Boğaziçililerin yargılandığı Çadır Davası ertelendi: ‘Kamera kaydını alan polis dinlensin’ talebine ret

Boğaziçililerin yargılandığı Çadır Davası ertelendi: ‘Kamera kaydını alan polis dinlensin’ talebine ret

71 Boğaziçi Üniversite öğrencisinin yargılandığı Çadır Davası’nda avukatlar kamera kayıtlarının yasal delil olmadığını vurguladı. Mahkeme, Avukat Baver Kaya’nın kamera kayıtları nasıl elde edildiğinin kolluktan sorulması ve kaydı alan kişinin tanık olarak dinlenmesi talebini reddetti. Duruşma 3 Kasım saat 10.00’a ertelendi.

KARAR | ÖZEL

Boğaziçi Üniversitesi’nden 71 öğrencinin “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet etmek” suçlamasıyla yargılandıkları Çadır Davası’nın üçüncü duruşması İstanbul 27. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

‘YAŞANAN OLAYLAR NEDENİYLE LİNÇ EDİLDİM’

Sanıklardan Ali Emre Korkmaz ve Deniz Damla Uz, emniyette verdiği savunmasını tekrar ettiklerini ayrı ayrı beyan ederek, beraatlerini talep etti. Sanık İlkim Özen Kapuz, kendisine iddianamenin tebliğ edilmediğini fakat iddianameyi anladığını, ne ile suçlandığını bildiğini söyleyerek beraatini talep etti. Sanık Şeyma Altundal da kendisine iddianamenin tebliğ edilmediğini ama anladığını belirterek, emniyetteki ifadesini tekrar ettiğini söyledi. Altundal, “Suçlamaları kabul etmiyorum. Daha öncesinden de benim hakkımda yapılan hukuksuzluklara ilişkin olarak şikayetlerde bulundum. Şimdiye kadar hiçbirine cevap alamadım. Bu nedenle yargıya olan güvenimiz zedelenmektedir. Yaşanan olaylar nedeniyle linç edildim, iftiraya uğradım, anlattıklarımın yargıladığım dosyayla ilintili olduğunu düşünüyorum ve bu hususların da kayıt altına alınmasını istiyorum” dedi.

‘ÖĞRENCİLER GÖZALTINA ALINIRKEN KAMERA KAPATILDI’

Sanık Mert Güneş de önceki savunmalarını tekrar ettiğini ifade ederek, beraatini talep etti. Sanıklar Göksel Yılmaz, Yüksel Yelturan, Mert Altunbulak’ın avukatı Türkan Özdemir, söz alarak şunları söyledi:

“Bu aşamada bir talebimiz yoktur. Bilirkişi raporuna ilişkin olarak gerek ana dosyaya ilişkin olarak sunulan 06/07/2022 tarihli bilirkişi raporu gerek birleştirilen dosyaya ilişkin olarak sunulan 09/01/2023 tarihli bilirkişi raporları aynı olduğu belirtiler kamera kayıtları incelenerek yapılmıştır. Biz daha öncesinde kamera kayıtlarının yasal delil olmadığına dair kararlar sunmuştuk. Yazılı olarak beyanda bulunmuştuk. Buna rağmen incelenen ana dosya için hazırlanan bilirkişi raporunun 38. sayfasında polisin öğrencilere yönelik ‘Her türlü gözaltına alınacaksınız, zorla alırım veya isteyerek gelirsiniz’ diyerek öğrencilerin arasına daldığı ve almaya başladığı bu andan itibaren kameranın kapatıldığı raporda belirtilmiştir. Buradan da görüleceği üzere suç oluşmamıştır. Öğrencilere dağılma uyarısı yapılmadığı açıktır. Kaldı ki öğrenciler zaten kendi okullarında bulunmaktadır. Bu nedenle beraatlerini talep ediyoruz.”

‘KAMERA KAYITLARININ NASIL ELDE EDİLDİĞİ KOLLUKTAN SORULSUN’

Sanıklar Mehmet Berkay Morkan, Alara Türel, Asu Uysal’ın avukatı Ziya Ergin, mütalaa verildikten sonra ayrıntılı beyanda bulunacaklarını söyledi. Sanıklar Fuat Öztürk, Gurur Kaan Örsçelik, İklim Özen Kapuz’un avukatı Baver Kaya, “Biz kamera kayıtlarının yasal delil olmadığını ısrarla iddia ediyoruz. Bu kamera kayıtları nasıl elde edildiğinin kolluktan sorulmasını ve kaydı alan kişinin tanık olarak dinlenmelerini talep ediyoruz” dedi.

Sanık Doğu Demirtaş’ın avukatı Mustafa Oğuzhan Yalçın, istinabe evrakının dönüşünün beklenmesini talep etti. Sanık Enes Karakaş’ın avukatı Fatih Aydın ve sanık Metin Ünüvar’ın avukatı Halim Mertek, ayrıtılı savunmalarını mütalaadan sonra bildireceklerini belirtti.

Savcı Ömer Faruk Görk, “Okunan kayıt ve belgelere alınan savunmalara bir diyeceğimiz yoktur, bir kısım sanıklar vekili Av. Baver Kaya’nın talebinin reddine, savunması alınan sanıkların duruşmalardan vareste tutulması ile eksik hususların giderilmesi mütalaa olunur” dedi.

DURUŞMA ERTELENDİ

Mahkeme, tercüme evraklarının dönüşünün beklenmesine, evraklar geldiğinde beklenmeksiziz tanığın savunmasının alınması için istinabe evrakının yazılmasına, sanıklar Deniz Damla Uz, İlkim Özen Kapuz, Şeyma Altundal ile Ali Emre Korkmaz’ın talepleri doğrultusunda duruşmalardan vareste tutulmalarına, Avukat Baver Kaya’nın görüntüleri kaydeden görevlinin tespit ve tanık olarak dinlenmesi talebinin reddine, gelmeyen tutanak tanıklarının yeniden zorla getirilmesi için müzekkere yazılmasına karar verdi. Duruşma 3 Kasım saat 10.00’a ertelendi.

DELİLLER NE?

Boğaziçi Üniversitesi protestolarında 22 Ekim 2021 tarihinde okulda açılan çadıra polisin müdahalesi etmesi sonucu gözaltına alınan 45 öğrenciye yöneltilen suçlamaya polisin müdahale ettiği protestonun görüntüleri ve öğrencilerin attığı sloganlar delil olarak gösteriliyor.

NE OLMUŞTU?

Davanın 22 Nisan 2022 tarihinde görülen ilk duruşmasında mahkeme, iddianamede yöneltilen suçlamalara delil olarak gösterilen görüntülerin incelenmek üzere bilirkişiye gönderilmesine karar vermişti. Davanın 22 Ekim 2022 tarihinde görülmesi planlanan ikinci duruşması öncesi mahkeme, kameralarla tespit edilen 26 öğrenciye 15 Ekim 2022 tarihinde açılan davanın 45 öğrencinin yargılandığı Çadır Davası ile birleştirilmesine karar vermişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN