Kahramanmaraş’ın yüksek kesimlerinde yetişen çiriş otu, sofralara lezzet katarken sağlık açısından da büyük ilgi görüyor. Kilosu 250 TL'den satılırken, sivilce ve egzama gibi cilt sorunlarına da şifa oluyor.
Kahramanmaraş’ın Göksun ilçesine bağlı Değirmendere beldesindeki Konur Dağları’nda kendiliğinden yetişen çiriş otu, hem mutfaklara hem de şifa arayanlara ulaşmaya başladı. Vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin olan bu bitki, bağışıklık sistemini güçlendiren özellikleriyle dikkat çekiyor.
DOĞAL ORTAMDA YETİŞEN ÇİRİŞ OTU BÜYÜK İLGİ GÖRÜYOR
Bölgedeki yüksek kesimlerde yetişen çiriş otu, dayanıklı yapısı ve hoş aromasıyla öne çıkıyor. Araştırmacı Halil İbrahim Algan, bu bitkinin özellikle kayalık bölgelerde yetiştiğini belirterek, “Değirmendere çirişinin özelliği ise yüksek noktalarda bulunması uzun süre dayanması, hoş bir tadın olmasının yanı sıra kayalıkların arasında bulunduğundan vitamin bakımından oldukça zengin bir yapıya sahiptir. Hafta sonu Konur Dağlarını gittiğimizde kar suları arasında çirişi görünce mutlu olduk. Ortalama 100 kilogram toplayarak mutluluk içerinde beldemize döndük” dedi.
İlk çıktığında kilosu 200 TL civarında satılan çiriş otunun, şu anda 250 TL’ye kadar yükseldiği belirten Algan, çiriş otunun börek, boranı, pilav ve kışlık konserve gibi çeşitli yemeklerde kullanıldığını ifade etti.
ÇİRİŞ OTU CİLT VE SAÇ SAĞLIĞINA DA FAYDALI
Sadece mutfaklarda değil, cilt ve saç sağlığı için de tercih edilen çiriş otu, özellikle sivilce ve egzama gibi cilt problemlerinin iyileşmesine katkı sağlıyor. İçerdiği doğal bileşenler sayesinde saç dökülmesini azalttığı da biliniyor.