Bu köyde hayat bedavaya yakın ama kimse istemiyor! Devlet 4,5 Milyon teşvik teklif etti: Yine de kimse yerleşmedi

Bu köyde hayat bedavaya yakın ama kimse istemiyor! Devlet 4,5 Milyon teşvik teklif etti: Yine de kimse yerleşmedi

Bu köyde hayat bedavaya yakın ama kimse yaşamayı istemiyor. Köyde duran hayatı canlandırmak isteyen devlet 4,5 Milyon teşvik teklif etti, yine de kimse yerleşmedi…

İtalya’nın Trentino bölgesindeki Sagron Mis köyü, nüfus azalmasına karşı yeni bir teşvik programı başlattı. Yerleşene 100 bin euro (yaklaşık 4,6 milyon TL) hibe veriliyor. Ancak köy hâlâ başvuru alamadı.

100 BİN EUROLUK TEŞVİK İLGİ GÖRMEDİ

Kuzey İtalya’nın Trentino bölgesinde yer alan Sagron Mis köyü, nüfusun azalması ve terk edilmiş yapıların artması nedeniyle yeni bir konut teşvik programı başlattı. Yerel yönetim, terk edilmiş evleri satın alıp restore edecek kişilere 100 bin euroya kadar hibe veriyor.
Buna rağmen, tüm cazibesine ve cömert teşviklere karşın köy, ilk başvuru döneminde tek bir başvuru dahi alamadı.

italya-1

HİBE DESTEĞİ: 80 BİN EURO RENOVASYON, 20 BİN EURO SATIN ALMA

Daily Mail'de yer alan habere göre, program kapsamında ev alımı için 20 bin euro, renovasyon içinse 80 bin euro destek sağlanıyor. Ancak önemli bir koşul var: Başvuranlar, satın aldıkları ya da yeniledikleri evde en az 10 yıl boyunca yaşamayı taahhüt etmek zorunda. Aksi halde sağlanan hibe geri isteniyor.

33 KÖYÜ KAPSIYOR AMA SAGRON MİS LİSTEDE TEK BAŞVURU ALMAYAN YER

Trentino bölgesinde başlatılan bu geniş kapsamlı teşvik programı, toplamda 33 köyü kapsıyor ve 10 milyon eurodan fazla bütçe ayrıldı.
Başvurular 30 Haziran 2024’e kadar kabul edildi ve toplam 291 kişi başvuruda bulundu. Ancak Sagron Mis, bu başvurulardan hiçbirini alamayan tek köy oldu.

italya-2

NEDEN İLGİ GÖRMEDİ? DOKTOR YOK, MÜLK KISITLI

Sagron Mis’in nüfusu yalnızca 170 kişi. Köyde sadece bir bakkal bulunuyor ve genel pratisyen (doktor) eksikliği gibi temel sağlık hizmetlerine erişim sınırlı. Ayrıca konut stoğu oldukça az. Mevcut yapıların büyük bölümü “ikinci ev” statüsünde olduğu için satışa açık mülk sayısı yetersiz.

Sagron Mis Belediye Başkanı Marco Depaoli, “Bu bir kriz değil, sadece biraz sabır gerektiriyor” diyerek, köyün hâlâ umutlu olduğunu söyledi. Depaoli ayrıca, 15 kişinin telefonla bilgi aldığını ancak mülk yetersizliği nedeniyle başvuru yapamadıklarını ifade etti.

1 EUROYA SATILAN EVLERDEN İLHAM ALINDI

Bu teşvik modeli, 2017’de Sicilya’da uygulanan ve dünya çapında ses getiren “1 euroya ev” kampanyasından ilham aldı. O projede yer alanlardan biri olan İngiliz antikacı George Laing, satın aldığı evi 10 bin eurodan az bir maliyetle yenileyerek sosyal medyada ilham kaynağı haline geldi. Şu anda evini kiralamak isteyen 500’den fazla kişi sırada.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN