Çadır depremi

Çadır depremi

İlk yıkımın ardından iki hafta geçtiği halde afet bölgelerine yeterli çadır tedarik edilemeyince Hatay’daki ikinci depreme vatandaş yine hasarlı konutlarında yakalandı. ‘Bu havada sokakta mı yatalım’ feryatları sürerken, Kızılay Başkanı’ndan itiraf gibi açıklama geldi: Personelimizin ve gönüllülerin kaldığı çadırları boşaltıp Defne ve Samandağı ilçelerine gönderdik.

11 ilde yıkıma ve 41 binden fazla canın yitirildiği Kahramanmaraş depreminin üzerinden 17 gün geçmesine rağmen en temel ihtiyaç olan çadırların yokluğu koordinasyonsuzluğu bir kez daha gösterdi. Kırsaldan hâlâ çağrılar gelirken ekranlarda temin edilen çadırların reklamı yapıldı. Ancak Hatay’ı vuran depremin ardından benzer feryat yükseldi.

AFAD’ın tsunami uyarısı yaptığı bazı bölgelerde çadır kent kurulduğu, bazı ailelerin ise çadır yokluğundan dolayı tehlikeyiz göze alarak evlerine girdiği belirtildi. Bunlardan biri de çadır olmadığı için az hasarlı evine giren Suriyeli Culya Keykuni idi. Hamile olan ve çadır olmadığı için evine giren Keykuni yaşadığı şok sonrası doğum sancısı çekmeye başladı. Hastaneye kaldırılan kadın erken doğum yaptı.

ÇADIR BULAMAYAN HASARLI EVE GİRDİ

Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz da çadır sıkıntısı olduğunu dile getirdi. Eryılmaz “Bugüne kadar hava çok kötüydü. Çadırı olmayan vatandaşlar eve girmek zorunda kaldı. İnsanları bu şekilde ölüme terk etmenin anlamı yok. Vatandaşlarımız bir an önce çadır ihtiyacının karşılanmasını talep ediyor” dedi.

İLÇEYE ACİL YARDIM İSTİYORUZ

Hatay Defne Belediye Başkanı İbrahim Güzel ilçedeki çadır eksikliğine dikkat çekti. Güzel “Yardım istiyoruz. 166 bin 450 nüfusumuz var. Nüfusun yarısı ilçeyi terk etti. Ulaşımda sorun yaşıyoruz. İnsanlar tarımla, hayvancılıkla uğraşıyor. Çadırkentle uğraşmak yerine vatandaşlarımızın evlerin önüne çadır kurulmasının çok daha iyi olacağını düşünüyorum. Çadır yardımını acilen istiyoruz” ifadesini kullandı.

2202krt01a-tum.jpg

KIZILAY BAŞKANI’NDAN İTİRAF

Kahramanmaraş merkezli depremin yaraları sarılamazken, Hatay’ın Defne ve Samandağ ilçelerinde 3 dakika arayla meydana gelen 6.4 ve 5.8’lik depremler sonrası depremzede vatandaşlar, hala çadır temin edilmediğini vurgulayarak yetkililere tepki gösterdi. Tepkilerin ardından Kızılay Başkanı Kerem Kınık, sosyal medya hesabından “Deprem bölgesinde vatandaşımızı hizmet etmek için bulunan Kızılay personeli ve gönüllülerimizin sahada konaklaması için kurulan çadırlar Defne ve Samandağı’na vatandaşlarımızın kullanımı için sevk edilmiştir” paylaşımında bulundu.

TEPKİ YAĞINCA KINIK TWEETİ SİLDİ

Kınık’ın açıklamasına “O kadar bağış toplandı, Kızılay depremzedelere çadır temin edemiyor mu?” ve “Sahada çalışan insanların da çadıra ihtiyacı var, çözüm bu mu?” gibi ifadelerle daha fazla tepki geldi. Ardından Kınık, paylaşımını sildi.

FABRİKALI REKLAM YAPILMIŞTI

Öte yandan deprem bölgesinde gönüllü ekiplerin ve sivil toplum kuruluşlarının çadırları kurulmaya devam edilirken depremden hemen sonra fabrikadaki üretimle reklam yapmıştı. Kınık paylaştığı bir reklam videosunda çadır fabrikasından görüntüler paylaşılmış çadır temini sorunu olmadığı mesajını vermişti.

HATAY’DA SADECE 69 BİN ÇADIR

Tepkilerin ardından il il çadır dağıtım oranlarını paylaşan AFAD, neredeyse her iki binadan birinin yıkıldığı Hatay’a en yüksek payı verdiğini açıkladı ancak 20 bini aşkın kişinin öldüğü, 1 milyon 686 bin nüfuslu olan ilin payına 69 bin 766 çadır düştü. AFAD açıklamasında “Depremin etkili olduğu illerimizde şu ana kadar 270 noktada çadır kent alanları oluşturduk. Bireysel çadır talepleri ile birlikte 300.809 çadır kurulumunu tamamladık” denildi.

Öte yandan Depremden etkilenen illerde kurulan çadır sayısı; Kahramanmaraş 66 bin 685, Gaziantep 49 bin 670, Adıyaman 45 bin 852, Malatya 25 bin 380, Adana 17 bin 515, Şanlıurfa 8 bin 838, Osmaniye 7 bin 170, Diyarbakır 6 bin 328 ve Kilis 3 bin 605.

UZMANLAR ‘GELİYOR’ DEMİŞTİ KIZILAY’IN ÇÖZÜMÜ GÖNÜLLÜLERİN ÇADIRI OLDU

İlk yıkımın üstünden iki hafta geçmesine ve 115 milyar TL para toplanmasına rağmen sorunun çözülmemesi büyük tepki çekti. Uzmanların uyarısı ise vahamete boyut kattı. Prof. Dr. Naci Görür “Maraş’tan sonra bunu bekliyorduk, duyurmuştuk” dedi. Kızılay Başkanı Kerem Kınık’ın “Gönüllülerin çadırları sevk edildi” paylaşımı ise ‘Kızılay temin edemeyip gönüllülerin çadırlarına mı el koyuyor’ tepkilerine yol açtı.

AFAD TSUNAMİ UYARISI YAPTIĞI YERE AFETZEDELERİ YERLEŞTİRDİ

AFAD, Hatay’daki 6,4 ve 5,8 büyüklüklerindeki depremlerin ardından deniz seviyesinde yükselme riskine karşı sahil şeridinden uzak durulması uyarısında bulundu. AFAD’ın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda “Vatandaşlarımızın, deniz seviyesinde 50 santimetreye kadar yükselme riskine karşı tedbir amacıyla sahil şeridinden uzak durmaları önem arz etmektedir” uyarısı yapıldı. Ancak aynı haftanın AFAD’ın Hatay’da sahil şeridinde depremzedeler için kurduğu çadırkent fotoğrafları sosyal medyada tepki çekti.

Ancak AFAD, daha sonra yaptığı açıklamada “Hatay’daki depremlerin ardından Kandilli Rasathanesinin uyarısıyla tedbir amaçlı verilen deniz seviyesi yükseltisine yönelik uyarı, değerlendirmeler sonucunda kaldırılmıştır” duyurusunu yaptı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN