Cemevleri, elektrik faturalarını ödememe kararı aldı

Cemevleri, elektrik faturalarını ödememe kararı aldı

İstanbul Küçükçekmece'de bulunan Garip Dede Cemevi'ne CK Boğaziçi Elektrik tarafından 30 bin TL'lik fatura gelmişti. Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı ve Garip Dede Cemevi'nin Dedesi Celal Fırat, twitter hesabından Alevi Dernekleri Federasyonu olarak elektrik faturalarını ödememe kararı aldıklarını duyurdu. Açıklamada bulunan Dede Celal Fırat, '"Eşit yurttaşlık istiyoruz; buyrun gelin elektriğimizi kesin" dedi.

İstanbul Küçükçekmece’deki Garip Dede Cemevi'ne 30 bin 60 TL elektrik ve 11 bin 847 TL doğal gaz faturası geldi. CK Boğaziçi Elektrik tarafından düzenlenen elektrik faturasının 'tüketici grubu/sınıfı' kategorisinde 'ticarethane tarifesi' yazdığı görüldü.

Alevi Dernekleri Federasyonu Başkanı ve Garip Dede Dergâhı Vakfı Başkanı Celal Fırat, cemevlerinin 'ticarethane' sayılarak dergahlarına gönderilen 30 bin liralık elektrik faturasına tepki göstermişti.

Fırat, "Türkiye'de gerçekten Alevilere yapılan bu muameleyi bir zül olarak görüyoruz. Ben hakkımı helal etmiyorum. Bu ülkedeki eşit yurttaşlık felsefesindeki herkesin buna tepki koyması lazım. Esasında bizim meselemiz bir fatura meselesi değil, bu bir hak arayışı meselesi. Devlet her anlamda bizi eşit yurttaş olarak görmüyor" ifadelerini kullanmıştı.

"CEMEVLERİMİZ TİCARETHANE DEĞİL, İBADETHANEMİZDİR''

Garip Dede Cemevi'nin Dedesi Celal Fırat, twitter hesabından Alevi Dernekleri Federasyonu olarak elektrik faturalarını ödememe kararı aldıklarını açıkladı.

Çarşamba günü mahkemelere toplu olarak başvuracaklarını belirten Fırat, "Eşit yurttaşlık istiyoruz! Buyrun gelin elektriğimizi kesin. Cemevlerimiz ticarethane değil, ibadethanemizdir" dedi.

"ALDIĞIMIZ KARAR SU AN İÇİN 22 CEMEVİNİ KAPSIYOR"

Independent Türkçe’ye konuya dair açıklamada bulunan Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Celal Fırat, şöyle konuştu:

"Aldığımız karar su an için 22 cemevini kapsıyor. Ancak kısa sürede tüm ülkedeki cemevlerini kapsayacak. Birçok yerden arayıp biz de ödemeyeceğiz diyorlar."

AİHM KARARI VAR

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Cem Vakfı'nın cami, kilise ve sinagoglarda olduğu gibi elektrik faturasından muaf tutulma talebinin Türk mahkemeleri tarafından olumsuz karşılanması üzerine yaptığı başvuruda cemevlerinin de ibadethane olduğuna ayrımcılık yapılamayacağı yönünde karar vermişti.

Garip Dede Cemevi'ne 30 bin liralık fatura kesilmiş ve düzenlenen elektrik faturasının 'tüketici grubu/sınıfı' kategorisinde 'ticarethane tarifesi' yazdığı görülmüştü.

ALİ BABACAN: AYRIMCILIKTIR

DEVA Partisi Genel Başkanı söz konusu faturayla ilgili Twitter hesabından yaptığı açıklamada faturanın hazine tarafından ödenmesi gerektiğine vurgu yaptı. Babacan, "Garip Dede Cemevini geçtiğimiz ay ziyaret etmiştim. Kendilerine bu ay fahiş bir elektrik faturası geldiğini öğrendim. Cemevlerinin elektrik gideri hazine tarafından karşılanmalıdır. Şu andaki uygulama ayrımcılıktır." ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (28)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
28 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN