Depremde 52 kişiye mezar olan apartmanın 'ihmal' raporu ortaya çıktı: Malzeme ve yapı denetimi yetersiz

Depremde 52 kişiye mezar olan apartmanın 'ihmal' raporu ortaya çıktı: Malzeme ve yapı denetimi yetersiz

Osmaniye'de 6 Şubat depremlerinde yıkılan, 9 katlı Yonca Sitesi B Blok Apartmanı'nın 'ihmal' raporu ortaya çıktı. 52 kişiye mezar olan apartmanın projesinin eksik, malzeme ve yapı denetiminin ise yetersiz olduğu kayıtlara geçti.Yürütülen soruşturma kapsamında, müteahhit ile binanın fenni mesulü hakkında 22 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası istendi.

Pazarcık merkezli 6 Şubat'taki 7,7 büyüklüğündeki depremde yıkılması sonucu 52 kişinin yaşamını yitirdiği, 2 kişinin yaralandığı apartmanın müteahhidi Ali K. ve fenni mesulü Ayhan G. hakkında soruşturma yürütüldü.

Sanıklar hakkında "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 22 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası talebiyle hazırlanan iddianame, Osmaniye 1. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

İddianamede, apartmanın yıkılmasına ilişkin hazırlanan bilirkişi raporuna da yer verildi.

HÜKÜMLERE UYGUN YAPILMADI

Binanın statik ve etriye hesapları, bindirme boyları, döşeme ve taşıma sisteminin Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik (1998) hükümlerine uygun yapılmadığına yer verilen raporda, şunlar kaydedildi:

"Yonca Apartmanı B Blok binasının, projelendirmedeki eksiklikler, malzeme özelliklerindeki yetersizlikler, uygulama ve işçilik hataları, yapı denetimindeki yetersizlik nedeniyle yıkılmış olduğu görüşüne varılmıştır. Mevcut beton mukavemetinin statik projede öngörülen beton sınıfını sağlamaması nedeniyle yapının fenni mesulünün ve yapı müteahhidinin sorumlu olduğu görüş ve kanaatlerine ulaşılmıştır."

yeni-proje-3-001.jpg

'SANIKLAR BİLİNÇLİ TAKSİRLE YARGILANMALI'

Mevzuata ve yapı tekniğine aykırı şekilde çalışma gerçekleştiren müteahhit Ali K. ve fenni mesul Ayhan G'nin apartmandaki ölüm ve yaralanmalardan sorumlu olduğu belirtilen iddianamede, sanıkların "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan cezalandırılmaları istendi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN