Büyük acının 40. gününde Samandağ'da kadınlar yürüdü: Hayatlarımız söndü ve bizden helallik istiyorlar

Büyük acının 40. gününde Samandağ'da kadınlar yürüdü: Hayatlarımız söndü ve bizden helallik istiyorlar

Depremin enkaz çevirdiği Hatay'ın Samandağ ilçesinde kadınlar, depremde yaşamını yitirenler için yürüdü. Ellerinde bahhurlar ve rihen (mersin) dalları olan kadınlar, tütsü de yaktılar. Kadınların yürüyüşüne bölgedeki birçok siyasi parti, sivil toplum örgütü de destek verdi.

Maraş merkezli depremler 10 ili yıktı, çevre kentlerde de hasara neden oldu. Depremde on binlerce vatandaş yaşamını yitirirken halen 6 Şubat'tan bu yana haber alınamayan insanlar bulunuyor. Bugün depremin 40’ıncı günü nedeniyle Samandağlı kadınlar da yitirdikleri için yürüyüş düzenledi. Kadınlar ellerinde bölgenin yöresel ritüelleri olan bahhur ve rihen dalları ile yürüdüler, tütsü yaktılar. Kadınların yürüyüşünü bölgedeki birçok siyasi parti, sivil toplum örgütü de destek verdi.

9.jpg

Yürüyüşe destek veren HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, şu açıklamayı yaptı:

'ONLARI SONSUZLUĞA UĞURLUYORUZ'

“Bu yürüyüş depremin 40’ıncı günü vesilesiyle gerçekleşti. Bütün Samandağ halkı, canlarını yitiren bütün insanlar burada ve bugün bizim Samandağ’ın, Hatay’ın bölgede yaşayan bütün Arap Aleviler için çok önemli bir ritüel olan bahhurlarımızı yaktık, tütsülerimiz yaktık. Ellerimizde reyhanlarımız var. Bugün cenazelerini tam anlamıyla gelenek ve göreneklere göre uygun bir biçimde yapamadığımız bütün canlarımız için içeriden bedenleri simsiyah kararmış olarak çıkmış ve bir an önce artık toprağa kavuşması gereken canlarımız için bizler onlarla ilgili ritüelleri yerine getiremedik. Bugün 40’ıncı gününde depremde yaşamını yitirmiş bütün canlarımız için bahhurlarımızla, reyhanlarımızla onları sonsuzluğa uğurluyoruz.

5.jpg

'HALKIN YÜREĞİNDEKİ EN BÜYÜK ACI ÖLÜME TERK EDİLMİŞ OLMAMIZ'

Siz de gördünüz yol boyunca atılan sloganları ve halkın ne demek istediğini, halk diyor ki ‘Biz ölüme terk edildik, bize arama kurtarma çalışmaları ve yardımlar gelmedi.’ Halkın en büyük tepkisi bu, bu bir deprem sonrası yıkım evet ama daha sonra yaşamını o enkaz altından ‘Bizim canlarımızı kurtarın’ diyen insanları kurtarmayanlar, buraya ekiplerini göndermeyenler, AFAD’ı kazmasız, küreksiz gönderenler, bu iktidar bunun hesabını verecek. Bu halkın şu anda yüreğindeki en büyük acı ve isyanı tam anlamıyla ölüme terk edilmiş olmamızdır, kurtarılmamamızdır, yardım elinin hale şu güne kadar kamu tarafından yeterince uzatılmamasıdır.”

1-012.jpg

'BİZ 3 GÜN BOYUNCA KİMSEYİ GÖRMEDİK'

Yürüyüş sırasında konuştuğumuz Samandağlı bir yurttaş ise şunları söyledi:

“Ne olsun? Biz 3 gün boyunca kimseyi görmedik, sessiz, karanlık, sessiz çığlıklar içinde sesimizi duyan var mı diyen insanların biz seslerini duyduk ama kimse gelip yardım edemedi. AFAD vardı malzeme yoktu. Bizim canlarımız sessiz sedasız karanlığın altında öldüler. Kimse gelmedi, hiç kimse yoktu. Biz burada iletişim kuramadık kimseyle, kimse kimseye ulaşamadı. Bütün canlarımız enkaz altında kaldı, evlerimiz, yaşamlarımız, hayatlarımız söndü ve bizden helallik istiyorlar, helallik yok biz herkesle hesaplaşacağız.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN