Çantasından ricalar çıktı

Çantasından ricalar çıktı

Ankara’nın normalleşme adımlarında kritik istasyon olan Tel Aviv yeni süreci ‘isteklerle’ başlattı. 10 yıl sonra gelen ilk İsrail Savunma Bakanı olan Benny Gantz’ın, Hamas’ın Türkiye’deki faaliyetlerinin yasaklanmasını talep ettiğine ilişkin iddialar yansıdı. Konuk bakanın ‘Destekçilerine silah gönderilmesine göz yummayacağımızı İran yönetimine iletin’ dediği de ileri sürüldü.

10 YIL SONRA BİR İLK OLAN ZİYARETTE ÜÇLÜ ZİRVE SÜPRİZİ

Cumhurbaşkanı seviyesinde gerçekleşen temas trafiğinin ardından Türkiye ile İsrail arasında 14 yıl sonra yeni sayfa açıldı. Yeni bir raya oturtulan ilişkiler kapsamında İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz Ankara’daydı. Mevkidaşı Hulusi Akar’la bir araya gelen Gantz ardından Beştepe’de Cumhurbaşkanı tarafından kabul edildi. Sürpriz görüşmenin detaylarına ilişkin iddialar ise Yedioth Ahronot gazetesinde yer aldı.

‘ANKARA İSRAİL SİLAHLARI İÇİN SÜREÇ BAŞLATMAK İSTİYOR’

İsrailli güvenlik yetkililerine göre, konuk bakanın Erdoğan’dan ‘Türkiye topraklarındaki Hamas liderliğinin yasaklanmasını talep ettiği’ savunuldu. Bu yapıyı Batı Şeria’daki ‘terör saldırılarını koordine etmekle’ suçlayan Gantz Tarhan’a mesaj iletilmesini de istedi. ‘İran’ın bölgedeki destekçilerine dönük silah trafiğine göz yummayacaklarını’ kaydetti. İsrail basını, Türkiye’nin ise İsrail silah sistemleri almak istediğini iddia etti.

manss.jpgNormalleşme sonrası İsrail’den Türkiye’ye ilk resmi ziyaret gerçekleşti. Çantasında taleplerle gelen Savunma Bakanı Gantz, Ankara’da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştü. İsrail basınına göre Gantz, görüşmede Hamas’ın Türkiye’deki faaliyetlerinin yasaklanmasını ve Suriye’ye silah sevkiyatı konusunda İran’ı uyarılmasını da talep etti. Gantz ayrıca ülkesine dönerken Türkiye ile güvenlik alanında işbirliği için kapının açıldığını söyledi.

Türkiye ve İsrail’in ilişkileri normalleştirme kararı sonrasında Ankara’ya gelen İsrail Savunma Bakanı olan Benny Gantz, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar tarafından askeri törenle karşılandı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’la bir araya geldi. İsrail’in önde gelen yayın kuruluşlarından Yedioth Ahronot’un haberine göre, İsrailli bakan Gantz görüşmede Erdoğan’dan Filistin örgütü Hamas’ın Türkiye’deki faaliyetlerinin yasaklanmasını istedi. Türkiye’deki Hamas liderlerinin İsrail’e yönelik saldırıları koordine ettiğini savunan Gantz’ın ayrıca Erdoğan’dan, Suriye’ye silah sevkiyatı konusunda İran’ı uyarmasını istediği de bildirildi.

ANKARA SİLAH SİSTEMLERİ İSTİYOR

Gazeteye konuşan İsrailli kaynaklar, Türkiye’nin İsrail’le ilişkileri geliştirerek ABD’yle de arasını düzeltmek istediğini, ayrıca İsrail’den yeni silah sistemleri almayı da amaçladığını söyledi. İsrail’in de İran’a karşı Türkiye’yle güvenlik alanındaki işbirliğini güçlendirmek istediğini Türk yetkililere aktardığı kaydedildi.

İRANLILAR SALDIRILAR PLANLIYOR

İsrail Savunma Bakanı Gantz, dün Hulusi Akar’la düzenlediği basın toplantısında, İranlı grupların Türkiye’deki İsrail vatandaşlarına saldırı hazırlığı yaptığı haberlerine değinerek “Bu yıl Türkiye’deki İsrail vatandaşlarına ve Yahudi halkına yönelik endişe verici sayıda tehdidi ortadan kaldırmayı başardık. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, Bakan Akar’a ve bu hayati, hayat kurtaran iş birliğinde yer alan güvenlik kurumlarına müteşekkiriz” demişti. İsrailli bakan, Türkiye’yle işbirliğinin artırılması için yetkililere talimat verdiğini de söylemişti.

TÜRKİYE İLE İŞBİRLİĞİ KAPILARI AÇILDI

Öte yandan Türkiye’ye 12 yıl aradan sonra gelen ilk İsrail Savunma Bakanı olan Gantz ülkesine dönüşte havalimanında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gantz, ziyaretiyle birlikte güvenlik alanında işbirliği için kapının açıldığını söyledi. İsrail’in Türkiye’yi önemli bir aktör olarak gördüğünü söyleyen Gantz “Ne yazık ki son 10 yılda ilişkilerimiz sürse de pek iyi değildi. Büyük ölçüde Filistin meselesiyle ilgili olarak bir anlaşmazlık vardı” dedi. Gantz “Filistin meselesi hakkında halen farklı yaklaşımlarımız var. Ama bir yandan da Filistinlilerin insani yardım ve ekonomi gibi alanlarda destek ihtiyaçlarını anlıyoruz” diye konuştu. İsrailli bakan Türkiye ile ekonomi ve savunma alanında ilişkileri güçlendirmek için büyük bir potansiyel olduğunu belirtti.

KÜSEL AKTÖRT OLARAK GÖRÜYORUZ

Milli Savunma Bakanı Akar ile yaptığı görüşmeyi de değerlendiren Gantz “Görüşmemiz güvenlik alanında, potansiyel iş birliği kapılarını açan ve yol gösteren önemli bir ilk üst düzey görüşmeydi. Henüz spesifik projeler üzerine konuşmadık. Tüm bunlar ilerleyen dönemde kuşkusuz ele alınacak. İsrail, Türkiye’yi ekonomik alanda, savunma alanında ve tüm bölgenin istikrarını sağlamada ilişkilerimizi geliştirebileceğimiz küresel bir aktör olarak görüyor” ifadesini kullandı. Türkiye ve İsrail’in, güvenlikle ilgili birçok sınamadan geçtiğini kaydeden Gantz, “Savunma alanında yeniden kurduğumuz ilişkilerimiz, İbrahim Anlaşması’nın da ortaya çıkardığı pozitif etkiyle Orta Doğu’nun istikrar ve güvenliğine katkı sağlayacaktır” dedi. Gantz, Türkiye’nin kendisine F35 uçaklarının verilmesi için İsrail’den lobi faaliyeti yapması istediği iddialarına da değinerek “Bu, ABD ile Türkiye arasında ikili bir meseledir” değerlendirmesini yaptı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN