Datça Yat Limanı Projesi'ne verilen 'ÇED olumlu' kararına karşı çevre örgütlerinin mücadelesi sürüyor. Projenin Muğla'ya ciddi zararlar vereceğini söyleyen Aydın Bodur, "Gerekirse kamyonların önüne yatacağız. Bu bizim meşru hakkımız" dedi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Muğla’nın Datça ilçesinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından yapılmak istenen 270 yat kapasiteli yat limanı projesine 30 Ocak’ta Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararı verdi.
Projeye karşı iki yıldır mücadele eden Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Datça Meclisi kararın ardından Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. Açıklamanın ardından Gündem Fethiye'ye konuşan Meclis üyesi Aydın Bodur, "Şu anda Datça Yat Limanı 270 ile başladı, 600-700 tekne kapasitesine kadar yükseltildi. İki yıldır Muğla Çevre Platformu olarak ve yurttaşlar olarak çaba gösteriyoruz. Karşı çıkıyoruz. Bu karşı çıkışlar sayesinde yat limanı İnceleme Değerlendirme Komisyonu’nda bir süre durduruldu" dedi.
'ARKELOLOJİK SİT ALANI YOK OLMAK ÜZERE'
Gündem Fethiye'de yer alan habere göre, ekolojik sisteme zarar verecek şekilde bölgede kaçak bir inşaatın devam ettiğini belirten Bodur, “Orada bir dünya kadar yer kazıldı. Topan Ada diye bir ada var orası yok edildi, birleştirildi. Arkeolojik bir sit alanı var, içerisinde kral mezarlarının olduğu. Orası yok olmak üzere. Kıyılar dolduruluyor” dedi.
'ÇED ONAYI VERİLDİ, İLİÇ’E VERİLDİĞİ GİBİ'
Bodur, toplu olarak bu projeye karşı çıkılması gerektiğini ifade ederek, Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Datça Belediyesi’nin de bu projeye karşı olduklarını vurguladı ve şöyle devam etti:
“Bu büyüklükte bir yat limanı Datça’ya büyük zarar verecek. Yapılaşmayı arttıracak tersane gibi yerler var. Dolayısıyla buna karşı çıkmak için önce belediyeler dava açacaklarını belirttiler. Bu davalara biz ya müdahil olacağız ya da yanlarında Datçalılar olarak biz de ek davalar açacağız. Belki bunlar da yetmeyecek çünkü öyle saçma sapan bir durum ki; yani ÇED onayı verildi, İliç’e verildiği gibi verildi.”
İnşaat sürecinde 5 binden fazla kamyonun taş ocağından taş taşıyacağını söyleyen Bodur, dar yollarda trafik kazalarının meydana geleceğini belirtti.
'MEŞRU BÜTÜN YOLLARA BAŞVURACAĞIZ'
Bir buçuk yıl önce savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını ancak yanıt alamadıklarını ifade eden Bodur, yat limanına karşı tüm meşru yollara başvuracaklarını belirtti. Bodur, "Gerekirse kamyonların önüne yatacağız. Bu bizim meşru hakkımız. Yapabildiğimiz bütün çabaları göstereceğiz. Meşru bütün yollara başvuracağız, meşru derken sadece yasal yolları kastetmiyorum meşru olan bütün yollara başvuracağız." diye konuştu.