Can Atalay için 'hak ihlali' kararı sonrası süreç ne olacak?

Can Atalay için 'hak ihlali' kararı sonrası süreç ne olacak?

Anayasa Mahkemesi'nin bugün Can Atalay davasında hak ihlali kararı vermesi sonrasında sürecin nasıl işleyeceği merak konusu oldu. AYM, yerel mahkemeden yapılan ihlalin giderilmesini isterken, verilen karara göre Atalay’ın tahliye edilmesi gerekiyor.

Bugün Anayasa Mahkemesi (AYM), milletvekili seçilmesine ve mazbatasını almasına rağmen hâlâ cezaevinde tutulan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Can Atalay'ın seçilme hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı yönlerinden hak ihlali olduğuna karar verdi. Dosyanın yeniden İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından ele alınacağı öğrenildi.

Bu kararla birlikte yerel mahkemenin Can Atalay hakkındaki yargılamada milletvekili olduğu için durma ve tahliye kararları vermesi gerekiyor. AYM almış olduğu kararı, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) de bildirilecek.

BUNDAN SONRA SÜREÇ NASIL İŞLEMELİ?

DW Türkçe'den Alican Uludağ'a konuşan AYM kaynakları, Can Atalay'ın bundan sonra tahliye edilmesi gerektiğini ifade ederek daha önce verilen Ömer Faruk Gergerlioğlu ve Enis Berberoğlu kararlarını anımsattı. AYM, dönemin Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun bireysel başvurusunda hak ihlali kararı verdiğinde, yerel mahkemeden sırasıyla şunların yapılmasını istemişti:

  • Yeniden yargılama işlemlerine başlanması,
  • Mahkûmiyet hükmünün infazının durdurulması ve ceza infaz kurumundan tahliyesinin sağlanması,
  • Başvurucunun hükümlü statüsünün sona erdirilmesi,
  • Yeniden yapılacak yargılamada durma kararı verilmesi.

KARAR UYGULANMAK ZORUNDA

Anayasa’nın 153. maddesine yerel mahkemenin bu karara direnme yetkisi bulunmuyor. Maddede, "Anayasa Mahkemesi kararları Resmî Gazete'de hemen yayımlanır ve yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlar" deniyor. Ancak daha önce Enis Berberoğlu kararında yerel mahkeme bu karara direnmiş ve AYM bunun üzerine ikinci kez hak ihlali kararı vermiş ve Berberoğlu ancak tahliye edilebilmişti.

NE OLMUŞTU?

Can Atalay'ın, "milletvekili seçilmesi nedeniyle hakkındaki yargılamanın durması ve tahliye edilmesi" talebiyle yapılan başvuru, Yargıtay 3. Ceza Dairesince reddedilmişti.

Atalay'ın avukatları da milletvekili seçilerek yasama dokunulmazlığı kazanan başvurucunun yargılamada durma kararı verilmesi talebinin reddedilerek yargılamaya devam edilmesi nedeniyle "seçilme ve siyasi faaliyette bulunma" hakkının, tahliye talebinin reddedilmesi nedeniyle de "kişi hürriyeti ve güvenliği" hakkının ihlal edildiğini öne sürerek Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunmuştu. Başvurunun ardından süreç devam ederken Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Gezi Parkı davasında Can Atalay'a verilen 18 yıl hapis cezasını onamıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN