Çay hasadına Afrikalı akını! Günlük 2.000 TL yevmiyeyi duyan bahçeye koştu: Türkler değil artık onlar çalışıyor

Çay hasadına Afrikalı akını! Günlük 2.000 TL yevmiyeyi duyan bahçeye koştu: Türkler değil artık onlar çalışıyor

Doğu Karadeniz’de çay hasadında geçen sene başlayan değişiklik bu sene de devam ediyor. Öyle ki geçen yıldan bu yana çay hasadına Afrikalı akını başladı. Yevmiyeyi duyan Afrikalı işçiler resmen bahçeye koşuyor…

Doğu Karadeniz bölgesinde başlayan yaş çay hasadı için Senegal, Sudan ve Gambiya uyruklu işçiler kolları sıvadı. Önceki yıllarda Gürcistanlı işçilerin yaptığı hasat son birkaç yıldır Afrika’dan gelen işçiler tarafından yapılıyor.

cay-hasadina-senegalli-akini-1.jpg

GÜNLÜK YEVMİYELERİ 2 BİN TL

Sabahın erken saatlerinde çay bahçesinin yolunu tutan Afrika uyruklu işçiler, günlük yevmiye olarak ise en az 2 bin TL alıyor.

“ARTIK OFLUYUM”

Çay hasadı için 3 senedir Trabzon Of’ta bulunan Senegalli Süleyman Akbay, çay sezonunun bitmesinin ardından limanlarda çalıştığını söyleyerek “Artık Ofluyum” dedi:

cay-hasadina-senegalli-akini-2.jpg

"Of’ta bir amcamız vardı ilk yılımda. Onların yanında 2 yıl boyunca çalıştım. Bu 3. yılım oldu. İlk yılımda İstanbul’daydım, çay sezonu olunca Trabzon’a geldim. Artık burada yaşıyorum. Çay toplamaya ilk makasla birlikte başlamıştım. Sonra baktım ki herkes motorla kesiyor, ben de gidip motor aldım. Geçen sene Senegal’den arkadaşlarım geldiler. Çay toplamayı onlara ben öğrettim. Yeni gelen arkadaşlarımızda oldu bu yıl. Memleketten alışık olduğumuz için çay bahçelerinde çok zorlanmıyoruz. Sıcak havalarda burada yaşayanlar oturuyorlar ama biz çalışıyoruz. Buraya Senegal’den çay toplamaya gelmek isteyenler oluyor. Maalesef kolay bir şekilde gelemiyorlar. Fiyatlar değişiyor. Ton işi olduğu zaman 5 bin 500 lira oluyor. Günlük en az 1 ton topluyorum. Çay sezonu bittikten sonra da Trabzon’da kalıyorum. Burada limanlarda çalışıyorum. Artık Ofluyum.”

cay-hasadina-senegalli-akini-3.jpg

“BEN DE ARTIK TRABZONLU OLDUM”

Yine Senegalli olan ve çay toplayarak para kazanan İsa Bah ise Bu yıl İlk kez çay toplamaya başladım. Süleyman arkadaşımız bana çay toplamayı öğretiyor. Çay toplamak çok güzel. Çay sezonu bittikten sonra yeniden İstanbul’a gideceğim. Fabrikada çalışıyorum. Günde yaklaşık 500 kilo çay kesiyoruz. 3 hafta daha çay toplayacağım. Bende artık Trabzonlu oldum. Bize her yer Trabzon.” Şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN