Erdoğan'dan afet açıklaması: Eldeki imkanlar yetersiz kalıyor

Erdoğan'dan afet açıklaması: Eldeki imkanlar yetersiz kalıyor

Türk Devletleri Teşkilatı Olağanüstü Zirvesi, Erdoğan'ın ev sahipliğinde, Afet-Acil Durum Yönetimi ve İnsani Yardım Programı'nda açılış konuşması düzenleyen Erdoğan, Maraş depremlerinde Türkiye'nin büyük bir hasar aldığını belirtirken, eldeki imkanların bazı durumlarda yetersiz kaldığını ifade etti. Erdoğan, "Şanlıurfa ve Adıyaman’da çok sayıda vatandaşımız hayatını kaybederken yerleşim yerlerimizde ciddi hasar oluştu. Bu ölçekteki afetler karşısında eldeki imkanlar yetersiz kalıyor" dedi.

Türk Devletleri Teşkilatı Olağanüstü Zirvesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğinde, "Afet-Acil Durum Yönetimi ve İnsani Yardım" teması ile Ankara'da düzenlendi.

Azerbaycan'ın teklifi üzerine düzenlenen zirveye Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Dönem Başkanı Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ile gözlemci ülkeleri temsilen KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Macaristan Başbakanı Viktor Orban ve Türkmenistan Milli Konseyi Halk Maslahatı Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov katılıyor.

Geçen sene icra edilen Semerkant Zirvesi'nde gözlemci statüsü elde eden KKTC, ilk defa bir TDT Zirvesi'nde yer alıyor.

Erdoğan, programda bir açılış konuşması düzenlerken Türkiye'de meydana gelen depremlerin ardından Türk dünyasının tek yürek ve tek vücut olduğunu dile getirdi.

6581838.jpg

Erdoğan'ın cümlelerinin satırbaşları şu şekilde:

"Afet gündemli olağanüstü zirvede bir araya geldik. Bu toplantının başarılı şekilde organize edilmesinde siz dost ve kardeşlerime teşekkür ediyorum. Zirvenin düzenlenmesi için çağrıda bulunan Aliyev'e şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum.

Teşkilatımızın gözlemi üyesi KKTC'nin Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın aramızda bulunmasından memnuniyet duyduğumu belirtmek istiyorum. Bugünkü zirvemizle Türk dünyasının tek yürek tek vücut olduğunu göstermiş olacağız. 11 şehir eşine az rastlanır afetle sarsıldı. 14 milyon vatandaşımız doğrudan etkilenirken 49 binden fazla vatandaşımız hayatını kaybetti.

Bugün Türk dünyasının tek yürek tek vücut olduğunu en üst düzeyde bir kez daha göstermiş olduk. Dost ve kardeş ülkelerin de desteğiyle deprem bölgemizi kısa sürede ayağa kaldıracağız. Gönderdiğiniz ata yadigarı çadırlar milletimize yuva oldu. Milletimiz bu desteğinizi unutmayacaktır.

Depremin yaralarını en kısa sürede saracağız. 319 bin toplamda 610 bin konut yaparak hak sahiplerine teslim etmeyi planlıyoruz.

6582640-1.jpg

'TÜRK DÜNYASI YARDIMA İLK KOŞANLAR OLDU'

6 Şubat'ta Uluslararası yardım çağrısında bulunduk. Türk Dünyası yardıma ilk koşanlar oldu. Arama kurtarma ekipleriniz birçok vatandaşımızı hayata bağladı. Gönderdiğiniz çadırlar vatandaşlarımıza yuva oldu. Aziz milletimiz bu yardımınızı unutmayacaktır. Afetlerle mücadelede iş birliğini artırmalıyız.

Afet süreçlerini daha etkin planlama imkanına kavuşacağız. Türkmenistan'da düzenleyeceğiniz zirveye kadar gereken talimatları vereceğine inanıyorum. Akıllı şehirler kapsamında çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Semerkand zirvesinde önemli adımlar attık. Kuruluş imzası bugün imzalanacak Türk Yatırım Fonu'nun oluşturulması bunun başında geliyor. Bu fon sayesinde yatırımlara destek sağlanacak. Firmalarımızın finansmana ulaşması kolaylaşacak. Katkılarınızdan dolayı sizlere teşekkür ediyorum. İmzalanan belgelerin hızla hayata geçirilmesini arzu ediyoruz.

'ELDEKİ İMKANLAR YETERSİZ KALIYOR'

Biz henüz deprem felaketinin yaralarını sarmakla meşgulken aynı bölgede bir de sel afetine maruz kaldık. Eşine rastlanmamış bir yağışın yol açtığı sellerde, Şanlıurfa ve Adıyaman’da çok sayıda vatandaşımız hayatını kaybederken yerleşim yerlerimizde ciddi hasar oluştu. Bu ölçekteki afetler karşısında eldeki imkanlar yetersiz kalıyor. Biz de 6 Şubat’ta depremlerin şiddeti ve yol açtığı yıkımın büyüklüğü üzerine uluslararası yardım çağrısında bulunduk. Türk dünyası, yardıma ilk koşanlar arasında yer aldı. Acılar paylaşıldıkça azalır anlayışıyla en zor anımızda bizi yalnız bırakmadınız.

'GAYRETLERİMİZİ SONUNA KADAR SÜRDÜRECEĞİZ'

Ukrayna'daki savaşın bir an önce adil ve kalıcı bir barışla sonlandırılması için diplomatik girişimlerimiz başından beri devam ediyor. Rusya Devlet Başkanı Sayın Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Sayın Zelenski ile düzenli temas halindeyim. Tarafları müzakere masasına geri döndürme gayretlerimizi sonuna kadar sürdüreceğiz.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (9)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
9 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN