Depreme dayanıksız milyonluk siteleri kendi elleriyle yıktı! Görenler resmen ayakta alkışladı… Böyle bir hareket görülmedi

Depreme dayanıksız milyonluk siteleri kendi elleriyle yıktı! Görenler resmen ayakta alkışladı… Böyle bir hareket görülmedi

Kahramanmaraş depremleri sonrasında binaların dayanıklı ya da dayanıksız olmaları insanların kafasındaki en büyük soru işareti olurken o müteahhit, milyonluk siteleri kendi elleri ile yıktı. Duyanların ayakta alkışladığı davranışın böylesi görülmedi…

6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin ardından ülke genelinde resmen bir korku salındı. Vatandaşlar oturdukları evlerin sağlamlığını sorgularken sorumsuz müteahhitlerin davranışları ise onlarca cana mal oldu. Bu müteahhit, yaptığı o hareketle yüzbinlerce insanın ilgi odağı oldu. Resmen milyonluk siteleri kendi elleri ile yıkıp geçti.

İNCELEMELERİN YAPILMASINI İSTEDİ

İdris Karakaş, Tekirdağ’ın Malkara ilçesinde 18 dairelik iki tane site yaptırdı. Geçen sene 3 blok 27 daireden oluşan sitenin inşaatı için ilgili kuruma başvurarak inşaatta kullanılacak malzemelerin kontrolünün yapılmasını istedi. İlgili kurumların incelemeleri sonrasında beton için sağlam raporu verilirken izinlerin ardından inşaat yapımına başlandı.

1-014.jpg

Müteahhit Karataş ise kaba inşaatın tamamlanmasının ardından blokları inceledi ve çatlaklar ile deformasyonlar olduğunu fark etti.

HEMEN ÇALIŞMALARA SON VERDİ

Binalarda hasar olduğunu fark eden Karataş, ilgili kurumlara başvuru yaparak betonlardan karot alınmasın istedi. Yapılan incelemeler sonrasında ise betonun standartlara uymadığı ortaya çıktı. Öte yandan farklı üniversitelerin mühendislik alanlarından incelemeler yapan kişiler betonun sağlam olmadığını ve ilk depremde yıkılma riski taşıdığını rapor etti.

MOLOZLARI KENDİ ELLERİYLE KIRDI

Malkara Belediyesi, raporlara ve binaya yönelik yaptığı incelemeler sonrasında yıkım kararı alarak Karataş’a 1 milyon 58 bin lira ceza vererek yapıyı mühürledi. Müteahhit Karataş ise yıkım kararının ardından her iki yapıyı da depreme dayanıksız olması nedeni ile yıktı. Daha sonra konuyu yargıya taşıyan Karataş, yıkımın ardından molozların olduğu alanda yaptığı incelemelerde molozları kendi elleri ile kırarak duruma tepki gösterdi.

2-001.jpg

“DEPREM GERÇEĞİ KARŞISINDA MENFAATLERİMİZİ DÜŞÜNEMEZDİK”

Karataş, kendi firması ile alakalı herhangi bir kusurun olmadığının bilirkişi raporlarında yer aldığını belirterek şu açıklamada bulundu:

“Santralin gönderdiği çürük betonlar, laboratuvarın verdiği sahte evraklar ve üzerimize oynanan oyunlardan, hırsızlıklardan bahsetmiştim. Şu görüntü her şeyi anlatıyor. Beton santrali şirketi kapattı. Yeni bir şirket açtı. Üzerindeki bütün araçları, arazileri yeni şirketine aktardı. Suçlu olduğunu bildiği için bunu yaptı. Laboratuvar firması kapatıldı. Şirketi boşaltılar. O da suçlu olduğunu bildiği için bunu yaptı. Herşeyi satıp kapısına kilit vurup gittiler. Bu o kadar kolay değil 18 daireyi elimden alarak çocuklarımın rızkına musallat oldular. İsim değiştirmekle, kapıyı kilitlemek ile bu işten sıyrılabileceklerini zannetmesinler. Bunun bedelini ödesinler. Er yada geç bir bedel ödenecek. Bize gösterilen raporlar betonun ne kadar sağlam olduğunu gösterse de bizim yaptığımız tespitlerde buranın depreme dayanıklı bir yapı olmadığını tespit ettik. Bu aşamada gerekli başvurularımızı yaptık. Çevre Şehirciliğe de bildirdik, ilgili belediyeye de bildirdik. Onlarda buraya gelip gerekli tespitleri yaptıktan sonra gerçekten bizim haklı olduğumuz ortaya çıktı. Yıldız Teknik Üniversitesinde de aldığımız raporda üretim aşamasında betonun içerisine konulması gereken çimento miktarının çok düşük olduğu, içerisine konulan agreganın dayanımının çok zayıf olduğu, ve agregaların homojen bir şekilde dağılmadığına yönelik raporlar verildi. Mücadelemizin sonucunda en azından yıkım kararını çıkarmış olduk. Burayı bize ‘Yıkmayın devam edin’ şeklinde çok öneriler geldi. Ama ortada bir deprem gerçeği varken, sadece kendi çıkarlarımızı düşünerek maddi menfaatimizi düşünerek devam edemezdik. Neticede yıkım kararını çıkardık ve inşaatlarımızı yıktık.”

3-001.jpg

KONUYA İLİŞKİN HUKUKİ SÜREÇ BAŞLADI

Karataş’ın avukatı Tensel Gülseven ise konunun yağıya taşındığını ifade ederek şöyle konuştu:

“Burasının deprem yönetmeliğine aykırı yapıldığına ilişkin tespitler var. Karot örneği alındığında deprem bölgesindeki taşıyıcı niteliklere sahip olmadığı ve yönetmeliği aykırı yapıldığından dolayı yıkım kararı alındı. Yıkım cezası uygulandı. Müvekkilim yıkımı belediye nezdinde gerçekleştirdi. Buna ilişkin 3 tane üniversiteden alınmış bilirkişi raporu var. 2 adette mahkeme nezdinde alınmış bilirkişi raporu var. Onlardan gelen özetle de betonun yönetmelikteki durumları karşılamayacak, vasıfları karşılamayacak nitelikte olduğu projede düzgün kirişleri, ölçümü, projesi, krokisi düzgün yapılmasına rağmen taşıyıcı niteliğinde betonun olmadığından dolayı burada yıkım gerçekleştireceği müvekkilime tebliğ edildi. Bunun üzerine işlemler yapıldı. Hukuki süreç başlatıldı. Hukuki süreç devam etmektedir.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN