Ceviz üreticilerine müjdeli haber! Tüm zamanların rekoru kırıldı

Ceviz üreticilerine müjdeli haber! Tüm zamanların rekoru kırıldı

Ceviz üretimi yapan vatandaşlara müjdeli haber verildi. Üretimde rekor seviyelere ulaşıldığı paylaşıldı. Fakat, rekor kırılsa da ithalat ve kaçak yollarla ceviz temini açıklandı. İşte tüm detaylar...

Ülkemizde rekor kıran ceviz üretimiyle beraber müjdeli haber geldi. Yıllık ceviz ihtiyacının büyük bir kısmı ithal edildiğini anlatan Gazi Kutlu, cevizle ilgili sorunları paylaştı. Tespitlerde bulunan Kutlu, tek tek açıkladı.

CEVİZ TEMİNİNE BAĞIMLILIK ARTIYOR

10 Haber'den Gazi Kutlu'nun haberin göre, Türkiye'nin ceviz üretiminde rekor seviyelere ulaşmasına rağmen, ithalat faturasının artışı ekonomi gündeminin önemli maddelerinden biri olmaya devam ediyor. Gazi Kutlu'nun kaleme aldığı analize göre, yıllık ceviz ihtiyacının büyük bir bölümü yurt dışından karşılanıyor. Ülkenin yıllık ceviz üretimi 60 bin ton civarında iken, ihtiyaç 160-170 bin ton arasında değişiyor. Bu durum, ithalat ve kaçak yollarla ceviz teminine olan bağımlılığı artırıyor.

ceviz-yetistiriciligi.jpg

TÜRKİYE'NİN CEVİZ SORUNU NEDİR? GAZİ KUTLU AÇIKLIYOR

Gazi Kutlu, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri ve Ceviz Üreticileri Derneği Başkanı Ömer Ergüder ile yaptığı röportajlardan elde ettiği bilgilerle, Türkiye'nin ceviz üretim ve ithalatındaki durumu masaya yatırıyor. Ülke genelinde ceviz üretiminin giderek artmasına rağmen, ithalata duyulan ihtiyaç azalmıyor. Kutlu'ya göre, ithalatın devam eden yüksek maliyeti, dışa bağımlılığımızın bir göstergesi.

caglayancerit-cevizi-1.jpg

ÜRETİM ARTIYOR AMA VERİM DÜŞÜYOR: GAZİ KUTLU'NUN TESPİTLERİ

Üretim miktarlarının artışına karşın, ağaç başına düşen verimin azalması üretimdeki en büyük sorunlardan biri olarak öne çıkıyor. Gazi Kutlu'nun analizine göre, 1991'de ağaç başına 37 kilo olan verim, yıllar içinde önemli ölçüde düşüş göstermiş. Bu durum, üretimin istenilen seviyelere ulaşamamasına ve ithalata olan bağımlılığın sürmesine neden oluyor.

1537285518-702814143.jpg

ERGÜDER'DEN İTHALAT ÜZERİNE ÇARPICI YORUMLAR

Kutlu'nun Ceviz Üreticileri Derneği Başkanı Ömer Ergüder ile gerçekleştirdiği röportaj, Türkiye'nin ceviz sektöründeki ithalat politikalarına dair önemli noktaları ortaya koyuyor. Ergüder, ithal edilen cevizlerin kalite ve sağlık açısından yerli cevizlere göre daha düşük olduğunu ifade ederken, ithalat politikalarının daha agresif olması gerektiğini vurguluyor.

ceviz-aa-1949871.jpg

TÜRKİYE CEVİZDE NE YAPMALI?

Gazi Kutlu'nun analizinde, Türkiye'nin ceviz üretim ve ithalatındaki mevcut sorunlara çözüm önerileri de yer alıyor. Kutlu ve Ergüder, ithalata olan bağımlılığın azaltılması ve yerli üretimin teşvik edilmesi için gümrük vergileri ve tarımsal desteklerin düzenlenmesi gerektiğini belirtiyorlar. Bu yönde atılacak adımların, Türkiye'yi cevizde kendi kendine yeterli hale getirebileceğini ve hatta ihracatçı bir konuma taşıyabileceğini ifade ediyorlar.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN