Deneme amaçlı bahçesine ekti, yılda 21 ton ürüne çıkardı! 5 yılda üretim devrimi: Tanesi 70 TL’den havada kapılıyor

Deneme amaçlı bahçesine ekti, yılda 21 ton ürüne çıkardı! 5 yılda üretim devrimi: Tanesi 70 TL’den havada kapılıyor

Antalya’da yaşayan Cengiz Uğur, bu ürünü deneme amaçlı bahçesine ekti, yılda 21 ton ürüne çıkardı. 5 yılda üretim devrimi yaşayan Uğur’un ürünlerinin tanesi 70 TL’den havada kapılıyor…

Antalya, son yıllarda tropikal meyve üretimi ile dikkat çekerken, Cengiz Uğur’un 5 yıl önce başlattığı avokado yetiştiriciliği, hem kendisi hem de birçok çiftçi için önemli bir gelir kaynağı haline geldi. Uğur, sıfır maliyetle ektiği avokadolarından yılda 21 ton ürün topluyor. Antalya’nın tropikal meyve üretimi, özellikle avokado ile büyük bir ivme kazanmış durumda.

TROPİKAL MEYVE ÜRETİMİ ARTTI

Antalya'nın Gazipaşa ilçesi, son yıllarda tropikal meyve üretimiyle adından söz ettiriyor. Muz, avokado gibi ürünlerin ekilmeye başlanmasıyla birlikte, kentte yaklaşık 42 farklı türde tropikal meyve yetiştirilmeye başlandı. Longan, lichi, jambu, Hindistan cevizi gibi egzotik meyveler, bölgedeki tarım çeşitliliğini artırıyor. Cengiz Uğur, deneme amacıyla başladığı avokado üretimiyle büyük bir başarıya imza atarak Antalya’daki üreticiler için örnek oldu.

antalyada-avokado-1.jpg

5 YIL İÇİNDE YILDA TONLARCA ÜRÜN ELDE ETTİ

Cengiz Uğur, 5 yıl önce evinin bahçesine ektiği avokado fidanlarıyla, zamanla yılda 21 ton ürün toplamaya başladı. Başlangıçta yalnızca denemek amacıyla ektiği avokadolar, zamanla karlı bir iş modeline dönüştü. Şimdi, geniş bir alanda avokado yetiştiriciliği yapan Uğur, Antalya’daki birçok çiftçi için gelir kaynağı olmayı başardı. Uğur, avokado üreticiliğini genişletmek için çiftçileri teşvik ediyor ve yüksek verim ile düşük maliyet avantajlarını vurguluyor.

antalyada-avokado-2.jpg

SIFIR MALİYETLE YÜKSEK VERİM

Antalya'da avokado üretiminin sıfır maliyetle yapılabildiğini belirten Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik, bu meyvenin bölge halkı için büyük bir gelir kaynağı oluşturduğunu ifade etti. Avokadoların bakım ve ilaç gerektirmediğini, su ihtiyacının da az olduğunu belirten Çelik, “2 yıldan sonra verim vermeye başlıyor, 4 yıldan sonra asıl verime geçiyor” şeklinde konuştu. 10 yaşındaki bir avokado ağacının 1000 civarı meyve verebildiğini vurgulayan Çelik, üreticilerin en memnun kaldığı ürünlerden birinin avokado olduğunu ekledi.

antalyada-avokado-3.jpg

YÜKSEK GELİR SAĞLAYAN BİR İŞ KOLUNA DÖNÜŞTÜ

Cengiz Uğur, 17 avokado fidesiyle başladığı işten şu an yüksek verim aldığını ve yılda 5 ila 6 ton hasat elde ettiğini söyledi. Uğur, avokadoyu pazarda 60 ila 70 lira arasında satıyor. Avokado üretiminin özellikle 5 ila 6 yıl sonunda tam verime ulaşarak yüksek gelir elde edilmesini sağladığını belirten Uğur, "Başta planım yoktu ama denemek istedim. Şimdi tonlarca ürün topluyorum," dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN