Bu ekmek öyle ünlü ki kargoyla 81 ile gönderiliyor! 6 ay boyunca bozulmuyor: Tadına bakan ‘böyle ekmek yemedim’ diyor

Bu ekmek öyle ünlü ki kargoyla 81 ile gönderiliyor! 6 ay boyunca bozulmuyor: Tadına bakan ‘böyle ekmek yemedim’ diyor

Siirt’te yapılan bu ekmek öyle ünlü ki kargoyla 81 ile gönderiliyor. 12 saat odun ateşinde pişen ve uzun süre bozulmayan ekmeğin tadını bir kere alan vazgeçemiyor…

Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından geçen sene tescillenen ve bölgede “Iğbeys keek” adı ile anılan ekmek, tandırda hava almadan, ateşte kuruyana dek bekletilerek piştiği için diğer ekmeklerden ayrılıyor. Tarihi oldukça eskiye dayanan ekmek, tam buğday unu ve kepekli unla hazırlanarak 200 derece ısıda pişiriliyor.

siirt-kuru-ekmegi-4.jpg

TESCİLLENEN EKMEK HAK ETTİĞİ DEĞERİ GÖRMEYE BAŞLADI

Merkez Aydınlar Caddesi’nde ekmek üretimi yapan Adnan Elçi, AA muhabirine, küçükken başladığı baba mesleğini sürdürdüğünü belirtti. Kuru ekmeğin geçen sene tescillendiğini söyleyen Elçi, bu sayede ekmeğin hak ettiği değeri görmesi için önemli bir fırsat yakaladıklarını aktardı.

Elçi, "Katkı maddesi kullanmıyoruz. Bu ekmek uzun süre fırında pişirilerek hazırlanıyor. Eskiden kuru ekmeği annelerimiz ve ninelerimiz tandırda yapıyordu. Artık şehirde pek tandır kullanılmadığı için bu ekmeği şimdi fırıncılar yapıyor." İfadelerini kullandı.

siirt-kuru-ekmegi-5.jpg

KURU EKMEK DENİNCE AKLA İLK SİİRT GELİYOR

Kuru ekmek denildiğinde herkesin aklına ilk olarak Siirt geldiğini söyleyen Elçi, Siirtlilerin genelde İstanbul, Ankara ve Yalova gibi şehirlerde yaşadığını ve bu yüzden o illerdeki müşterilerine kargo ile kuru ekmek yolladıklarını da belirtti.

siirt-kuru-ekmegi-2.jpg

6 AY BOYUNCA TAZE KALIYOR

Ekmeğin su ve nem görmedikçe 6 ay taze kaldığı bilgisini veren Elçi, Siirt fırıncıları olarak Türkiye’nin dört bir yanındaki talepleri karşıladıklarını bildirdi.

Kooperatif Mahallesi’ndeki üretici Yılmaz Atun da 20 yılı aşkın süredir bu işi yaptığını belirtti. Ekmeğin tescillenmesinin kendilerini mutlu ettiğini söyleyen Altun, "Bu ekmeğin tercih edilmesinin nedeni organik olmasıdır. Maya, tuz ve kepek unu kullanıyoruz. Katkı maddesinin olmaması ekmeğe kalite getiriyor. 200 gramlık ekmeği 7 liradan satışa sunuyoruz." Şeklinde konuştu.

siirt-kuru-ekmegi-3.jpg

Tüketici Ali Elinç de ekmeği hem tükettiklerini hem de il dışındaki yakınlarına yolladıklarını söylerken, ekmeğe ilginin her geçen gün arttığını da belirterek, "Gönderdiğimiz yerlerde de ekmek beğeniliyor. Tekrar talepte bulunuyorlar.” Dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN