Boğaza sıfır havuz için vatandaşa sahil yasağı

Boğaza sıfır havuz için vatandaşa sahil yasağı

İstanbul'un en gözde bölgesinde inşaatı tamamlanan Galataport projesinde yer alan 5 yıldızlı otele boğaza sıfır havuz yapmak için sahil şeridi vatandaşlara kapatıldı. Karaköy girişinden başlayarak projenin büyük bir bölümünde sahil şeridi bariyerlerle çevrildi. Duruma tepki gösteren vatandaşlar yasayı hatırlatarak sahillerin kamuya ait olduğunu belirtti.

İstanbul'un en gözde bölgesinde inşaatı tamamlanan Galataport projesinde sahilin vatandaşa açık olması büyük beğeni toplamış ve destek görmüştü. Ancak projenin tamamlanmasının üzerinden çok geçmeden faaliyete giren 5 yıldızlı otele havuz yapmak için sahil şeridi Karaköy'den itibaren kapatıldı.

Karaköy girişinden başlayarak projenin büyük bir bölümünde sahil şeridi bariyerlerle çevrildi. Duruma tepki gösteren vatandaşlar yasayı hatırlatarak sahillerin kamuya ait olduğunu belitti.

BOĞAZIN TOPHANE-KARAKÖY SAHİLİ İSTANBULLULARA KAPATILDI

Kapatılan bölgenin Tophane-Karaköy İskelesi arasındaki kıyı şeridi olduğu belirtildi. Sahillerin İstanbulluların elinden alındığını söyleyen vatandaşlar yasaları hatırlatarak kıyı şeritlerinin kamuya ait olduğunu hatırlattı.

82 Anayasası'nın kıyı şeritleriyle ilgili 43'üncü maddesine dikkat çekildi. İlgili maddede şu ifadeler kullanılıyor:

“Kıyılar, Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Deniz, göl ve akarsu kıyılarıyla, deniz ve göllerin kıyılarını çevreleyen sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir. Kıyılarla sahil şeritlerinin, kullanılış amaçlarına göre derinliği ve kişilerin bu yerlerden yararlanma imkan ve şartları kanunla düzenlenir.”

YASALAR NE DİYOR?

Öte yandan kıyı kanununun 4. ve 5. maddesinde denize 50 metreden yakın yerler herkesin kullanımına açıktır deniliyor. Kanunun 4. Maddesinin "Toplumun Yararlanmasına Açık Yapı" başlıklı kısmında şöyle denilmekte:

"Mevzuata göre tespit ya da tasdik edilmiş kural ve ücret tarifelerine uygun biçimde, getirdiği kullanımdan belirli kişi ya da topluluklara ayrıcalıklı kullanım hakkı tanımaksızın yararlanmak isteyen herkese eşit ver serbest olarak açık bulundurulan ve konut dokunulmazlığı olmayan yapıdır". 5. Maddede ise "Kıyılar ve doldurma ve kurutma yoluyla kazanılan araziler Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Kıyılar, herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır. Kıyı ve sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir. Kıyı, herkesin eşitlik ve serbestlikle yararlanmasına açık olup, buralarda hiçbir yapı yapılamaz; duvar, çit, parmaklık, tel örgü, hendek, kazık ve benzeri engeller oluşturulamaz."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN