Dünyanın en pahalı pasaportları belli oldu; Türkiye de o listede!

Dünyanın en pahalı pasaportları belli oldu; Türkiye de o listede!

Dünyanın en pahalı ve en ucuz pasaportları sıralandı.


Vatandaşlarına en yüksek fiyatla pasaport veren ülkeler açıklandı. Listede ilk 10'da yer alan ülkelerden biri de Türkiye oldu. Ancak Türkiye'nin listede kendisinden önce ve sonra yer alan pek çok ülkeden daha düşük milli gelire sahip olması dikkat çekiyor.

pasaport-avustralya.jpg

EN PAHALI PASAPORT AVUSTRALYA'DA

Sigorta şirketi William Russell tarafından "Küresel Pasaport Ücretleri 2023" listesinden alınan verilere göre yayınlanan liste , Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nde (OECD) yer alan 38 ülkeyi sıralıyor.

Listede 230 dolarla en tepeye Avustralya oturuyor. Avustralya'yı, 170 dolarla Meksika izliyor. Üçüncü sırada ise 140 dolar pasaport ücretiyle İsviçre geliyor.

İtalya 135 dolarla dördüncü, ABD ise 130 dolarla beşinci sırada gelirken Yeni Zelanda 128 dolarla altıncı sırada yer alıyor.

127 dolarlık pasaport fiyatıyla Şili yedinci, 125 dolarla Kanada listede sekizinci sırada yer alırken, Japonya 115 dolarlık pasaport bedeliyle dokuzuncu oldu. Listenin 10. sırasına geldiğimizde ise vatandaşlarına 110 dolara pasaport veren Türkiye ile karşılaşıyoruz.

turk-pasaportu.jpg

LİSTEDEKİ EN DÜŞÜK MİLLİ GELİR

Türkiye'de 1 yıllık pasaport için 1008 lira pasaport harcı ve 501 lira değerli kağıt bedeli ödemek gerekiyor. 10 yıllık pasaport almak isteyenler için bu rakam 3 bin 295 lira pasaport harcı ve 501 lira değerli kağıt bedeli ile toplam 3 bin 796 lira pasaport ücreti ödemek gerekiyor.

Listede ilk 10'a giren 9 ülkenin tamamının kişi başına düşen milli geliri Türkiye'den yüksek. Listede 10. sırada yer alan Türkiye'den aşağıda yer alan ve daha ucuza pasaport veren pek çok ülkenin de kişi başına düşen gelirinin daha fazla olduğu göze çarpıyor.

Listenin son 5 sırasında yer alan ve en ucuz pasaportlar listesini oluşturan ülkelerin başında 27 dolarla Çekya geliyor. Onu 29 dolarla Letonya, 33 dolarla İspanya, 35 dolarla Polonya ve Slovakya izliyor. Bu 5 ülkenin ise tamamında milli gelir Türkiye'ye kıyasla çok daha yüksek.

Pasaport için en az para ödenen Çekya'da milli gelir 26 bin dolar seviyesindeyken, Türkiye'de bu rakam 9 bin 100 dolar.

Dünyanın en pahalı pasaportları:

1- Avustralya (230 dolar)
2- Meksika
3- İsviçre
4- İtalya
5- ABD
6- Yeni Zelanda
7- Şili
8- Kanada
9- Japonya
10- Türkiye
11- Fransa
12- Yunanistan
13- Birleşik Krallık (İngiltere)
14- Danimarka
15- İsrail
16- Avusturya
17- İrlanda
18- Hollanda
19- Portekiz
20- Belçika

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN