Çay Tiryakileri Çok Üzülecek! Şekerden Sonra Çaya da Rekor Zam Geliyor

Çay Tiryakileri Çok Üzülecek! Şekerden Sonra Çaya da Rekor Zam Geliyor

Çay severler bu habere çok üzülecek. Son zamanlarda ülkemizde yaşanan enflasyon dalgalanmaları nedeniyle Ekim'den bu yana şekere yüzde 33.5 zam gelmişti. Çok geçmeden çaya da rekor zammın geleceği iddiaları ortaya atıldı. Peki çaya zam gelecekmi? Çaya ne kadar zam gelecek? Gibi gündeme oturan sorular merak konusu oldu.

Günümüzde küresel ticarette yaşanan tedarik zinciri problemleri enerji ile başlayarak emtia fiyatlarında yükselişe sebep oldu. Ukrayna krizinin de etkisi ile enflasyon yükselişe geçmiş durumda. Birden fazla gıda ürünlerinin fiyatları da üst üste artmaya devam ederken Ekim ayından bu yana şekere yüzde 33.5 zam gelmişti. Şekere gelen zamlardan sonra en çok merak konusu haline gelen çaya da zam geldi mi veya gelecek mi gibi sorular gündeme oturdu.

Geçtiğimiz hafta şekere zam geldi gibi iddialar ortaya çıkmıştı fakat bu bilgi doğrulanmadı. Market fiyatlarını gözden geçirdiğimiz şekerin kilosunun 8.70 TL olduğu görünüyor. Bunun yanı sıra Kasım ayında gelen zam ile beraber şekerin kilosu fabrika çıkışı fiyatı 5.30 TL olarak belirlenmişti.

haber-ici.jpg

ŞEKER VE ÇAYA GELEN ZAMLAR

Yapılan araştırmalara göre geçen Ekim ayına baktığımızda toz şekerin kilosu 6.14 TL olarak görüyorduk. Fakat Kasım ayı içerisin de 6.70 TL fiyatına ulaşan toz şekere 2022'nin Şubat ayından sonra toplam da yüzde 33.5'lik bir zam geldi.

Şekere gelen zamlar bu yönde devam ederken gündeme oturan bazı iddialar ve edinilen bilgilere göre çaya da zammın yolda olduğunu ortaya çıkarıyor. Buna bağlı bazı gıda sektörlerinden aktarılan bilgiye göre çaya zam geleceğini beklediklerini açıkladılar. Sezonun açılması ile birlikte yeni dönem çay fiyatlarının da güncelleneceği ve günümüzde üst üste gelen zamlar dolayısıyla çaya da rekor zammın gelmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Çaya gelecek zammın oranı her ne kadar belirsiz olsa da, dünya üzerinde emtia fiyatlarının artmasıyla birlikte girdilere zam geldiğinde nihai ürünlerinde fiyatları artıyor. Şu anda market fiyatları 40 ila 45 lira civarında hareketlilik gösteren çay fiyatları Ekim ayında kilosu 38.3 lira olarak görünürken Şubat ayında 44.53 lira olarak belirlendi. Buna bağlı Ekim ayından bu yana zaten yüzde 16'lk bir zam gelmiş olarak görünüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN