CHP, Seçim Kanunu'nu AYM'ye taşıyor: 3 maddenin iptalini isteyecek

CHP, Seçim Kanunu'nu AYM'ye taşıyor: 3 maddenin iptalini isteyecek

AK Parti ve MHP'nin TBMM'ye sunduğu ve geçtiğimiz hafta kabul edilen d'Hondt sistemini yeniden düzenleyen seçim kanunu teklifi Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. CHP, Seçim Kanunu'nun 3 maddesinin iptali için yarın Anayasa Mahkemesi'ne başvuracak. Dilekçe partinin hukukçu kurmayları tarafından hazırlandı

Cumhur İttifakı'ndan AK Parti ve MHP'nin TBMM’ye sunduğu ve geçtiğimiz hafta Meclis'te yapılan oturumla kabul edilen Milletvekili Seçim Kanunu Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre seçimlerde baraj yüzde 7’ye çekildi. Kanuna göre, Meclis’te grup şartı kaldırıldı; ancak partilerin seçimden 6 ay önce 41 ilde örgütlenmesi gerekiyor. Seçimde artık, her partinin oy oranının esas alınacağı d’Hondt modeli uygulanacak. Küçük partiler ittifakla barajı geçse bile vekil çıkarmakta zorlanacak.

SEÇİM BARAJI YÜZDE 7'YE DÜŞTÜ

Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren kanuna göre, seçimlerde yüzde 10 olarak uygulanan ülke seçim barajı yüzde 7'ye indirildi.

İttifakın aldığı oy toplamı ülke barajını geçtiği takdirde, seçim çevrelerinde milletvekili hesabı ve dağılımı, ittifak içinde yer alan her bir partinin o seçim çevresinde almış olduğu oy sayısı dikkate alınarak yapılacak.

CHP 3 MADDENİN İPTALİNİ İSTEYECEK

NTV'de yer alan habere göre; Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) başvurusunda, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanmasının ardından yürürlüğe giren Seçim Kanunu'nda değişiklik yapan Kanun'un 3 maddesinin iptalini isteyecek.

Dilekçe partinin hukukçu kurmayları tarafından hazırlandı.

İl ve ilçe seçim kurullarının oluşumları, kıdemli hakimler yerine birinci sınıf hakimler arasından kura çekimi ve üç ay içinde seçim kurullarının yeniden oluşturulması yönündeki düzenlemelerin Anayasa'ya aykırı olduğu için yürütmesinin durdurulması ve iptali talep edilecek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN