Çukurova’da yetişiyor, kilosu 60 TL’den satılıyor! İşçiler yoğun mesaiyle çalışıyor

Çukurova’da yetişiyor, kilosu 60 TL’den satılıyor! İşçiler yoğun mesaiyle çalışıyor

Çukurova’nın kalbi Adana’da yılın ilk erkenci kayısı hasadı için düğmeye basıldı. Kozan ilçesinde dalları süsleyen "sarı altınlar", bahçede 60 ile 80 TL arasındaki fiyatıyla üreticisinin yüzünü güldürürken, dev kargolarla sınır ötesine ihraç edilmeye başlandı.

Adana’nın bereketli tarım arazilerinde hasat sezonu tüm hızıyla devam ediyor. Kozan ilçesine bağlı Gaziköy Mahallesi’nde, sabahın ilk ışıklarıyla bahçeye giren tarım işçileri, büyük bir titizlikle erkenci kayısıları topluyor. Bu yıl iklim koşullarının zorlayıcı etkilerine rağmen yüksek kalite standartlarını koruyan mahsul, hem yerel pazarlarda hem de uluslararası ticarette büyük ilgi görüyor. Özellikle Irak pazarına yönelik yoğun talebi karşılamak için ter döken üreticiler, rekoltede yaşanan bölgesel düşüşe rağmen ürünün piyasa değerinden memnun.

BAHÇE FİYATLARI 80 TL’YE KADAR ÇIKIYOR

Kozan’da yetiştirilen ve aromasıyla fark yaratan erkenci kayısılar, doğrudan bahçe çıkışında kilogramı 60-80 TL bandında alıcı buluyor. 30 dönümlük geniş bir arazide binbir emekle olgunlaştırılan meyveler, taze taze kasalanarak sevkiyata hazırlanıyor. Bölge ekonomisi için stratejik bir öneme sahip olan bu erkenci tür, turfanda avantajıyla piyasaya hızlı bir giriş yaparak üreticisine can suyu oluyor.

gazikoy-mahallesi-erkenci-kayisi-hasadi.jpg

DOĞAL AFETLERE RAĞMEN 20 TONLUK DEV HASAT

Sezon başında yaşanan şiddetli yağışlar ve yer yer etkili olan dolu, rekolte beklentilerini bir miktar aşağı çekse de üreticiler umutlu. Bahçede aktif olarak hasat çalışmalarını yürüten Faruk Usanmaz, olumsuz hava koşullarının etkilerini doğrularken; yaklaşık 20 tonluk bir ürün miktarını hedeflediklerini belirtti. Yaşanan kayıplara rağmen meyvenin kalitesinin yüksek olması, hem iç piyasada hem de dış ticarette Kozan kayısısını rakipsiz kılıyor.

EN ÇOK IRAK’A GÖNDERİLİYOR

Çukurova’nın verimli topraklarında toplanan bu özel ürünlerin rotası büyük ölçüde yurt dışı pazarları olarak belirlendi. Hasat edilen ürünlerin ağırlıklı olarak Irak bölgesine gönderildiğini ifade eden üreticiler, dünya sofralarını Adana lezzetiyle buluşturuyor. İşçilerden Hanife Görgülü’nün de belirttiği üzere; dalından tek tek, el emeğiyle seçilen kayısılar, hem Türkiye genelinde hem de sınır ötesinde "Adana kalitesi" etiketiyle tezgahlardaki yerini alıyor.

kayisi-hasadi-3.jpg

TARIM İŞÇİLERİNİN YOĞUN MESAİSİ SÜRÜYOR

Günün erken saatlerinde başlayan ve yüksek tempoda devam eden hasat süreci, bölgedeki istihdama da büyük katkı sağlıyor. Renkli ve hareketli görüntülerin oluştuğu bahçelerde, işçiler en kaliteli meyveleri seçmek için yoğun bir mesai harcıyor. Hasat edilen ürünlerin zarar görmeden paketlenmesi için uygulanan hassas yöntemler, Adana kayısısının raf ömrünü ve pazar değerini korumasını sağlıyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN