Büyük felaket Türkiye'ye doğru yola çıktı! Dünyaca ünlü meteorologlardan Türkiye'ye uyarı: Acil önlem alın

Büyük felaket Türkiye'ye doğru yola çıktı! Dünyaca ünlü meteorologlardan Türkiye'ye uyarı: Acil önlem alın

Son dakika... Küresel iklim değişikliği tüm dünyayı etkisi altına almış durumda. İnsan kaynaklı yaşanan aşırı yağışlar ülkemizi de etkilerken bazı bölgelerde sel felaketlerinin yaşanmasına neden oluyor. Özellikle Libya'da meydana gelen kasırga Türkiye'yi teyit geçerken gözler yeni uyarılara çevrilmiş durumda. Meteoroloji Genel Müdürlüğü son dakika olarak uyardı. Büyük felaket Türkiye'ye doğru yola çıktı! Dünyaca ünlü meteorologlardan Türkiye'ye uyarı. Acil önleminizi alın!

Libya'da meydana gelen ve Türkiye'yi teyit geçen kasırga felaketi herkesi tedirgin etmiş durumda. Vatandaşlar 'Libya'yı vuran kasırga Türkiye'yi vuracak mı?' sorusunu araştırırken uzmanlardan korkutan uyarı geldi. İnsan kaynaklı yaşanan iklim krizi tüm dünyada büyük felaketlere neden olurken yaşanan yağış artışları can kaybına neden olan sel felaketlerine neden olmaya devam ediyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü son dakika olarak uyardı. Büyük felaket Türkiye'ye doğru yola çıktı! Dünyaca ünlü meteorologlardan Türkiye'ye uyarı. O bölgelerde yağış ve sel bir arada vuracak. Hemen önleminizi alın! İşte son dakika hava durumu haberinin detayları...

BÜYÜK FELAKET TÜRKİYE'YE DOĞRU GELİYOR

Uluslararası yapılan bir araştırmaya göre, bu ay Türkiye dâhil bazı ülkeleri etkileyen aşırı yağışların neden olduğu türden sel felaketlerinin yaşanacağı belirtildi. Özellikle El Nino hava sistemi ile birlikte yağışların artacağı belirtilerek, "Yunanistan'ın yanı sıra Bulgaristan ve Türkiye'nin bazı kesimlerini içeren geniş bölgeye ilişkin olarak, insan kaynaklı iklim değişikliğinin gözlemlenen boyuttaki bir olayı 10 kata kadar daha olası ve yüzde 40'a kadar daha şiddetli kıldığını bulduk" denildi. Araştırma, Libya'da görülen boyuttaki aşırı yağışların da "1,2 santigrat derece daha soğuk bir iklime kıyasla 50 kata kadar daha olası ve yüzde 50'ye kadar daha şiddetli hâle geldiğini" ortaya koydu.

ghhghg-2023-09-20t114839-732.jpg

UZMANLARDAN TÜRKİYE İÇİN KORKUTAN UYARI: BİNLERCE KİŞİ HAYATINI KAYBEDEBİLİR!

ABD, Almanya, İngiltere, Hollanda ve Yunanistan gibi ülkelerden seçilen araştırmacılar, insan faktöründen kaynaklı meydana gelen iklim değişikliklerinin sellere ve aşırı yağışlara neden olacağı ifade edildi. Daniel kasırgasının vurduğu Libya'da 10 Eylül'de iki barajın çöktüğü Derna kentinde 3 bin 958 kişinin, ülkenin geri kalanında ise 170 kişinin seller nedeniyle hayatını kaybettiği ve 10 binden fazla insanın da hâlen kayıp olduğu belirtilen WWF raporunda; Türkiye'de yedi, Yunanistan'da 17, İspanya'da altı, Bulgaristan'da da dört can kaybı yaşandığı hatırlatıldı. Aşırı yağışlara bağlı sel nedeniyle yaklaşık iki hafta önce Kırklareli'nde beş, İstanbul'da ise iki kişi hayatını kaybetmişti.

jhjhjh-47.jpg

"ACİLEN ÖNLEM ALINMALI..."

Hollanda merkezli Kızılhaç-Kızılay İklim Merkezi'nin direktörü Julie Arrighi, Libya'daki sel felaketiyle ilgili yaptığı değerlendirmede, "Bu yıkıcı felaket, iklim değişikliğinin körüklediği aşırı hava olaylarının insan faktörüyle birleştiğinde ne kadar büyük sonuçlar doğurabileceğini gösteriyor" dedi. Uzmanlar aynı zamanda bu tip felaketlerin sıradanlaşmasının önüne geçilmesinin ise mümkün olduğunu söyledi. Arrighi, söz konusu çözümlerin arasında acil durum yönetiminin güçlendirilmesi, hava tahminlerinin geliştirilmesi, uyarı sistemleri ve geleceğin iklimine uygun tasarlanan altyapı gibi önlemlerin bulunduğunu belirtti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN