Çay ve baklavaya son 5 yılda rekor zam: Vatandaşlar isyan ediyor

Çay ve baklavaya son 5 yılda rekor zam: Vatandaşlar isyan ediyor

Kafelerdeki çay, kahve ve tatlı fiyatları son 5 yılda rekor seviyede artarak el yakmaya başladı. Son zamlar sonrası bir bardak çay 90 TL'ye, fıstıklı baklavanın kilogramı ise 1.700 TL'ye fırladı. Sabit gelirli vatandaşlar ve gençler, denetim yetersizliği nedeniyle dışarıda sosyalleşemiyor.

Türkiye genelinde kuru çay fiyatlarına Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR) tarafından geçen ay yüzde 10 oranında zam uygulandı.

Zam, evlerde demlenen çayın maliyetini tırmandırırken, kafelerde bir bardak çay içmeyi lüks bir faaliyet haline getirdi.

5 YILDA YÜZDE 1.285'LİK REKOR ARTIŞ

Now Haber'de yer alan habere göre, kafelerdeki eski ve yeni menüler karşılaştırıldığında, sıcak içecek fiyatlarındaki artışın devasa boyutları net şekilde görülüyor.

2021 yılında bir kafede 6,5 TL seviyesinde olan bir bardak çayın bedeli, 2026 yılına gelindiğinde yüzde 1.285 oranında zamlanarak 90 TL oldu.

Bazı popüler işletmelerde bu fiyat 100 TL sınırına kadar dayandı.

Sokaktaki vatandaşlar bu fahiş artışlara büyük tepki gösterirken, emekli ve dar gelirli kesim, bütçelerinin artık yetmediğini dile getirdi.

Röportaj yapılan bir vatandaş, "Bir çayı bile düşünüyoruz, düşünmez olur muyuz? 90 TL'ye de var, 100 TL'ye de var. Dört kişi gelsek 400 TL. Ne yapacağımızı şaşırdık" sözleriyle yaşadığı çaresizliği aktardı.

MENÜ ETİKETLERİ ARTIK İKİ AYDA BİR YENİLENİYOR

Geçmiş yıllarda kafe zincirlerinde fiyat listesi güncellemeleri yılda en fazla iki kez gerçekleştirilirken, son dönemde bu süre neredeyse iki aya kadar geriledi.

Sürekli artan girdi maliyetleri nedeniyle işletmeler neredeyse her iki ayda bir yeni etiket basmak zorunda kalıyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nden (ABD) Türkiye'ye gelen bir başka vatandaş ise ülkedeki gıda ve içecek fiyatlarının yurt dışı oranlarına kıyasla akılalmaz derecede yüksek olduğunu söyledi.

Yurt dışındaki kafe kültürü ile Türkiye'yi kıyaslayan vatandaş, "ABD'de kahve fiyatları çok güzel, daha ucuz tabii. Yurt dışındaki fiyatlarla buranın fiyatları çok farklı. Ne olacak bu Türkiye'nin hali, onu soruyorum" şeklinde konuşarak şaşkınlığını gizleyemedi.

Denetim eksikliğine dikkat çeken bir diğer müşteri ise, "Elektriğe, suya, kiraya her gün zam gelmiyor, bu artış neden? Denetlenmeleri lazım" diyerek tepkisini paylaştı.

FISTIKLI BAKLAVANIN KİLOGRAMI 1.700 TL'YE ULAŞTI

Sıcak içeceklerin yanında tüketilen tatlı menülerindeki en büyük fiyat sıçraması ise fıstıklı baklavada yaşandı.

2021 yılında bir kafede kilogram fiyatı 90 TL olan fıstıklı baklava, hammadde maliyetlerinin de artmasıyla birlikte 5 yıllık süreçte yüzde 1.788 oranında yükseliş kaydederek 2026 yılında 1.700 TL seviyesine fırladı.

Özellikle 2023 yılından itibaren her yıl neredeyse ikiye katlanan baklava fiyatları, dar gelirli ailelerin bu geleneksel lezzete erişmesini imkansız hale getirdi.

Duruma isyan eden emekli bir vatandaş, "Çok büyük bir artış. Emekli olarak biz gidemiyoruz o kafelere" sözleriyle kafelere adım dahi atamadıklarını belirtti.

Fiyatların yüksekliği nedeniyle artık çayın yanına tatlı sipariş edemediklerini söyleyen bir müşteri ise fiyatların çok yüksek olduğunu ifade etti.

KAHVESEVERLER İÇİN DE MENÜDE ACINACAK TABLO VAR

Kafelerdeki fiyat artışları sadece çay ve baklavayla sınırlı kalmadı, kahve fiyatları da bu genel zam dalgasından payını aldı.

5 yıl önce, yani 2021 yılında 23 TL olan bir fincan Americano kahvenin fiyatı 2026 yılında yüzde 726 artarak 190 TL seviyesine ulaştı.

Aynı dönemde Türk kahvesi de benzer bir yükseliş yaşadı; 2021 yılında 15,5 TL olan bir fincan Türk kahvesinin fiyatı yüzde 867 oranında zam görerek 150 TL oldu.

Gelirlerinin tamamen sabit kaldığını ancak giderlerin çığ gibi büyüdüğünü söyleyen kahvesever gençler, artık dışarıda bir fincan içecek sipariş etmenin bile lüks sayıldığını aktardı.

Geleceğe dair kaygılarını dile getiren bir genç ise, "Gelir aynı kalıyor, giderler çok fazla artıyor. Bir kahve alırken bile düşünüyor insan" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN