Dünyada bir tek Türkiye'de var! Her yerden akın akın görmeye geliyorlar, 700 yıllık Osmanlı eseri herkesi büyüledi

Dünyada bir tek Türkiye'de var! Her yerden akın akın görmeye geliyorlar, 700 yıllık Osmanlı eseri herkesi büyüledi

Yılların hazinesini görmek için dünyanın dört bir yanından geliyorlar! Dünyada bir tek Türkiye'de var! Osmanlı Dönemine ait değerli eserler sergileniyor. Her yerden akın akın görmeye geliyorlar, 700 yıllık Osmanlı eseri herkesi büyüledi...

İstanbul'un tarihi semtlerinden Beykoz'da bulunan Milli Saraylar Beykoz Cam ve Billur Müzesi, Türk cam sanatının ve Osmanlı'nın değerli eserlerinin sergilendiği bir müze olarak ziyaretçilerini büyülemeye devam ediyor. Özellikle dünyada eşi benzeri olmayan Memlük kandiliyle dikkat çeken müze, tarih ve sanat meraklılarının ilgisini çekiyor.

FORMUYLA TEK ÖRNEK

resim-2024-03-23-015911985.png

Müzenin Anadolu Yakası Saray, Köşk ve Kasırlar Daire Başkanı Akile Çelik, müzenin önemine ve içeriğine dair bilgiler vererek, “Osmanlı Devleti’nin Batı’ya karşı kazandığı her zaferden sonra Memlük hükümdarları, Osmanlı hükümdarına hediye göndermeyi adet edinmiştir. Memlükler’e ait olan kadeh şeklindeki kandil, formu nedeniyle tek örnektir. Dünyada bunun gibi bir başka örnek bugüne kadar bulunmamıştır” dedi.

Beykoz Cam ve Billur Müzesi'nin adını Osmanlı döneminde bu semtte kurulan ve devrinin en önemli cam fabrikası olan Beykoz Cam ve Billurat Fabrika-i Hümayunu’ndan aldığını belirten Çelik, müzenin tarihi binasının geçmişi ve restorasyon süreci hakkında da bilgi verdi. Müzenin tarihi binası, Mısır Hidivi İsmail Paşa’nın kapı kethüdası olan ve Sultan Abdülaziz tarafından vezirliğe kadar yükseltilen Abraham Paşa tarafından inşa ettirildi. Abraham Paşa, 19. yüzyılda arazisine köşkler, kuşhaneler, havuzlar, tiyatro binası ve ahır yaptırdı. Sözü edilen yapılardan günümüze kalan ahır binası, Milli Saraylar tarafından restore edilerek müzeye dönüştürülmüştü. Müzenin içinde Türk cam sanatının gelişim evrelerinin izlenebildiği bölümlerin yanı sıra Avrupa'da Osmanlı sarayları için özel olarak üretilmiş eserlerin de bulunduğunu dile getirdi.

700 YILLIK KANDİL YOĞUN İLGİ GÖRÜYOR

resim-2024-03-23-015922628.png​​​​​​​

Ayrıca, Osmanlı Devleti’nin Batı’ya karşı kazandığı her zaferden sonra Memlük hükümdarlarının hediye olarak gönderdiği eşsiz kandiller de müzede yer alıyor. Dünyada kadeh formundaki tek kandil olan bir Memlük Kandili de Milli Saraylar Beykoz Cam ve Billur Müzesi’nde sergileniyor. Öte yandan Memlük Meliki Hasan Nasırettin’in, Orhan Gazi’ye Gelibolu Fethi’nden sonra gönderdiği 700 yıllık kandile ziyaretçiler yoğun ilgi gösteriyor. Müze, zengin koleksiyonuyla ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor.

resim-2024-03-23-015856128.png​​​​​​​

Çelik, müzenin ziyaretçi yoğunluğundan memnun olduklarını ve özellikle hafta sonları ailelerin ve çocukların müzeyi tercih ettiğini belirterek “Müzemizin tarihi binası, Abraham Paşa tarafından yapılmış bir çiftlik binasından oluşuyor. Abraham Paşa, Sultan Abdülaziz döneminde ‘vezirlik’ makamına kadar yükselmiş bir Osmanlı devlet adamı. Beykoz ve Sarıyer bölgelerinde geniş araziler içerisinde çiftlik binaları inşa etmiş. Bu bölgede yaşamış bir tarihi kişilik. Daha sonra Sultan Abdülhamid döneminde buralar kendisinden satın alınarak halka mal ediliyor. Bir millet bahçesi şekline çevriliyor. Daha sonra Cumhuriyet Dönemi’nde bu bölge fidanlık olarak kullanılıyor. Fidanlık döneminden sonra kurumumuza devredildi. Daha sonra ciddi bir restorasyon süreci geçirdi. 2021 yılı Nisan ayında Cumhurbaşkanımızın katılımıyla halkımıza hizmete açıldı. Beykoz bölgesi cam sanatıyla meşhur bir yer. Müzemiz, adını Sultan Abdülmecid döneminde yapılmış Beykoz Cam ve Billurat Fabrika-i Hümayunu’ndan ismini aldı” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN