Dolandırıcılık davaları patladı: Karara bağlanma süresi 10 yıla çıktı

Dolandırıcılık davaları patladı: Karara bağlanma süresi 10 yıla çıktı

Adalet İstatistikleri 2024 raporu, Türkiye’de adalet sisteminin artan yükünü ve suç profillerindeki değişimi ortaya koydu. Dolandırıcılık, uyuşturucu ve boşanma davalarında dikkat çekici artış yaşanırken, bir hırsızlık davasının ortalama sonuçlanma süresi 10 yılı buldu.

Adalet Bakanlığı Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü’nün 2024 yılına ait "Adalet İstatistikleri Raporu" Türkiye’de yargı sisteminin karşı karşıya olduğu ciddi iş yükünü ve toplumdaki suç eğilimlerindeki değişimi gözler önüne serdi. Rapora göre, 2024 yılında Cumhuriyet başsavcılıklarında toplam 11 milyon 661 bin 519 dosya işlendi. Bu dosyaların yaklaşık 5,9 milyonu önceki yıllardan devredilirken, 2024 yılı içinde 5,7 milyon yeni dosya daha eklendi. Karara bağlanan dosya sayısı ise yalnızca 5,5 milyon oldu; yaklaşık 6 milyon dosya ise 2025 yılına devretti.

DOLANDIRICILIK DAVALARINDA YÜZDE 41 ARTIŞ

Raporda yer alan ceza mahkemesi verilerine göre, 2024 yılında en fazla artış gösteren suç türü dolandırıcılık oldu. 2023’te 119 bin olan dolandırıcılık dosyası sayısı, 2024’te yüzde 41’lik artışla 169 bine yükseldi. Uyuşturucu madde imal ve ticareti suçlarındaki artış da dikkat çekici düzeyde: Kullanım ve bulundurma suçları yüzde 33, imal ve ticaret suçları ise yüzde 21 oranında arttı. Buna karşın, hırsızlık dosyalarında yüzde 4’lük sınırlı bir azalma yaşandı.

BİR HIRSIZLIK DAVASI ORTALAMA 10 YILDA TAMAMLANIYOR

Oksijen'in haberine göre raporda davaların ortalama tamamlanma süreleri de yer aldı. En kısa sürede karara bağlanan ceza dosyası, ortalama 215 günle uyuşturucu imal ve ticareti oldu. Buna karşılık, hırsızlık suçlarında bir davanın sonuçlanma süresi ortalama 3 bin 468 gün, yani yaklaşık 10 yıl olarak kaydedildi.

HUKUK MAHKEMELERİNDE TAZMİNAT VE BOŞANMA DOSYALARI ÖNE ÇIKTI

Hukuk mahkemelerinde ise tazminat davaları geçen yıla kıyasla yüzde 40 artarak 198 bine ulaştı. Tapu iptal ve tescil davalarında ise yüzde 27’lik bir artış yaşandı. Aile hukukuna ilişkin dosyalar da ciddi artış gösterdi. 2023’te 290 bin olan boşanma davası sayısı, 2024’te 320 bine yükseldi. Aile mahkemelerinde görülen toplam dava sayısı ise 435 bine ulaştı. Boşanma davalarının ortalama görülme süresi 156 gün olarak kayıtlara geçti.

ARABULUCULUK SİSTEMİNE İLGİ ARTIYOR AMA KİRA DAVALARI ÇÖZÜMSÜZ KALIYOR

Rapora göre, 2024 yılında arabuluculuk sistemine taşınan dosya sayısı 1 milyon 746 bine çıktı. 2018 yılında 416 bin olan dosya sayısı, altı yılda dört katından fazla artış gösterdi. Anlaşma oranı genel dosyalar içinde yüzde 51 seviyesindeyken, 2024’te arabuluculuk sistemine eklenen “diğer” kategorisinde bu oran yüzde 24’e düştü. Bu kategoride en büyük payı kira uyuşmazlıkları oluşturuyor. 318 bin dosyanın yarısından fazlasının kira kaynaklı olduğu, ancak tarafların dörtte üçünün mahkemeye gitmeyi tercih ettiği belirtildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN