Daha tarlada yeşilken kapış kapış satılıyor! Yeşil altında hasat başladı, kilosu tarladan 110 TL

Daha tarlada yeşilken kapış kapış satılıyor! Yeşil altında hasat başladı, kilosu tarladan 110 TL

Tarlada resmen servet! Daha tarladayken kapış kapış satılıyor! Kilosu 110 TL'den satışı tarlada başlıyor! Resmen yeşil altın... Servet getiren o mahsulde hasat dönemi başladı.

Gaziantep'te yeşil altın olarak bilinen Antep fıstığı hasadı başladı. UNESCO tarafından gastronomi dalında "Yaratıcı Şehirler Ağı"na dahil edilen Gaziantep mutfağının olmazsa olmazı Antep fıstığında verimin yüksek olduğu belirtildi.

KİLOSU 110 LİRA

teretr.jpg

Sabah erken saatlerde tarlaya giden çiftçiler, topladıkları Antep fıstıklarını elek yardımıyla tane tane hale getiriyor. Ardından 'Ben' ismiyle bilinen ürün bu şekilde satışa sunuluyor. Farklı olarak da büyük bir kısmı kavrulup, üst kabuğundan ayrılarak satılıyor. Yeşil altın olarak bilinen bu fıstık, tarlada 110 TL'den satılıyor.

Gaziantep Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Karayılan, Antep fıstığının üretiminin zor olduğunu belirterek şunları söyledi: "Antep fıstığı deyince akla zahmet gelir, alın teri gelir, emek gelir. Bununla birlikte sevgi gelir, bereketli topraklar gelir. Hem kurusu, hem kırmızı 'ben'i olarak hem yeşil bozu olarak piyasada, sanayi sektöründe, çikolata, dondurma gibi bir çok alanda kullanılıyor."

VERİM YÜZDE 50'DEN FAZLA ARTTI

4-003.jpg

Ayrıca, bu yıl Antep fıstığı veriminin geçen yıla göre yüzde 50'den fazla arttığı belirtildi. Gaziantep'te Antep fıstığı aromasının dünyadaki diğer yerlerde üretilenlerden daha iyi olduğu belirtildi.

Hasadın başladığı bölgedeki çiftçiler de verimden memnun olduklarını ifade etti. Bu yılki hasat iki aşamadan oluşuyor: yeşilken toplanan baklavalık Antep fıstığı ve şu anki olgun 'ben' halindeki fıstık. Çiftçiler, hava koşullarının bu süreçte çok önemli olduğunu ve fıstığın hızla olgunlaştığını dile getirdi.

BU DURUMLARDA VERİM DÜŞÜYOR

antep-fistigi-1200x675.jpg​​​​​​​

Rekoltenin ve fiyatların uygun olduğu dile getirilirken, fıstığın hasadının iki aşamadan oluştuğu belirtildi. Biri, baklavalık olarak bilinen fıstık, bunlar yeşilken toplanıyor. Diğeri ise ben olarak toplanıyor. Bu da çikolata vs. gibi ürünlerde kullanılıyor. Öte yandan verimin bağlı olduğu koşullar ifade eden çiftçiler, yeşil renkte iken 15 gün içinde dolu olur veya güneş fazla olursa fıstıklar küçük kaldığını ifade etti. Bu durumlarda verimin yüzde 30'lara kadar düştüğü gözlemleniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN