Bu kişiler askerlikten muaf olacak! TSK yönetmeliğinde madde madde yer aldı

Bu kişiler askerlikten muaf olacak! TSK yönetmeliğinde madde madde yer aldı

Türkiye'de her sağlıklı erkek, askerlik görevini yapmak zorunda. Fakat bazı sağlık sorunlarına sahip vatandaşlar, askerlikten muaf tutulabiliyor. Askerliğe engel olan hastalıklara sahip olan kişilere ise çürük raporu veriliyor. Peki, askerliğe engel hastalıklar nelerdir? Askerlikten muaf olma şartları nelerdir? İşte, askerliğe engel hastalıklar...

Türkiye'de 1916 yılından beri zorunlu askerlik uygulaması bulunuyor. Osmanlı döneminde 5 yıl olarak başlayan zorunlu askerlik hizmeti, günümüze kadar kademeli olarak düşürüldü. Askerlik görevini yapmak isteyen ancak buna engel bir rahatsızlığı bulunan kişilere 'çürük raporu' verilerek askere alınmıyor.

ZORUNLU ASKERLİK SÜRESİ KAÇ AY?

Türkiye'de 2019 yılından itibaren zorunlu askerlik hizmet süresi, eğitim farkına bakılmaksızın 6 ay olarak uygulanıyor. Üniversite olsun veya olmasın, 20 yaşına giren erkek 6 ay süreyle vatani görevini yerine getirmesi gerekiyor.

Bedelli askerlik süresi 1 ay olarak belirlendi.

Ayrıca askerlik hizmetini yedek subay yada ast subay olarak yerine getirmek isteyen vatandaşlar için askerlik süresi 12 aydır.

6 AY ASKERLİK SÜRESİ KAÇ GÜN?

Bedelli yapmayan bütün askerler için askerlik süresi 6 ay olup, gün olarak 180 gündür. Bu sürenin ilk 1 ayı acemi birliği, diğer 5 ayı ise uzmanlık dönemidir.

Acemi birliği ise 30 gündür.

ASKERLİK YAŞI KAÇ?

Askeralma Kanunu'na göre, Türkiye Cumhuriyeti vatabdaşı her erkek 20 yaşından gün aldığı yılın ocak ayının 1. gününden itibaren, 41 yaşından gün aldığı yılın ocak ayının 1. gününe kadar askerlik yapabilir. Askerlik çağı yoklama, muvazzaflık ve yedeklik olacak şekilde 3 dönemde yapılır.

Cumhurbaşkanı süreyi 5 yıla kadar uzatabilir ya da kısaltabilir. Savaş ya da benzeri durumlarda askerlik çağında olan kişiler askerlik hizmeti yapmak için silah altına alınabilirler.

Er ve erbaşlar istedikleri takdirde askerlik sürelerini uzatabilirler. Bunun için disiplin amirlerinin olumlu değerlendirmesi gereklidir. Askerliğini uzatanlara ilk 6 aylık ve ikinci 6 aylık dönem için ayrı terhis belgesi verilir. Ayrıca bu kişilere harçlık ödenir.

ASKERLİĞE ENGEL HASTALIKLAR NELER?

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Sağlık Yeteneği Yönetmeliği, askerlik yapabilecek ve askerlik yapamayacak kişileri sınıflandırıyor. Bu kişiler A, B ve D dilimi olarak kategorilendiriliyor.

A diliminde yer alan kişiler, askerliğe elverişli oldukları ve sağlık açısından herhangi bir hastalığı veya arızası bulunmadığını anlamına geliyor.

B ve D diliminde yer alan kişiler ise askerliğe elverişli olmayan kişileri ifade ediyor. B ve D diliminde yer alan askerliğe elverişli bulunmayan kişilerin hastalıkları ise şöyle:

* Sinir ve ruh sağlığı hastalıkları

* Göz hastalıkları

* Göğüs hastalıkları

* Kulak, burun ve boğaz hastalıkları

* Üreme organı hastalıkları

* Sindirim sistemi hastalıkları

* Diş hastalıkları

* Yüz, boyun, çene ve ağız hastalıkları

* Göğüs hastalıkları

ASKERLİKTEN MUAF OLMA ŞARTLARI NELER?

Askerlik, her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı erkeğin zorunlu olarak yerine getirmesi gereken vatani görev. Askerlik yapılması için bir tecil nedeni veya elverişsiz bir durumun söz konusu olmaması durumunda zorunlu askerlik görevinin yerine getirilmesi gerekiyor.

20 yaşına gelen her sağlıklı Türk erkeğinin askere gitmesi gerekiyor. Geçerli bir tecil sebebi olmaması veya bir muafiyeti olmaması durumunda ise belirlenen bir zamanda birliğe katılmayan kişinin 'asker kaçağı' olarak kayıtlara geçiyor.

Kişinin, askerlikten muaf olması için doktor tarafından yapılan tetkikler sonrasında ''Askerliğe elverişli değildir'' raporunu alması gerekiyor.

ASKERE GİDECEK KİŞİLERE HANGİ TETKİKLER YAPILIYOR

Askerlik görevini yapmakla yükümlü kişilere, görevlerini yerine getirmek için elverişli olup olmadığının anlaşılması için çeşitli radyolojik testler ve laboratuvar tetkikleri yapılıyor. Yapılan tetkikler şöyle:

* Tam idrar muayenesi

* Bilirubinler, TSH, LDH, total kolesterol, trigliserit

* Sedimantasyon ve tam kan sayımı

* Kanda üre ve kreatinin, aspartat aminotransferaz (AST), alkalen fosfataz (ALP), alanin aminotransferaz (ALT)

* Ultrasonografi

* Anti-HIV, Anti-HCV, HBsAg

* Elektrokardiyografi (EKG)

* Açlık kan şekeri

* Ekokardiyografi

* Direkt üriner sistem grafisi

Yapılan testlerin dışında gerekli görülmesi durumunda farklı laboratuvar tetkiklerinin yapılması da söz konusu olabilir. Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği'nde yer alan maddeye göre askerliğe elverişli olan ve elverişli olmayan kişilerin gruplandırılır. Hiçbir sorunu bulunmayan kişiler 'Hastalık ve Arızalar' listesinin A dilimine girer. Askerlik için elverişli olmayan kişiler ise B ve D dilimine girer.

ASKERLİK SORGULAMA NASIL YAPILIR?

* turkiye.gov.tr adresine gidiniz.

* Karşınıza gelen pencerede arama alanına 'Askerlik' yazınız.

* Buradan 'Askerlik Durum Belgesi Sorgulama' seçeneğine tıklayınız.

* "Yukarıdaki bilgilendirme yazısını okudum, anladım ve kabul ediyorum" butonunu işaretleyip ilerleyiniz.

* Yeni Belge Oluştur seçeneğini seçiniz.

Bu yolu izlediğiniz takdirde askerlik tecil tarihinizi veya durum belgenizi görüntüleyebilirsiniz.

ASKERLİK HANGİ DURUMLARDA ERTELENİR?

* Geçici rahatsızlığı olan ya da hapiste olan kişiler: Bu kişilerin askerlik hizmetlerini yerine getirmeleri mümkün değildir. Bu kişilerin hastalıkları düzelene ya da tahliye olana kadar askerlikleri ertelenir. Geçici hastalık sebebiyle tecil olanlar rapor bittiğinde tekrar muayene olurlar. Rahatsızlıkları 3 yıl boyunca devam eden kişiler hakkında askerliğe elverişli olup olmadıkları kararı verilir.

* Hapiste olup öğrenci olan kişiler: Hapiste olan kişilerde, lise ya da dengi okullarda okuyanlar için 22 yaşını, yükseköğrenim ve meslek yüksekokullarında okuyanlar için 28 yaşını doldurdukları yılın sonunu geçmemek şartıyla mezun olana ya da okuldan ilişik kesilene askerlik tecil edilir. Mezun olduğu okulun dengi ya da daha alt seviyedeki bir öğretim kurumuna kayıt yaptıranların askerlikleri tecil edilmez.

* Yurt dışında okuyan kişiler: Bu öğrencilerin askerlikleri, Türkiye'deki yetkili makamlar tarafından onaylandıktan sonra ertelenir.

* Öğrenciler: Lise ya da dengi okulları bitirenler 22 yaşını, mesleki ve teknik lise mezunları 25 yaşını, fakülte ya da yüksekokul ile meslek yüksekokulunu bitirenler 28 yaşını tamamlayana kadar askerliklerini erteleyebilirler.

* Yüksekokul mezunu yükümlüler: 4 yıl ve daha uzun zamanlı yükseköğretim kurumlarını bitiren yükümlüler ve yurt dışındaki eğitim kurumlarından mezun olan kişiler bazı şartları yerine getirdikleri takdirde askerlik hizmetlerini 32 yaşına kadar tecil edebilirler.

* Sanatçılar, sporcular ve bilim insanları: Bu kişiler askerliklerini 35 yaşına kadar erteleyebilirler.

E-DEVLET ASKERLİK DURUM SORGULAMA SAYFASI

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN