Copernicus: 2025, kayıtlardaki en sıcak ikinci yıl olacak

Copernicus: 2025, kayıtlardaki en sıcak ikinci yıl olacak

Avrupa Birliği’nin Copernicus İklim Değişikliği Servisi’ne (C3S) göre 2025 yılı, 2023 ile birlikte kayıtlardaki en sıcak ikinci yıl olacak. Kasım 2025, 14,02°C ile en sıcak üçüncü kasım olarak kaydedildi. Geçen ayki sıcaklık, sanayi öncesi döneme göre 1,54°C daha yüksekti. Ocak-Kasım ortalaması ise 1,48°C artış gösterdi. Böylece 2023-2025 dönemi, art arda üç yıl 1,5 derece sınırının aşıldığı ilk dönem oldu.

Avrupa Birliği’nin Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S), 2025’in, 2023 yılıyla aynı düzeyde kayıtlardaki en sıcak ikinci yıl olacağını duyurdu.

C3S’in yayımladığı aylık sıcaklık analizine göre, Kasım 2025 küresel çapta şimdiye kadar kaydedilen en sıcak üçüncü kasım ayı oldu. Geçen ay ortalama küresel yüzey sıcaklığı 14,02 derece olarak ölçüldü. Bu değer, 1991-2020 dönemi kasım ayı ortalamasının 0,65 derece üzerinde gerçekleşti. Kanada’nın kuzeyinde ve Arktik Okyanusu çevresinde ortalamanın oldukça üzerinde sıcaklık değerleri tespit edildi.

Kasım 2025, şimdiye kadar kaydedilen en sıcak kasım olan 2023’e kıyasla 0,20 derece, 2024 yılına kıyasla ise 0,08 derece daha düşük gerçekleşti. Buna rağmen, geçen ayki sıcaklık ortalaması sanayi öncesi dönem kabul edilen 1850-1900 yılları ortalamasına göre 1,54 derece yüksek oldu.

Ocak-Kasım 2025 döneminde ölçülen ortalama sıcaklık, sanayi öncesi dönem ortalamasının 1,48 derece üzerindeydi. Bu değer, 2023 yılının aynı döneminde ölçülen sıcaklıkla aynı seviyede gerçekleşti. C3S, bu veriler doğrultusunda 2025 yılının, 2023 ile birlikte kayıtlardaki en sıcak ikinci yıl olacağını öngördü.

2024 yılı bu sınıflamada ilk sıradaki yerini korurken, 2023 ve 2025 yılları ikinci sırayı paylaşacak. 2023-2025 dönemi, üç yıl üst üste sanayi öncesi ortalamanın 1,5 derece üzerine çıkılmasıyla dikkat çekiyor. Bu durum, Paris Anlaşması kapsamında kritik olarak kabul edilen 1,5 derece sınırının geçici de olsa aşılmış olması anlamına geliyor.

C3S Direktör Yardımcısı ve Stratejik İklim Lideri Samantha Burgess, konuya ilişkin değerlendirmesinde, “2023-2025 dönemi de ilk kez 1,5 derece eşiğini aşma yolunda ilerliyor. Bu dönüm noktaları iklim değişikliğinin hızlanan seyrini yansıtıyor. Gelecekte artacak sıcaklıkları sınırlamanın tek yolu sera gazı emisyonlarını hızla azaltmaktır.” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN