Ecemiş, Sarız fay hatları o illerden geçiyor! Elazığ’ı yıkan depremdi

Ecemiş, Sarız fay hatları o illerden geçiyor! Elazığ’ı yıkan depremdi

Elazığ depreminde ortalığı yıkıp geçen fay hattı o illerden geçiyor. Ecemiş ve Sarız fay hatları adeta tehlike saçıyor. Türkiye'nin en büyük fay hattında yeni kırık korkusu vatandaşı panikletiyor. İşte Türkiye'nin en büyük fay hattı…

Türkiye jeolojik konumu nedeniyle aktif bir deprem kuşağında yer almaktadır. Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattı olmak üzere toplamda 3 adet büyük fay hattı bulunmaktadır. Şimdiye kadar birçok büyük deprem atlatan Türkiye'de 6 Şubat depremlerinin ardından panik havası da artmaya başladı. Uzmanların yıllardır işaret ettiği büyük İstanbul depremi öncesinde meydana gelen ve 11 ilin etkilendiği Kahramanmaraş depremi birçok kişiyle tedirgin etmeye devam ediyor. Türkiye'de geçmiş yıllarda Elazığ’ın yerle bir olmasına neden olan o hay hattı herkesi korkuttu. İşte Türkiye'nin en büyük fay hattı…

ECEMİŞ FAY HATTI NEREDEN GEÇİYOR?

Kayseri'de bulunan Erciyes Dağı'nın kuzeyinden başlayarak güneyde Mersin ile arasında yer alan K25°D doğrultusunda uzanan yaklaşık 300 km uzunluğundaki Ecemiş Fay Zonu Orta Anadolu'da en büyük neoteknik unsurlardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Uzmanlar Ecemiş fayının son 35.000 yıl içerisinde hareket halinde olan aktif bir fay olduğu belirtti. Konu üzerinde çalışmalarına devam eden Uzmanlar bölgede büyüklüğü 6,5 veya daha büyük olan yüzey kırığı oluşturabilecek en az 3 depremin meydana geldiğini öne sürmektedir.

ecemis-sariz-fay-hatti.jpg

ECEMİŞ FAY HATTI HANGİ İLDE BULUNUYOR?

Depremin merkez üssü Ecemiş payında kaydedilirken Erzincan bölgesinde Kuzey Anadolu Fay hattından ayrılarak Kayseri üzerinden Mersin yakınlarına kadar uzanan aktif bir fay olarak görülmektedir.

Ecemiş faiz onu başlı başına bir morfolojik unsur olarak karşımıza çıkarken Doğu Anadolu ve Batı blokları arasında yer alan koridor şeklindeki bir morfolojiye sahiptir. Kuzeyde Kayseri'nin Yahyalı ilçesinin güneydoğusundan başlayan fay hattı Pozantı ilçesinin güneybatısına kadar uzanmaktadır. Bu zon içerisinde büyük alüvyon yelpazelerde yer alıyor.

SARIZ'DA FAY HATTI BULUNUYOR MU?

200 kilometre boyunca uzanan Sarız fay hattı diri faylardan biri olarak görülmektedir. Kayseri etkileyebilecek bir diğer fay ise Malatya fayı olarak görülmektedir. Elazığ depreminin etkileri Kayseri'den de hissedilirken birbirine etkileyen faylar olduğunu belirtmekte fayda var.

kayseri-fay-hatti.jpg

SARIZ PAYI HANGİ İLLERDEN VE İLÇELERDEN GEÇMEKTEDİR?

Sarız fayı Kayseri şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre uzaklığında yer alan Yahyalı, Develi ve Tomarza ilçelerinde 40 kilometre mesafeye kadar ulaşmaktadır.

turkiye-fay-hatti-2.jpg

KIRIK FAYLAR TEKRAR KIRILIR MI?

Geçtiğimiz süreçte atlattığımız depremleri düşündüğümüzde kırılan fayların tekrardan kırılmayacağı vatandaşın aklında en büyük soru işaretlerinden birini oluşturuyor. Kırılan bir fay hattının tekrar kırılabileceği belirtilirken fay hattının kırılması ile zeminde aşırı stres oluştuğu da bilinmektedir. Stres oluşan yerlerde ise kırılma meydana gelmektedir. Stres fay hattı üzerinde devam etmesi ve yeterli miktarda artış göstermesi durumunda fay hattına yeniden bir kırılma meydana gelebilir.

TÜRKİYE'DEKİ EN BÜYÜK FAY HATTI NEREDE BULUNUYOR?

Türkiye'deki en büyük fay hattı 1100 kilometre uzunluğunda yer alan Kuzey Anadolu Fay Hattı olarak görülmektedir. Kuzey Anadolu Fay Hattı Van Gölü'nden Saros Körfezi'ne kadar tüm Kuzey Anadolu'yu kapsayan bir fay hattıdır.

san-andreas-fay-hatti.jpg

DÜNYADAKİ EN BÜYÜK FAY HATTI NEREDE BULUNUYOR?

Türkiye'de depremler olduğu gibi dünyada da pek çok farklı noktada depremler meydana gelmektedir. Türkiye'deki en büyük fay hattı Kuzey Anadolu Fay Hattı olurken dünyadaki en büyük fay hattı da merak edilen konular arasında yer almaktadır. Dünyada en büyük fay hattı ABD'de yer alan San Andreas fay hattı olarak biliniyor. Kaliforniya boyunca uzanan bir kıta oluşumu olarak görülen bu fay hattının uzunluğu 1200 kilometredir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN