Bu canlıyı görürseniz sakın dokunmayın! Ölü olsa bile zehirliyor, uzmanlar istilacı o türe karşı uyardı

Uzmanlar Türkiye’de görülen bu canlıya karşı vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu. Bu canlıyı görünce sakın dokunmayın. Ölü bile olsa dokunduğu anda zehirleme tehlikesi bulunuyor. İşte konuya ilişkin detaylar…

Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Ayas, özellikle son zamanlarda her geçen gün çoğalan denizanalarına karşı önemli uyarılarda bulundu. Uzman isin bu canlıların yakıcı hücreleri olduğunu ve ölü bile olsalar dokunulmaması gerektiğini söyledi.

BU ZEHİRLİ TÜRE SAKIN DOKUNMAYIN

Mersin'de son günlerde özellikle Erdemli ve Silifke ilçesinde bulunan sahillerde ölü denizanalarının çoğaldığı bildirildi. Öyle ki konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Deniz Ayas, "Bunlar 'göçmen denizanası' adı verilen zehirli türler. Ana gövdesi dışında uzantıları üzerinde yakıcı hücreleri var. Ölü bile olsa denizanalarına dokunmayın" dedi.

yeni-proje-16.jpg

Belediye ekipleri deniz anılarını toplamak için yoğun mesai yaparken uzmanlar ise bölge halkını tehlikelere karşı uyardı. Son zamanlarda yaygınlaşan “göçmen denizanası” türünün oldukça zehirli olduğu ve Samandağ'dan Anamur'a kadar açık denizde yoğun şekilde bulunduğu bildirildi. Söz konusu zehirli bu türün dalga yoluyla kıyılara vurdu ifade edilirken çok yoğun bir şekilde görüldüğü belirtildi. Buna ilişkin uyarılarda bulunan Ayas, şunları dile getirdi:

yeni-proje-17.jpg

"Popülasyonları her geçen gün artıyor. Bunun nedeni de balıkçılık faaliyeti. Denizanaları planktonlarla ve küçük balıklarla besleniyor. Ortamda yeteri kadar planktonlarla beslenen balık türleri olmazsa denizanalarının popülasyonu artar. Aslında besin zincirinde önemli bir tür. Bununla beslenen deniz kaplumbağaları, caretta carettalar var. Bunlar Mersin sahillerine gelmeye başladı. Yeteri kadar caretta olursa denizanalarının popülasyonlarının azalacağını düşünüyoruz. Her sene bu dönemlerde sahillerimize denizanaları vuruyor. Bunlar dalga ve akıntılarla sahile yönleniyorlar. Açıkta her zaman varlar.”

yeni-proje-18.jpg

CİDDİ SAĞLIK SORUNLARINA YOL AÇIYOR

Vatandaşların zehirli denizanalarına dokunmaları sonucunda ciddi sağlık problemleriyle karşı karşıya kalabileceklerini belirten uzman, "Bununla ilgili ciddi yaralanmalar da olabilir. Vatandaşlarımız eğer sahillerde denizanaları ile karşılaşırlarsa kesinlikle dokunmamaları gerekir. Ana gövdesi dışında uzantıları üzerinde yakıcı hücreleri var. Ölü bile olsa denizanalarına dokunmayın. Bunlar insan derisi ile temas ettiğinde patlayıp çeşitli zehirli sıvılar bırakabilir. Ciddi lezyonlar oluşabilir. Alerjik reaksiyonu olan kişilere solunum güçlüğü gibi problemler yaratabilir. Eğer temas durumunda ise tatlı suyu yerine deniz suyuyla yıkanması gerekir. Eğer bulabiliyorsa sirke iyi bir çözüm. Tabii en iyi yol sağlık kuruluşuna müracaat etmek. Denizanalarının olduğu denize de girilmemesini tavsiye ediyoruz. Çünkü bıraktıkları sıvılar olabilir” açıklamasını yaptı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN