CHP'den 'ehliyet affı' talebi

CHP'den 'ehliyet affı' talebi

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Plan ve Bütçe Komisyonu Toplantısında söz olarak, çalışma yaşamındaki sorunlar değindi, Öğrenci Affı ile ilgili iki kez kanun teklifi verdiğini ancak 4 yıldır akıllara gelmeyen af seçim için gündeme geldiğini belirtti. Mağdurların geciken hakkı ne olacak “ dedi. İnsan canına kast etmemiş olanlara ehliyet Affı da getirilmesini istedi. Çalışma yaşamınızda modern köleliğe döndüğünü belirtti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Plan ve Bütçe Komisyonu Toplantısında bir konuşma yaptı.

Gürer, konuşmasına, öğrenci affının gecikmiş olmasıyla ilgili eleştiride bulunarak başladı. İki kez öğrenci affı konusunda Kanun Teklifi verdiğini anımsatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Niye dört yıldır bu öğrenci affını çıkarıp da mağdurların hakkını vermediniz?” diye sordu.

AK Parti iktidarının, aylık bağlama oranını 2008 yılında yüzde 70'ten yüzde 35'e düşürdüğünü hatırlatan Gürer, aylık bağlama oranı düşürülmemiş olsaydı, bugün en düşük emekli maaşının 4 bin 500 lira civarında olacağının hesaplandığını aktardı.

EMEKLİ, MAAŞIYLA BİR KOYUN BİLE ALAMIYOR

3 bin 500 lira olarak belirlenen en düşük emekli maaşının ve emekliye dini bayramlarda verilen ikramiyelerin bugün belirlenecek olan yeni asgari ücret seviyesine çıkarılması gerektiğine değinen Gürer, “Bugün telefonla sordum, 1 koyun 4 bin lira. Bırakın, emekli bayram ikramiyesinde 1 koyun alabilsin kurban için. Onu da gelin asgari ücret düzeyine taşıyalım, eğer yapacaksak bunları yapalım” dedi.

YOKSULLUK SINIRI 20 BİN LİRA

Asgari ücretin ülkemizde ortalama ücret haline dönüştüğüne de işaret eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Niye oldu? Sendikal örgütlemelerin önünü kestiniz, sendikaların pazarlık gücünü yok ettiniz ve herkesi geniş tabanlı olarak asgari ücrete mahkûm ettiniz. Asgari ücret bugün açlık sınırının altında. 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı 20 bin liranın üzerinde bir ücrete tekabül ediyor. Asgari ücret de açlık sınırının altında kalmış, bugün açlık sınırı 7 bin liraya dayanmış” değerlendirmesinde bulundu.

EK 3600 GÖSTERDİ HER KESİMİ KAPSAMALI

Çıkarılacağı açıklanan ek 3600 gösterenin her kesimi kapsamadığı için mağduriyet yarattığına da işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Kamuda çalışan şefi müdürü yöneticisi "Bizim günahımız ne?" diye soruyor? Eğer bir iş yapılacaksa herkesin mağduriyetini ortadan kaldıracak düzenlemeye gitmek gerekir” dedi.

TAŞERON FİRMA ÇALIŞANLARININ KADRO BEKLENTİSİ

Halen taşeron firmada çalışan kamu işçilerinin durumlarına da değinen Gürer, “ Yalnız sağlıkta hizmet alım sözleşmesine takılan taşeronlar, görüntüleme merkezi çalışanları sosyal tesis çalışanları, kamuda kiralık araç şoförleri, Karayollarında, Devlet Demiryollarında, PTT'de binlerce işçi var; bunlara taşerona kadro sözü verildiği hâlde bugüne kadar verilmedi. 4 Aralık diye bir tarih çıkarıldı 696 sayılı Kararname'de, 4 Aralıktan bir gün önce sözleşmesi biten kadroya alınmadı, 4 Aralıkta işe başlayan kadroya alındı; orada da insanlar mağdur edildi. Millî Eğitimde daimî işçi kadrosuna alınan 32 bin işçiyi niye sürekli işçi kadrosu geçirmiyorsunuz? Biz bunlar yapıldığı zaman teşekkür edeceğiz. Binlerce işçinin yaşadığı mağduriyeti artık görün” diye konuştu.

AYLIK BAĞLAMA ORANI YÜZDE 70’E YÜKSELTİLMELİ

Emeklilerde intibak düzenlemesi yapılması, aylık bağlama oranı yüzde 35'ten yüzde 70'e çıkarılması, emekliye, evi yoksa mutlaka kira yardımı verilmesi gerektiğini anlatan Gürer, ilaç katkı payı kaldırılması, en düşük emekli aylığının ise asgari ücret düzeyinde olması gerektiğini de vurguladı.

EHLİYET AFFI

Cana kastetmemiş olan sürücüler için ehliyet affı getirilmesi, Sosyal Güvenlik Kurumundan staj döneminde işe başlayanların ise yaşlılık aylığının da prim ödeyerek o günden başlaması gerektiğini anlatan Ömer Fethi Gürer, “Bu mağduriyetleri dikkate alın. Modern köleliğe dönüşmüş bir çalışma yaşamı var, insanların kendi geçimlerini sağlayacakları ekonomik gücü onlara sağlayalım. Yokluğun ve yoksulluğun yaygınlaştığı bu süreçte olsun, gerçekçi enflasyon değerlendirmeleriyle halkımızın ve çalışanlarımızın sorununa çözüm üretelim…” ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (9)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
9 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN