Depremde 82 kişi hayatını kaybetmişti: Didem Apartmanı da yönetmeliğe uygun yapılmamış!

Depremde 82 kişi hayatını kaybetmişti: Didem Apartmanı da yönetmeliğe uygun yapılmamış!

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde 82 kişiye mezar olan Didem Apartmanı'nın bilirkişi raporu ortaya çıktı. Apartmanın müteahhidi, statik proje müellifi ve fenni mesulü Ç.D. ile müteahhit G.Ç. hakkında 22 yıl 6'şar aya kadar hapis istemiyle hazırlanan iddianamede, bilirkişi raporunda binanın yapımında mevzuat hükümlerine uyulmadığının tespit edildiği aktarıldı.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin üzerinden yaklaşık bir yıl geçmesine rağmen yaralar halen sarılmaya çalışılıyor. Olası İstanbul depreminin de yaklaştığını hatırlatan yerbilimciler, Türkiye'nin 'deprem ülkesi' olduğu gerçeğinin her fırsatta altını çiziyor.

"Deprem değil, bina öldürür" sözü, yıkılan binaların bilirkişi raporlarıyla bir kez daha kanıtlandı. Kahramanmaraş'ta merkez Onikişubat ilçesine bağlı Hayrullah Mahallesi 33018 Sokak'ta yıkılan 9 katlı Didem Apartmanı'nın bilirkişi raporunda da binanın yapımında mevzuat hükümlerine uyulmadığı tespit edildi.

MÜTEAHHİTLERE 22 YIL 6'ŞAR AYA KADAR HAPİS İSTEMİ

Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığınca, Didem Apartmanı'nın müteahhidi, statik proje müellifi ve fenni mesulü Ç.D. ile müteahhit G.Ç. hakkında, "Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" suçundan 22 yıl 6'şar aya kadar hapis istemiyle hazırlanan iddianame, Kahramanmaraş 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

Yıkılan binada 82 kişinin yaşamını yitirdiği, yaralanmaların yaşandığı hatırlatılan iddianamede, binanın durumunun tespiti için bilirkişi heyetince inceleme yapıldığı, kolon ve kirişlerinden karot ile demir örnekleri alınarak muhafaza edildiği, hazırlanan raporların Munzur Üniversitesinden 7 kişilik heyete tevdi edildiği belirtildi.

'DEPREM YÖNETMELİĞİ ŞARTINI SAĞLAMAMAKTADIR'

İddianamede, bilirkişi raporunda asli kusur atfedilen şüphelilerin savunmalarında üzerlerine atılı suçlamaları kabul etmediği anlatılarak, soruşturmaya konu binanın depremde yıkılmasında proje ve yapım aşamalarında mevzuat hükümlerine yeterince uyulmadığının görüldüğü aktarıldı.

9 katlı binanın 1975 yılındaki afet yönetmeliği hükümlerine tabi olduğuna işaret edilen iddianamede, "1975 afet yönetmeliğinde 'en küçük kolon boyutu 25 santimetreden küçük olamaz' şartının bulunduğu ancak soruşturma konusu yapının projesinde etriye aralığı her yerde 20 cm olarak alınmıştır. Dolayısıyla bina bu açıdan deprem yönetmeliği şartını sağlamamaktadır. Binadan alınan demir donatı çekme test sonuçlarının bir kısmı mevzuat kriterlerini sağlamamaktadır." ifadeleri kullanıldı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN