Çanakkale gazisinin torunu, dedesinin emanetine sahip çıkıyor

Çanakkale gazisinin torunu, dedesinin emanetine sahip çıkıyor

Çanakkale Savaşı gazisi Kırşehirli Mehmet Ali Balta’nın torunu Mehmet Ali Kılıçoğlu, "Dedem gerçekten vatanını, milletini çok seven bir insandı. Sürekli geçmiş yıllarını anlatır, 'Bizler vatanı bu şekilde kazandık, sizler de vatansever bireyler olun ve vatansever bireyler yetiştirin nasihatleri' verirdi. Dedemden geriye kalan madalya ve bastonu oldu. Madalyasına ağabeyim, bastonuna ise ben gözüm gibi bakıyorum" dedi.

Çanakkale Savaşı gazisi Kırşehirli Mehmet Ali Balta’nın torunu Mehmet Ali Kılıçoğlu, dedesinden kalan emanetlere sahip çıktığını açıkladı.

Dedesinin bastonunu ve fotoğraflarını saklayan torun Mehmet Ali Kılıçoğlu, dedesiyle aynı ismi taşıdığı için gururlu olduğunu belirterek, "Rahmetli dedem vefat ettiğinde ben 11 yaşındaydım. Sürekli bize geçmişteki anılarını gururla anlatırdı. Çanakkale cephesinde mitralyöz (makineli tüfek) eri olarak görev almış. Bu cephede sağ bacağına şarapnel parçasının isabet etmesiyle yaralanmış. Zaten vücudunda bir sürü yara izleri mevcuttu. Kurtuluş Savaşı yıllarında Kütahya-Gediz hattında Yunanlılara karşı mücadele ederken, sırtına kurşun isabet ederek orada da yara almış. Saatlerce siperde ölüm kalım savaşı vermiş. Savaş yıllarında tifodan saçları dökülmüş” diye konuştu.

dede.jpg

''BEN BU MÜCADELEYİ ÖDÜL İÇİN YAPMADIM''

Dedesi Balta'nın yıllarca savaşın içinde yer aldığını vurgulayan Kılıçoğlu şunları söyledi:

“Savaş bittikten sonra memleketine dönen dedemize kahramanlığından dolayı devletimiz toprak vermek istiyor ama bu asil yürekli insan 'Ben bu mücadeleyi bir ödül için yapmadım, vatan ve milletim için yaptım' karşılığını verip bu teklifi reddetmiş. Memleketine geldikten sonra da ameliyat olması için çok çabalamışlar. Ameliyatta cephede sırtına isabet eden kurşunun çıkarılması için çaba harcamışlar ama dedem 'Bu kurşun ahirette benim şahidim olacak' diyerek ameliyat olmaktan vazgeçmiş. Dedem gerçekten vatanını ve milletini çok seven bir insandı. Sürekli geçmiş yıllarını anlatır, 'bizler vatanı bu şekilde kazandık, sizler de vatansever bireyler olun ve yetiştirin nasihatleri' verirdi. Dedemden geriye kalan madalya ve bastonu oldu. Madalyasına ağabeyim, bastonuna ise ben gözüm gibi bakıyorum. İş yerimin duvarında 35 yıldır asılı bir biçimde duruyor''

MEHMET ALİ BALTA KİMDİR?

Çanakkale Savaşı gazisi Mehmet Ali Balta 1897 yılında dünyaya geldi. 1915 yılında Çanakkale Savaşı'na katılan Balta, savaş sırasında sağ bacağına isabet eden şarapnel parçası nedeniyle topal kaldı. Gazilik unvanı alan Balta, askerden geldikten sonra yaşamına bastonla devam etti. Balta, 1982 yılında hayatını kaybetti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN