığı hakkında çok önemli detaylar paylaştı:

''Susurluk Skandalının yaşandığı dönem oluşan tepki nedeniyle, İçişleri Bakanı Mehmet Ağar istifa etmek zorunda kalmıştı. 3 Kasım'da oldu bu, Ağar 8 Kasım'da istifa etti. O günün koşullarında içinizden gelmese bile şeklen boyun eğmek mecburiyetinde kalıyordunuz. Ama Ağar hep korundu. Böyle bir korkunç olayda, böyle kirli ilişkiler ağının içinde, İçişleri Bakanı görev almışsa, bunu görüyorsan Yüce Divan'a sevk etmen gerekir."

KONFORLU CEZAEVİ ORTAMI

" Türkiye ile ilgili Hollanda'da 3 Kasım'dan hemen önce bir durum ortaya çıktı.17. Ceza Dairesi Başkanı bir dosyayı açıkladı. İngiltere'de kaçakçılıktan sorumlu İçişleri Bakan Yardımcısı bir açıklama yaptı. Türkiye'nin hem kara para işinde hem de uyuşturucu işinde siyasetin destek verdiği bir ülke olduğu yolunda, büyük bir izlenim dile getirilmeye başlandı. O koşullarda Devlet Güvenlik Mahkemesi Savcılığı, dokunulmazlığın kaldırılmasını istedi. Ağar davada hep korundu, kollandı, sonunda da mahkum oldu. Mahkum olduğu zaman bir cezaevi hazırlandı, boyandı. Tutuklu hükümlü sayısı azaltıldı. Oraya konforlu bir imkan yaratıldı. Şartlı Tahliye Yasası icat edildi. Denetimli serbestlikten yararlandırıldı. 1 yıl falan yattıysa yattı."

ZAMAN AŞIMI BAHANE OLDU

" Benim bu olay nedeniyle yaptığım bir açıklama çok konuşuldu. İnsanlar çok şaşırdı. Mehmet 'Ağar'ı temize çıkarmamız gerek' denildi. Yargıtay'a bir şey yapmak gerekiyor diye düşünüldü. Hem büyük bir tutuklama harekatı hem de yeni kadrolarla değişiklik yapma arayışı. O yapıldıktan sonra, Yargıtay Başsavcılığı 16. Ceza Dairesi'ne başvuruda bulundu.(Mehmet Ağar'ın mahkumiyetine yol açan kesinleşmiş hükümdür) Yargıtay kararı, zaman aşımı geçtikten sonra verildi. Bu yüzden 'Zaman aşımı noktasından itiraz ediyorum' dedi. 16. Ceza Dairesi toplandı ve zaman aşımından dolayı 42 gün geçmiştir diye davayı düşürdü. Şimdi Ağar, 'Benim alnım açık' diyor."

CUMHUR İTTİFAKININ SİLAHLI DESTEĞİ

Turgut Kazan, Sedat Peker'in iddialarına yönelik önemli çıkarımlarda bulundu. Kazan şöyle konuştu:

"İddiaları biliyorum ama videoları izlemedim. Yer altı dünyasının ağzından duymaktan utanıyorum. Çünkü İçişleri Bakanı ile ilişkisini anlatıyor. Bunun önemli bir bölümü doğru. Bunu bir yeraltı dünyasının ağzından bir hukukçu için ne kadar zor bir şey. Yer altı dünyasından birine özel koruma, çok güvenlikli koruma, yurt dışına çıktığın zaman giderlerini devletin karşıladığı bir koruma veriyorsun. Bunun belgesini de görüyorum. Utanıyorum. O yüzden izleyemiyorum. Ama tabi ki bir mafya olayı ile iç içeyiz. Sayın Kılıçdaroğlu, dün 'üçüncü ortak' dedi. O da bir yaklaşımdır. Ama ben Cumhur İttifakının silahlı desteği olarak görüyorum. Korkuyorum. İkili ortağın silahlı desteği bu. Demokrasimiz açısından ürküyorum. Çok tehlikeli bir gidiş. Susurluk'tan daha tehlikeli bir gidiş."

HİÇBİR KESİMİN GÜVENLİĞİ YOK

Kazan, iktidarın yönetim sistemi içinde, her kesimden vatandaşın güvenlik sorunu yaşadığını ve bunun için seçime giderken, iktidarın kirli ilişkileri ile mücadele etmek gerektiğini vurguladı:

"Bu sistemde Araştırma ve Soruşturma Komisyonu kurmanız mümkün değil. Anayasa 2017 referandumunda, bazı oranları çok değiştirdi. O yüzden bu sistem içinde bugünkü çoğunluklarla mücadele edileceğini beklemek mümkün değil. Ama istemek hakkımdır, isteyeceğim tabi ki. Seçim mücadelesine giderken bu kirli ilişkilerin nasıl korunduğunu vurgulayarak, seçime gitmek gerekir. Bu Büyük bir fark yaratarak olmalı. İstanbul seçimi ve Yüksek Seçim Kurulu ilişkisini düşünün. Türkiye'nin önünü açabilecek adımlar atabilmesi için bir imkan doğacak, doğması gerekir. Bunun için mücadele gerekir. Hukuk devletine demokrasinin kurulabilmesi için bunları anlatmayı görev sayıyorum. Dar anlamda bir politika değil, Türkiye'nin kurtulması ve hukuk devletine ulaşması için yolunu açmamız gerekir.

Salt laikliğe daha sağlıklı daha sıcak bakanlarda değil, muhafazakar kesim içinde de hiçbir güvenlik yoktur. Ne kişisel güvenlikleri vardır insanların, ne de ne mallarının mülklerinin güvenlikleri vardır. Hem kişisel güvenliğimizin sağlanabilmesi için hem malımızın mülkümüzün güvenliğini sağlayabilmemiz için, bu kirli ilişkileri sonlandıracak bir sonuca seçimle kavuşabilmemiz gerekir. Kavuşabileceğimize inanıyorum."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN